Οι καπνοί που έχουν δημιουργηθεί από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαρνάβα προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα σε όσους είναι κοντά και ιδιαίτερα σε ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες κυρίως τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άσθμα να απομακρυνθούν ώστε να προστατευτούν από τον καπνό, ο οποίος έχει φτάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.
Η εισπνοή του καπνού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς, αφού ήδη είναι η αναπνευστική λειτουργία τους επιβαρυμένη. Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, με κοινή ανάρτηση του διοικητικού συμβουλίου της στο Facebook, συνιστά στους πάσχοντες από υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους. Απαραίτητο είναι επίσης να λαμβάνουν συστηματικά τα φάρμακά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmata.tsikrika%2Fposts%2Fpfbid02rPfD8C5roL8u1jdWNahgWqpsisz374GTZLTBneuxgtwKdsDswqg7AemZG6Zy42rcl&show_text=true&width=500" width="500" height="290" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Όπως ισχύει για όλους μας, πρέπει κι αυτοί να απομακρυνθούν ώστε να προστατευθούν από τον καπνό που παράγει η φωτιά. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
Οι πνευμονολόγοι τονίζουν πως είναι «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο σε περιοχή με καπνό από τη φωτιά, τα παράθυρα του οχήματος πρέπει να είναι κλειστά. Πρέπει επίσης να να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας του οχήματος.
Ορισμένα συμπτώματα, τέλος, πρέπει να αναφέρονται αμέσως στον θεράποντα πνευμονολόγο. Αυτά είναι:
- Η δυσκολία στην αναπνοή
- Το θωρακικό άλγος (πόνος στο θώρακα)
- Ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων
Εφ’ όσον εκείνος το κρίνει απαραίτητο, οι ασθενείς πρέπει να μεταβούν σε δομή υγείας για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.