Κοινωνία

Φωτιά στην Αττική: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους στις πυρόπληκτες περιοχές

Σε εφαρμογή θέτει το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις φωτιές στην Αττική, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, που πλήττονται από τις φωτιές του Αυγούστου 2024, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές σε βαθμό που δεν είναι ασφαλής η παροχή εργασίας εντός του εργασιακού χώρου, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα (10/8/24) από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν προκληθεί, εξαιτίας αυτής και πάντως όχι πέραν των τριών μηνών.

Το μέτρο αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές και δραστηριοποιούνται στους δήμους Βριλησσίων, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Διονύσου, Μαραθώνος, Ωρωπού και, συγκεκριμένα, στις δημοτικές κοινότητες Βριλησσίων, Μελισσίων, Νέας Πεντέλης, Πεντέλης, Χαλανδρίου, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδοπόλεως, Σταμάτας, Βαρνάβα, Γραμματικού, Μαραθώνος, Νέας Μάκρης, Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Πολυδενδρίου.

Στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του ονομαστικού μισθού τους, για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, καθώς και για τα επιδόματα εορτών που αντιστοιχούν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ανά μήνα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία δηλώνουν τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Μετά την πρώτη δήλωση αναστολής της επιχείρησης-εργοδότη, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://supportemployees.services.gov.gr.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από σήμερα 16/8/2024 έως και τις 31/8/2024, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» θα είναι διαθέσιμο για την υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για τον μήνα Αύγουστο 2024 από τις επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...