Το υψηλό κόστος ζωής ωθεί χιλιάδες και πλέον Τούρκους πολίτες τουρίστες στην Ελλάδα, προκαλώντας οργή σε Τούρκους επιχειρηματίες στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέφθηκαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 163 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Aydınlık, επικαλούμενο εκπροσώπους του τουρκικού τουριστικού κλάδου.
Οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει διαφορά τιμής μεταξύ των εγχώριων προορισμών και των διακοπών στο εξωτερικό, και το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι πολίτες γενικά προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό για να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς ( κάτι που φυσικά δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι) .
“Ανάμεσα σε αυτές τις διακοπές, τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τραβούν την προσοχή. Ειδικά αφότου η Ελλάδα ενέκρινε το ζήτημα με την βίζα, ξεκίνησε μια εισροή τουριστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που πήγαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αυξήθηκε κατά 163 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος", αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.
Οι Τούρκοι μαγαζάτορες και ξενοδόχοι έχουν πάθει σοκ με τους συμπατριώτες τους
Δηλώνοντας ότι η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης είναι το υψηλό κόστος ζωής, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου δήλωσαν ότι το κόστος των εσωτερικών διακοπών και των διακοπών στο εξωτερικό έχει φτάσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
Τόνισαν ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι και να αποτραπούν οι υπέρογκες αυξήσεις τιμών για να προσελκύεται η όρεξη των εγχώριων των Τούρκων τουριστών πίσω στη χώρα.
Η Ελλάδα μας κλέβει τους Τούρκους τουρίστες λένε ξενοδόχοι και καταστηματάρχες
Το πρώην μέλος του ΔΣ της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, Χασάν Ερντέμ, απέδωσε την αύξηση του ποσοστού Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά στην αύξηση του κόστους διαβίωσης στην Τουρκία.
«Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μια χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία στον τουριστικό τομέα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ακτές και τα ξενοδοχεία μας, την κουζίνα μας ή τις φυσικές μας ομορφιές.
Όλη η Ανατολία είναι σαν ένα υπαίθριο μουσείο. Ωστόσο, αν ο λαός μας πηγαίνει στην Ελλάδα, ο μόνος λόγος είναι το υψηλό κόστος ζωής.
Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αντιστρέψει αυτήν την ροή. Είτε πρόκειται για τη σύσταση ειδικών αστυνομικών ομάδων είτε για δυνάμεις επιβολής του νόμου, ό,τι κι αν κάνουν, θα πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι σε καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και παντού όπου γίνονται πωλήσεις.
Υπάρχει ένα εξαιρετικό, παράλογο κόστος ζωής στην Τουρκία. Υπάρχει μια αύξηση 100 τοις εκατό σε όλα, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών αγαθών, της διαμονής και της μεταφοράς.
Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτή την τάση.
Αν η χώρα μας είναι τόσο ακριβή, οι ντόπιοι τουρίστες θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς διακοπών. Αφού ο ποσοστό των Τούρκων που πηγαίνουν στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 160 τοις εκατό, και ο μόνος λόγος είναι η ακρίβεια.
Αν το κάνουν αυτό όμως οι δικοί μας, από χθες θα το κάνουν οι ξένοι τουρίστες.
Οι έμποροι πρέπει να βρίσκονται υπό έλεγχο. Οι ετικέτες πρέπει να ελέγχονται. Τα μενού πρέπει να ελέγχονται. Αυτό το υψηλό κόστος ζωής πρέπει να αποτραπεί», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Σεϊφι Γκιουλ, ένας από τους διευθυντές του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και Καταλυμάτων στο Αιγαίο, εξήγησε τους λόγους για τις προτιμήσεις των εγχώριων τουριστών για διακοπές και τους λόγους για την αύξηση του αριθμού των Τούρκων που πηγαίνουν στην Ελλάδα με τα εξής λόγια: «Έχει γίνει πολύ εύκολη η απόκτηση βίζας μιας εβδομάδας για την Ελλάδα. Όσοι έλαβαν βίζα προτίμησαν ιδιαίτερα να πάνε στην Ελλάδα και στα νησιά.
Υπάρχει και μια αντίληψη στην τουρκική κοινωνία. Λέγεται ότι τα ελληνικά νησιά παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και είναι φθηνότερα από τις υποδομές στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.
Υπάρχουν υποδομές στην Τουρκία όπου μπορείτε να κάνετε διακοπές με πολλές διαφορετικές ιδέες και κατάλληλες για όλους τους προϋπολογισμούς.
Στα ελληνικά νησιά βλέπουμε ότι η πλειονότητα των καταλυμάτων είναι καταλύματα τύπου bed and breakfast, που θυμίζει ξενώνα με περιορισμένες υπηρεσίες.
Οι Τούρκοι τουρίστες δείχνουν όμως μεγαλύτερη ζήτηση για αυτά. Αλλά για εμάς το να πάμε στα ελληνικά νησιά είναι μια αλλαγή.
Είναι πιο ευχάριστο να αναπνέεις τον αέρα εκεί και να περνάς λίγες μέρες στην ελληνική κουλτούρα. Γνωρίζουμε ότι περισσότεροι από 55 χιλιάδες τουρίστες επισκέφτηκαν τα ελληνικά νησιά μόνο αυτή την περίοδο".
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται με τρελά νούμερα επηρεάζοντας και τον τουρισμό
«Τα πάντα στην Τουρκία πωλούνται σε τουρκικές λίρες. Υπάρχει πληθωρισμός πολύ υψηλότερος από τον αριθμό που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση. Από τους μισθούς των εργαζομένων μέχρι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, κάθε κόστος που μπορείτε να σκεφτείτε αυξάνεται εκθετικά. Τα μεγάλα ξενοδοχεία μας κάνουν τις κρατήσεις τους σε ευρώ την Πρωτοχρονιά.
Οι κρατήσεις που γίνονται σε ξένο νόμισμα αλλά δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν πουθενά. Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα.
Ενώ παράγεις ένα αγαθό για 5 λίρες, ξαφνικά αυτό κάνει 20 λίρες. Κάνεις κράτηση σε ευρώ σαν να το παρήγαγες για 5 λίρες, αλλά τα ευρώ δεν αυξάνονται στις 20 λίρες", συνέχισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς εάν η αίτηση βίζας για τα ελληνικά νησιά υπονομεύει τον τουρκικό τουρισμό, ο Γκιουλ είπε: «Η Τουρκία στοχεύει φέτος σε 60 εκατομμύρια τουρίστες.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον αριθμό, 55 χιλιάδες άτομα που πηγαίνουν στην Ελλάδα δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο. Αλλά είναι μια απώλεια, αν και μικρή, για μια μάζα τουριστών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη χώρα μας».
Η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε οικονομικές εξελίξεις οικονομικής εκρήξεως, ειδικά αν έρθει καμία κρίση από τις ΗΠΑ, ή από οπουδήποτε αλλού, αφού ο πληθωρισμός και εξαφάνιση του συναλλάγματος εδώ και χρόνια είναι τεράστια και η χώρα ζει με δανεικά από αραβικές χώρες.