Κοινωνία

Ρόδος: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα για διαρρήξεις-4 συλλήψεις, χειροπέδες σε ηγετικό στέλεχος

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, κατάφερε να εξαρθρώσει μια πολυμελή εγκληματική ομάδα, που εμπλέκεται σε 50 υποθέσεις κλοπής.

Πιο συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν συνολικά 15 μέλη ηλικίας από 19 έως 45 ετών, κυρίως άνδρες, από τα οποία συνελήφθησαν τα τρία. Μάλιστα, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ηγετικό στέλεχος. Παράλληλα, ακόμη τέσσερα άτομα έχουν προφυλακιστεί για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση-συμμετοχή-λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία-κατ’ εξακολούθηση-κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Πώς δρούσε η εγκληματική ομάδα -Τα κέρδη της από τις διαρρήξεις


Η αποδόμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευής, έπειτα από πολύμηνη έρευνα των Αρχών, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκαν τα εξής:

Η συγκρότηση και λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστόν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων σε κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και την αφαίρεση οχημάτων.

Αρχικά είχε συγκροτηθεί μια ενιαία εγκληματική ομάδα, στην οποία δύο μέλη με πρωτεύοντα-διευθύνοντα ρόλο (ηλικίας 29 και 31 ετών) στρατολόγησαν τους υπόλοιπους. Η ομάδα αυτή τον Σεπτέμβριο του 2023 διασπάστηκε σε δύο υποομάδες οι οποίες στη συνέχεια επανασυνδέθηκαν και συνέχισαν την κοινή τους δράση.

Ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi) από όπου προέκυψε ότι, για να πέτυχουν τον σκοπό τους είχαν δημιουργήσει και χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακό στόλο οχημάτων» αποτελούμενο από δέκα αυτοκίνητα, τα οποία είτε έκλεβαν είτε αγόραζαν και τους τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες. Επίσης λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποφυγής του εντοπισμού τους, χρησιμοποιώντας διαφορά τεχνάσματα.

Η γεωγραφική περιοχή δράσης τους, η οποία εκτεινόταν εκτός αστικού ιστού της πόλης της Ρόδου και κυρίως σε αραιοκατοικημένες περιοχές (Παστίδα – Σορωνή – Κάλαθος – Νότια Ρόδος), όπου παραβίαζαν μονοκατοικίες, απ’ όπου οι ένοικοι απουσίαζαν.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 50 περιπτώσεις κλοπής από τις οποίες σαράντα μια διαρρήξεις κατοικιών, δύο παραβιάσεις εργοταξίων, τρεις κλοπές οχημάτων και τέσσερις αφαιρέσεις πινακίδων κυκλοφορίας από οχήματα.

Εκτιμήθηκε ότι οικονομικό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα κυμαίνεται πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ η αξία των χρυσαφικών που αφαίρεσαν υπερβαίνει τις 550.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν επτά οχήματα που χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις


Στην κατοχή τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν επτά από τα «επιχειρησιακά οχήματα» που χρησιμοποιούσαν.

Σημειώνεται ότι, στα τέλη Απριλίου 2024 είχαν συλλήφθη μέλη της εγκληματικής ομάδας τη στιγμή που επιχειρούσαν να διαφύγουν από το νησί με κλοπιμαία διαρρήξεων που είχαν τελέσει.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...