Κοινωνία

Η αμοιβή που καλούνται να καταβάλλουν οι τουρίστες για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα

Στην καταβολή αμοιβής για την επίσκεψη σε όλες τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης (κέντρα υγείας υγειονομικών περιφερειών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων) υποχρεούνται οι πολίτες κρατών-μελών Ε.Ε./Ε.Ο.Χ. /Ελβετίας και υπήκοοι τρίτων χωρών, μη μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμοιβή αυτή κοστολογείται στο ποσό των 20 ευρώ και δεν συμπεριλαμβάνει τυχόν πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος (εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές κ.λπ.), οι οποίες κοστολογούνται και εισπράττονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και διαδικασίες. 

Η εν λόγω δαπάνη καταβάλλεται ιδιωτικά από τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, πλην των κατόχων Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.), για τους οποίους η δαπάνη καταβάλλεται διαμέσου των Οργανισμών Σύνδεσης κρατών-μελών Ε.Ε/Ε.Ο.Χ./Ελβετίας, καθώς και των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τα Κέντρα Υγείας διαθέτουν τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, που συνδέονται με συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τα έσοδα που προκύπτουν από τις πληρωμές διατίθενται για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών των Κέντρων Υγείας. 

Τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις

Στις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (ΕΚ) 883/04 και 987/09 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, προβλέπεται ότι ασφαλισμένοι και τα μέλη των οικογενειών τους, που διαμένουν σε κράτος μέλος άλλο από το αρμόδιο, δικαιούνται τις παροχές σε είδος που καθίστανται ιατρικά αναγκαίες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Ως εκ τούτου, προκύπτουν οι θεσμικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της EE σε θέματα παροχών ασθενείας σε είδος και αποζημίωσης. Κατά την προσέλευση στις δομές υγείας εξετάζεται η ασφαλιστική ικανότητα του προσερχομένου και κατά περίπτωση εφαρμόζονται τα παρακάτω: 

  • Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων κρατών μελών Ε.Ε./Ε.Ο.Χ./Ελβετίας και του Η.Β., οι οποίοι κατά τη χρονική στιγμή της χορήγησης της παροχής διαθέτουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, η οποία αποδεικνύεται με την φυσική επίδειξη του προβλεπόμενου από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία έντυπου δικαιώματος (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας - Ε.Κ.Α.Α. ή Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης ΕΚΑΑ-ΠΠΑ ΕΚΑΑ), οι προβλεπόμενες υπηρεσίες περίθαλψης για το έκτακτο και ιατρικώς αναγκαίο παρέχονται χωρίς χρέωση του ασφαλισμένου. Παράλληλα τηρείται αντίγραφο του έντυπου δικαιώματος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας – ΕΚΚΑΑ, προκειμένου να υποβάλλεται έπειτα στον ΕΟΠΥΥ για την μεταγενέστερη αναζήτηση της δαπάνης. 
  • Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων κρατών μελών της Ε.Ε./Ε.Ο.Χ./Ελβετίας και του Η.Β., οι οποίοι κατά τη χρονική στιγμή χορήγησης της παροχής δεν διαθέτουν ή δεν φέρουν μαζί τους το απαραίτητο έντυπο δικαίωμα (Ε.Κ.Α.Α./Π.Π.Α. Ε.Κ.Α.Α.) ή έχει λήξει η διάρκεια ισχύος αυτού οφείλουν να καταβάλουν ιδιωτικά τη δαπάνη των 20 ευρώ για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, όπως ορίζει η σχετική διάταξη. Από την πλευρά τους οι δημόσιες δομές οφείλουν να χορηγούν όλα τα απαραίτητα παραστατικά/αποδείξεις στους περιθάλποντες ώστε να είναι εφικτή η μετέπειτα διεκδίκηση της επιστροφής των δαπανών στην χώρα ασφάλισής τους. 
  •  Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, οι δημόσιες δομές εισπράττουν ιδιωτικά την προβλεπόμενη δαπάνη των 20 ευρώ για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, πλην των δικαιούχων της Αναθεωρημένης Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας – Κεμπέκ (ν.3476/2006), που έχουν καταγραφεί στο σύστημα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εφοδιαστεί με ειδικό έντυπο. 
  • Σε κάθε περίπτωση η καθιέρωση αμοιβής δεν καταλαμβάνει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες [δικαιούχοι του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α' 21)].

Νέα απόφαση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων

Με πρόσφατη απόφαση θεσπίστηκε η διαδικασία εφαρμογής της χρήσης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. και σε πολίτες τρίτων χωρών και  Ευρωπαίους , οι οποίοι δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (ΕΚΑΑ), οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα ή παραθερίζουν εντός Επικράτειας και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή άλλο εθνικό αριθμό τύπου ΑΜΚΑ (ΠΑΥΠΑ, ΠΑΥΠΕΚ, ΠΑΜΚΑ). 

Πρωταρχικός σκοπός είναι η διευκόλυνση και εξυπηρέτησή τους στο πλαίσιο καταχώρισης συνταγών σε ηλεκτρονικό περιβάλλον τους από παρόχους υπηρεσιών υγείας και η ακόλουθη εκτέλεσή τους από τους φαρμακοποιούς. 
Επίσης, η ταχεία και άμεση προσβασιμότητα σε φάρμακα καθώς και η ασφάλεια και πιστότητα των συναλλαγών με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών.

Η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνο στα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης και δεν γεννάται δικαίωμα αποζημίωσης από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. για τους ενδιαφερόμενους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...