Κοινωνία

Περιστατικό εκδικητικής πορνογραφίας στη Θεσσαλονίκη- Δεν του απαντούσε στα μηνύματα και ανέβασε βίντεο με προσωπικές της στιγμές

Νέο περιστατικό revenge porn αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά θύμα ήταν 17χρονη και θύτης 19χρονος που δημοσίευσε βίντεο με προσωπικές της στιγμές επειδή η ανήλικη δεν του απαντούσε στα μηνύματα.

«Ο κατηγορούμενος είχε απειλήσει την παθούσα εν όψει του ότι πίστεψε ότι τον απατούσε πως θα αναρτούσε το συγκεκριμένο βίντεο και ότι δεν θα φαινόταν ο ίδιος αλλά μόνο εκείνη, εμφορούμενος από εκδικητική διάθεση και με σκοπό να τη διασύρει». Με τα λόγια αυτά της αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Γαλήνης Τσαρνέλη, αποτυπώνεται η εκδικητική διάθεση 19χρονου ο οποίος ανέβασε βίντεο με ευαίσθητες στιγμές της ανήλικης ερωτικής του συντρόφου στο προφίλ του δικού της λογαριασμού που μπορούσε να χειριστεί. Και αυτό επειδή δεν του απαντούσε σε μηνύματα που της έστελνε στην εφαρμογή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο νεαρός, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση, παραπέμπεται να δικαστεί για εκδικητική πορνογραφία στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Είναι μία από τις πρώτες υποθέσεις που παραπέμπονται σε δίκη με τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό της πράξης, ενώ το τελευταίο διάστημα αρκετές δικογραφίες παρόμοιου περιεχομένου έχουν παραπεμφθεί στην ανάκριση και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος το 2022 και ενώ ήταν 19 χρόνων αντέδρασε όταν η 17χρονη σύντροφός του δεν του απαντούσε σε μηνύματα που έστελνε και ζητούσε… εξηγήσεις για μία συζήτηση που είχε η ανήλικη με έναν διαδικτυακό της φίλο. «Έβλεπε ότι η ανήλικη δεν απαντούσε στα επανειλημμένα μηνύματά του, με τα οποία επιχειρούσε με πιεστικό τρόπο να μάθει αν η σύντροφός του τον είχε απατήσει, προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψή της κατάφωρα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την απειλή του και έτσι ανάρτησε στον λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης οπτικοακουστικό υλικό ευαίσθητου περιεχομένου», τονίζεται στην εισαγγελική πρόταση που περιλαμβάνεται στο βούλευμα.

Το περιστατικό πήρε τέτοιες διαστάσεις καθώς ο κατηγορούμενος ήταν από την αρχή της σχέσης του με την ανήλικη πιεστικός και μάλιστα την είχε πείσει και του παρέδωσε τους κωδικούς του προφίλ της σε συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα διαδεδομένο στους νέους. «Με τον τρόπο αυτό ήθελε να ελέγχει τον τρόπο ζωής της, τις συναναστροφές της και τους φίλους της», υπογραμμίζεται στο βούλευμα. Η εκδικητική συμπεριφορά του κατηγορούμενου, όπως σημειώνεται στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022 όταν έχοντας τον έλεγχο του προφίλ της ανήλικης, διαπίστωσε ότι συνομιλούσε με έναν διαδικτυακό της φίλο. Τότε ξεκίνησε να της στέλνει μηνύματα στα οποία τη ρωτούσε εάν τον είχε απατήσει και επειδή η 17χρονη δεν απαντούσε άρχισε να τη βρίζει και να την απειλεί πως θα δημοσιοποιήσει βίντεο με ευαίσθητες στιγμές της κοπέλας που είχε στην κατοχή του και του είχε εμπιστευτεί το θύμα μόνον για προσωπική του χρήση.

 

Άλλαξε τους κωδικούς



Τελικά υλοποίησε την απειλή του και ανέβασε το βίντεο στο προφίλ της ανήλικης και έτσι το είδαν όλοι οι ακόλουθοί της στο προφίλ του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ενδεχομένως να διανεμήθηκε και σε άλλα πρόσωπα.

«Ο κατηγορούμενος φρόντισε μάλιστα να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης της μηνύτριας στον λογαριασμό της, ώστε να μην το αντιληφθεί εγκαίρως και να καταστεί το επίμαχο βίντεο προσιτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους διαδικτυακούς φίλους και ακολούθους της. Όταν κατάφερε τελικά να συνδεθεί το διέγραψε αμέσως, όμως ήδη είχε διαδοθεί και θεαθεί από άγνωστο και μη προσδιορίσιμο αριθμό χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης», περιγράφεται στο βούλευμα σχετικά με τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο 21χρονος σήμερα που θα καθίσει στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου επιχείρησε να αποδώσει την ανάρτηση του βίντεο σε λάθος που όπως υποστήριξε στην ανακριτική του απολογία έκανε επειδή είχε μεθύσει και ότι στην πραγματικότητα ήθελε να αναρτήσει κοινές τους φωτογραφίες όμως μπέρδεψε τα αρχεία. «Το γεγονός ότι κατανάλωσε κάποια ποτήρια αλκοόλ δεν σημαίνει ότι άνευ ετέρου περιήλθε σε κατάσταση πλήρους μέθης που συνέβαλε στη διατάραξη της συνείδησής του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην αντιλαμβάνεται τον δίκαιο ή άδικο χαρακτήρα των πράξεών του. Άλλωστε όση ώρα έπινε είχε τη διαύγεια και τη νηφαλιότητα να στείλει πλήθος υβριστικών και απαξιωτικών μηνυμάτων», αντιτείνει το δικαστικό συμβούλιο επικαλούμενο τη σχετική πρόταση της εισαγγελέα. «Ο κατηγορούμενος ούτε τρέκλιζε ούτε παραπατούσε, ούτε έχασε τις αισθήσεις του, αλλά συνομιλούσε με τον φίλο του, έστελνε μηνύματα και ανήρτησε το επίμαχο υλικό ερωτικού περιεχομένου, επομένως ήταν σε θέση να ελέγχει τον εαυτό του και είχε συνείδηση των πραττομένων του, άρα ο υπερασπιστικός του ισχυρισμός καταβαραθρώνεται πλήρως», συμπληρώνεται στην απόφαση.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ εκκένωσε το αρχηγείο της στην Βυρητό-Σε ύψιστη ετοιμότητα όλες οι βάσεις του Ισραήλ

Ομάδα Ισραηλινών χάκερ κτύπησε το Ιράν- Μπάιντεν και Νετανιάχου συντονίζουν τις δυνάμεις τους πριν την τελική ώρα-Οι...