Κοινωνία

Δίκη Καραϊβάζ: Στο μικροσκόπιο το σκούτερ και τα κινητά των δραστών

Δύο κρίσιμοι μάρτυρες κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Όσα είπαν.

Στο εδώλιο βρίσκονται δύο αδέλφια, Έλληνες 41 και 49 ετών, οι οποίοι φυλάσσονται από αστυνομικούς με κουκούλες και βαρύ οπλισμό.

Στο δικαστήριο κατέθεσε υπάλληλος της εταιρείας Piaggio, ο οποίος προανακριτικά είχε εξεταστεί από την Αστυνομία για την αναγνώριση του σκούτερ, που φέρεται να χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας, τον Απρίλιο του 2021 στον Άλιμο. Στον μάρτυρα επιδείχθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που συνέλεξαν οι ερευνητές της Ασφάλειας από κάμερες ασφαλείας της περιοχής.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το σκούτερ με τους δυο αναβάτες ήταν ένα Piaggio Beverly 350. «Η μάρκα και το μοντέλο προκύπτει από τις ζάντες της μοτοσικλέτας, την εξάτμιση και το καπάκι του κινητήρα», κατέθεσε. Μετά από ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι πρόκειται για τον ίδιο τύπο μηχανής σε όλες τις φωτογραφίες – και όχι απαραίτητα την ίδια μηχανή. «Αμφισβητούμε ότι είναι το ίδιο σκούτερ σε όλες τις φωτογραφίες, διότι υπάρχει ένα κενό θέασης 400 μέτρων στην οδό Μεγίστης», σημείωσε συνήγορος υπεράσπισης.

Η υπεράσπιση έδειξε στον μάρτυρα ένα βίντεο με ίδιου τύπου σκούτερ, το οποίο καταγράφηκε την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας έξω από βενζινάδικο στην Ποσειδώνος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η μηχανή περνά από το σημείο ένα λεπτό μετά το λευκό βαν της εταιρείας κοινοχρήστων και καθαρισμού, το οποίο ανήκει στον πρώτο κατηγορούμενο. «Το πλάνο δεν είναι ευκρινές, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι η ίδια μοτοσικλέτα», απάντησε μάρτυρας.

Τα δύο κινητά

Στη συνέχεια στο δικαστήριο κατέθεσε ιδιοκτήτης εταιρείας κινητών τηλεφώνων στην οδό Πανόρμου. Πρόκειται για κρίσιμη μαρτυρία, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κάρτες που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας Καραϊβάζ, ενεργοποιήθηκαν με δύο φθηνές συσκευές που είχαν αγοραστεί από το παραπάνω κατάστημα, μία εβδομάδα πριν το χτύπημα.

Δεν κόπηκε απόδειξη για τα δύο κινητά, που κόστιζαν 30 ευρώ το καθένα. Δεν ζητήθηκε τιμολόγιο, έτσι ακόμη και απόδειξη να κόβαμε, θα έγραφε “πελάτης λιανικής”, χωρίς άλλα στοιχεία”, είπε ο μάρτυρας. “Πουλούσαμε φθηνά κινητά, αρκετές φορές χωρίς απόδειξη, επειδή το κατάστημα είναι κοντά σε νοσοκομεία και υπάρχουν ηλικιωμένοι ασθενείς και συγγενείς τους που τα χρειάζονται”, σημείωσε.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο κατάστημα της Πανόρμου τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα στο μεταξύ τα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας στο εσωτερικό του καταστήματος να έχουν σβηστεί. Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής επέμεναν με σειρά ερωτήσεων στη γνωριμία του ιδιοκτήτη με δύο πρόσωπα, τα οποία είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για υποθέσεις εκβιασμών και «προστασίας». Στη δικογραφία αναφέρεται ότι τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα σχετίζονταν με τον πρώτο κατηγορούμενο στην υπόθεση Καραϊβάζ.

 

“Τους γνώριζα από το μαγαζί και από κοινές παρέες σε καφετέριες. Είχαμε τυπικές κοινωνικές σχέσεις”, απάντησε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κινητών. “Στον πρώτο εξ αυτών, έστελνα καμία φορά μηνύματα για να με ξεματιάσει”, απάντησε. “Κάποια στιγμή, μου είπε ότι είχε ένα μεγάλο δικαστήριο, έτσι του ζήτησα να μη ξαναβρεθούμε, γιατί είμαι οικογενειάρχης, έχω κατάστημα, και δεν ήθελα μπλεξίματα”, απάντησε ο ίδιος μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...