Κοινωνία

Κτηματολόγιο: Χωρίς παράταση θα εκπνεύσει η προθεσμία δηλώσεων - Πώς υποβάλλονται

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, μια υποχρέωση που αφορά σε όλους τους δικαιούχους, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα 

Ως τελική καταληκτική ημερομηνία για δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο έχει οριστεί η 30ή Νοεμβρίου 2024και όσοι δεν ανταποκριθούν θα έρθουν αντιμέτωποι πρόστιμα τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη χρονιά και θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αξία του ακινήτου.

Ωστόσο, στις 30 Ιουλίου 2024 λήγει η προθεσμία για συγκεκριμένες περιοχές της Μαγνησίας οι οποίες είναι οι εξής:

Υπενθυμίζεται ότι όποιος δεν υποβάλει δήλωση κτηματογράφησης, δεν κατοχυρώνει την περιουσία του και ενδέχεται να οδηγηθεί σε πολυέξοδες δικαστικές διαδικασίες με αβέβαιο αποτέλεσμα. Πρόσθετα η μη έγκαιρη δήλωση, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια περιουσίας, αφού μπορεί αυτή να διεκδικηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ή ακόμη και από κακόβουλους τρίτους.

Πώς υποβάλλονται οι ψηφιακές δηλώσεις

Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα υποβολής ψηφιακής δήλωσης στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής Δήλωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου και να γλιτώσουν έξοδα για μηχανικό. Με την είσοδό τους ΕΔΩ, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώνουν ό,τι περιλαμβάνει το έντυπο δήλωσης Δ2 (στοιχεία δηλούντων, στοιχεία ακινήτων, στοιχεία δικαιωμάτων και στοιχεία συνοδευτικών εγγράφων) και επιπλέον να εντοπίσετε τα ακίνητα στα οποία αντιστοιχούν τα δηλούμενα δικαιώματα μέσω σύγχρονης εφαρμογής GIS σε ψηφιακές αεροφωτογραφίες του 2015-2016. Η σύνδεση με την εφαρμογή γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet και η δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά για λογαριασμό του συγκεκριμένου δικαιούχου.

Σε κάθε σημείο της διαδικασίας συμπλήρωσης της δήλωσης ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τη δήλωση και να εξέρχεται από την εφαρμογή, ώστε να συνεχίσει άλλη στιγμή αν το επιθυμεί. Όταν όμως υποβληθεί οριστικά τη δήλωση, αυτή δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και με βάση το νομικό πλαίσιο της Κτηματογράφησης υπόκειται σε έλεγχο από εντεταλμένους φορείς. Κάθε δήλωση προσώπου μπορεί να περιλάβει οσαδήποτε δικαιώματα σε ακίνητα του ίδιου υπό κτηματογράφηση προκαποδιστριακού ΟΤΑ (Κοινότητα ή Δήμος πριν την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης του Καποδίστρια και του Καλλικράτη). Έτσι, αν ένα πρόσωπο δηλώσει πολλά ακίνητα σε έναν και μόνον ΟΤΑ θα υποβάλει μόνο μία δήλωση και θα κάνει μόνο μία φορά χρήση της πιστωτικής του κάρτας. Σε περίπτωση που θέλει κάποιος να δηλώσει δικαιώματα επί ακινήτων που βρίσκονται σε δύο ή περισσότερους ΟΤΑ, θα πρέπει να υποβάλει δύο ή περισσότερες διαφορετικές δηλώσεις (μία για κάθε ΟΤΑ) και να κάνει αντίστοιχο αριθμό διαφορετικών πληρωμών μέσω πιστωτικής κάρτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εντοπισμός της θέσης των δηλούμενων ακινήτων είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται με την χρήση πολλών σύγχρονων εργαλείων (δυνατότητα αναζήτησης μέσω: συντεταγμένων, σημείων ενδιαφέροντος, οδών, τοπωνυμίων, οικισμών, κωδικών τεμαχίων αναδασμών/διανομών, φόρτωσης αρχείων dxf, asci, εφαρμογής κινητού τηλεφώνου κλπ). Στο πλαίσιο αυτό ο χρήστης καλείται να την εντοπίσει οριοθετώντας τη γεωγραφική έκταση της ιδιοκτησίας του.

Η υποβολή των συνοδευτικών εγγράφων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής και προηγείται της διαδικασίας της πληρωμής. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ενός αρχείου είναι 40 Mb. Οι επιτρεπόμενοι τύποι αρχείων είναι doc, docx, pdf, tiff, jpg. Δεν είναι δυνατή η ταχυδρομική αποστολή εγγράφων.

Αφού ο χρήστης ολοκληρώσει τη δήλωσή του, μπορεί να πληρώσει το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης, μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Η κάρτα μπορεί να ανήκει στον ίδιο ή σε τρίτο πρόσωπο. Το τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή με βάση τα δηλούμενα στοιχεία.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πληρωμής ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης της πληρωμής και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει γράψει σωστά το e-mail του.

Σημειώνεται ότι για την προβολή των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι την 03-02-2019, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνδέονται με τους κωδικούς κτηματολογίου (username, password) με τους οποίους είχαν υποβάλει τη δήλωση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ