Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Μάχη με τις φλόγες σε 4 μέτωπα στην Αττική: Καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη και Βριλήσσια (Βίντεο)

Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική.
Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους » τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι».

Στην πύρινη λαίλαπα υπέκυψαν σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, δάσος και καλλιέργειες, ενώ στον Νέο Βουτζά παραδόθηκαν στις φλόγες δύο πυροσβεστικά οχήματα, με έναν πυροσβέστη να τραυματίζεται, με ελαφρά εγκαύματα.

Σε επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, πιθανόν από φιάλες υγραερίου.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Δέση, στον Γέρακα, προκειμένου να μετακινηθούν προς το κέντρο του Γέρακα και τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, ενώ συμπλήρωσε ότι από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους, αλλά και των πυκνών καπνών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά 'Ανω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ενώ, όπως είπε νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Περαιτέρω, τόνισε ότι στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, όπως είπε, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Συγκλονιστικά πλάνα - Νεαροί εθελοντές ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Στον περίβολο του Αστεροσκοπείου εισήλθαν οι φλόγες, καίγοντας ανάμεσα σε πολύτιμα και πανάκριβα επιστημονικά όργανα.

Η πύρινη λαίλαπα έχει φτάσει στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, ενώ οι φλόγες έχουν καίνε εκτάσεις στα Άνω Βριλήσσια, την ίδια στιγμή που καίγονται σπίτια στη Νέα Πεντέλη, η οποία δόθηκε εντολή να εκκενωθεί προς Χαλάνδρι, όπως και ο Διόνυσος, οι κάτοικοι του οποίου καλούνται να μετακινηθούν προς Κηφισιά.

Στο Κέντρο Ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας ο Κασσελάκης

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέπτεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Τον συνοδεύουν ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου και ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Καραμέρος.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε δήμους της Αττικής

Μετά τους δήμους Βριλησσίων, Ηρακλείου, Ηλιούπολης, Μοσχάτου-Ταύρου και Αγίου Δημητρίου, άλλοι τρεις δήμοι της Αττικής ανακοίνωσαν συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, αλλά και για όσους βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

- Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού θα συγκεντρώνει στο Δημαρχείο έως και την Τετάρτη 14 Αυγούστου, από τις 08:00 έως τις 20:00.

- Ο δήμος Δάφνης-Υμηττού στο Α' ΚΑΠΗ Δάφνης (Χρήστου Μιχαλόπουλου 65 & Βύρωνος), καθημερινά έως και την Παρασκευή 16 Αυγούστου από τις 08:00 έως τις 15:00.

- Ο δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο (Παπαδημητρίου 33) από αύριο Τρίτη (13/8) έως και την Παρασκευή 16 Αυγούστου από τις 08:30 έως τις 14:00.


Τα είδη που μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν είναι εμφιαλωμένα νερά, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα - Pulvo, κεραλοιφή για εγκαύματα, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μωρομάντηλα και είδη υγιεινής, γάζες, επίδεσμους, προστατευτικές μάσκες (υψηλής προστασίας) και για τα τετράποδα συσκευασμένη τροφή και τροφή για κουτάβια, Cool mats, λουριά οδηγούς.

12/08/2024 20:23

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Στην επίσκεψη που είχε στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» και την συνάντηση με όλα τα παιδιά που μεταφέρθηκαν εκεί από το «Παίδων Πεντέλης» αναφέρεται σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Αττικής λόγω πυρκαγιών.

Ο υπουργός Υγείας έγραψε: «Αφού ολοκληρώσαμε με τον υφυπουργό @mthemisto και την Γ. Γ. κ. Βιλδιρίδου την εκκένωση του νοσοκομείου 'Παίδων Πεντέλης' επισκεφθήκαμε το πρωί μαζί με την κ. Γενική το Νοσοκομείο 'Αγλαΐα Κυριακού' και συναντήσαμε όλα τα παιδιά που μεταφέρθηκαν. Είναι όλα ασφαλή και οι θεράποντες ιατροί τους τα παρακολουθούν και στο Νοσοκομείο που αναγκαστικά για λόγους ασφαλείας τα μεταφέραμε. Στην συνέχεια το μεσημέρι επισκέφθηκα το πρώτο Νοσοκομείο που σήμερα εφημερεύει, τον 'Ευαγγελισμό' και διαπιστώσαμε με την Διοίκηση την απόλυτη προσήλωση του προσωπικού του σε μία δύσκολη μέρα. Με την κα Γενική Γραμματέα αλλά και την Διοικήτριας της 1ης ΥΠΕ κ. Όλγα Μπαλαούρα και τον Διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου, μαζί εφαρμόσαμε το σχέδιο εκκενώσεως, για προληπτικούς λόγους του Νοσοκομείου 'Αμαλία Φλέμινγκ'. Με την κα Μπαλαούρα και τον υφυπουργό @DimVartzopoulos διαχειριζόμαστε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ταυτοχρόνως εκκενώθηκαν 3 ιδιωτικά ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές.

Όλοι οι ασθενείς και τα ελαφρύτερα και τα πιο βαριά περιστατικά έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλους χώρους με ασφάλεια. Στην συνέχεια επισκέφθηκα ο ίδιος και τα άλλα δύο εφημέρευοντα σήμερα Νοσοκομεία στην Αττική, δηλ το 'Αγία Όλγα' στη Νέα Ιωνία και το 'Αττικόν' στο Χαϊδάρι. Οι εφημερίες τους εξελίσσονται απολύτως ομαλά χωρίς αυξημένη πίεση λόγω της πυρκαγιάς. Από χθες συνολικά 66 περιστατικά σχετιζόμενα με την πυρκαγιά βρέθηκαν σε ΚΥ ή Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα 65 είχαν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα ελαφρά εγκαύματα που δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Τώρα με την Αναπληρωτή Υπουργό κα Αγαπηδάκη βρισκόμαστε στο Κολυμβητήριο Μελισσίων, στο οποίο έχουν μεταφερθεί κάτοικοι από τις εκκενώσει και μετά θα βρεθούμε στο πάρκο ΤΥΠΕΤ στα Βριλήσσια. Διαθέσαμε Κινητή Μονάδα Υγείας για να εξετάσουμε τυχόν ασθενείς μεταξύ αυτών και θα τους βοηθήσουμε εάν χρειαστούν κάτι περαιτέρω. Η μάχη συνεχίζεται αλλά είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Να ακολουθείτε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».

ΔΕΔΔΗΕ: Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους

Ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης μέσης τάσης στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό, διαπίστωσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που ολοκλήρωσαν νωρίτερα την επιθεώρηση στις περιοχές αυτές.

Όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής, οι εργασίες αποκατάστασης στο δίκτυο μέσης τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο χαμηλής τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των πελατών.

Σημειώνεται ακόμη, ότι κατά τις πρωινές ώρες, οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς, που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες, ενώ αυτή την ώρα και παρά την επέκταση της πυρκαγιάς και προς την περιοχή των Βριλησσίων, επηρεάζουν 75 υποσταθμούς και ένα σύνολο περίπου 3.000 πελατών.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξέλιξη του δυναμικού αυτού φαινομένου, έχοντας ήδη συνδράμει στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως το αντλιοστάσιο του Καπανδριτίου, με την ηλεκτροδότησή του με γεννήτριες και άλλα σημεία στα οποία οι εγκαταστάσεις ήταν λειτουργικές.

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνο, επισκέφτηκαν τις περιοχές της Αττικής που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές στα σημεία που βρίσκονται τα συνεργεία της εταιρίας σε επιφυλακή, προκειμένου να ενημερωθούν για το συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.

12/08/2024 20:05

Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στο Νέο Βουτζά

Στις φλόγες παραδόθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δυτικά του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις που επέβαιναν στα οχήματα είναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα, μετά από επέμβαση της Πυροσβεστικής πέρασε ο κίνδυνος για το Αστεροσκοπείο Αθηνών, που νωρίτερα οι φλόγες είχαν πλησιάσει επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις του στο λόφο Κουφού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ