Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά σε Χίο και Κω: 5 τραυματίες και αποστολή νέου 112 - Νέα εστία στην Κρήτη - Υπό έλεγχο η φωτιά σε Ζάκυνθο και Ηράκλειο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Χίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Ο κύριος Βαθρακογιάννης έκανε λόγο για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο πύρινο μέτωπο ενώ παράλληλα τόνισε πως οι μεγάλες φωτιές σε Ζάκυνθο και Ηράκλειο είναι χωρίς ενεργή εστία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τις φωτιές στη Χίο και την Κω έχουν ενισχυθεί και πλέον είναι ιδιαίτερα ισχυρές, από το έδαφος και τον αέρα, σε μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι φλόγες που καίνε εδώ και ώρες.

Φωτιά σε Χίο και Κω: Εστάλησαν μηνύματα «112» – Ενισχύονται οι δυνάμεις

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κω με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν στο σημείο για την κατάσβεσή της

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην φωτιά στην Κω καθώς το πύρινο μέτωποεπεκτείνεσαι σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το 112 ήχησε και πάλι για την φωτιά στη Κω και καλεί τους πολίτες να εκκενώσουν τα Καρδάμαινα προς την περιοχή Αντιμάχεια καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά και στο σημείο υπάρχουν σπίτια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Στο σημείο της φωτιάς στη Ρόδο επιχειρούν 68 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Αυτή την ώρα αναμένονται 15 πυροσβέστες και δυο οχήματα που θα πάνε από τη Ρόδο.

Στη Χίο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 100 Πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρου, 15 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του politischios.gr, η πυρκαγιά στη Χίο οφείλεται σε άνδρα, ο οποίος -παρά την απαγόρευση καύσης εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και παρά τους ανέμους- επιχείρησε να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του «112» που καλούσε τους κατοίκους στο Μετόχι Χίου να απομακρυνθούν προς την παραλία.

Στην Κω επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kosnews24, στην Κω οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Νωρίτερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη «112» ώστε οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από περιοχές στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ υπήρχαν και λεωφορεία για να απομακρύνουν όσους δεν είχαν δικό τους μεταφορικό μέσο.

Παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Χίο με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν αγώνα για να την θέσουν υπό έλεγχο και να μην περάσει σε περιοχή με μεγάλη βλάστηση. Η φωτιά απειλεί μεγάλους πνεύμονες πρασίνου στη βορειοδυτική και κεντρική Χίο και το πύρινο μέτωπο καίει στην περιοχή της Σιδηρούντας.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και αυτή την ώρα επιχειρούν 89 πυροσβέστες, 7 ομάδες πεζοπόρων, 15 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του politischios η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα , με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το 112 για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κλήθηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλές σημείο.

Η πυρκαγιά μέχρι και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (01/07/2024), έκαιγε ανεξέλεγκτη σε αγροτοδασική και αμιγώς δασική έκταση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωσή της προς την περιοχή Αψηλές, όπου υπάρχει μεγάλος πνεύμονας πρασίνου.

Σύμφωνα με το alithia.gr έχουν μεταφερθεί τρεις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ αναζητείται ένας ηλικιωμένος από το χωράφι του οποίου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Ηράκλειο: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Δήμο Γόρτυνας

Πάντως, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας 1-7-2024 σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, κοντά στους Αγίους Δέκα. Στην επιχείρηση από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από στεριά και αέρος, αλλά και τεχνικά μέσα και υδροφόρες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν και να επιχειρούν στο σημείο, που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για Θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, Γιάννη Λεονταράκη ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν ορατός, πλην όμως η άμεση κινητοποίηση και η καθοριστική,όπως τόνισε, συμβολή των εναέριων μέσων που έκαναν ρίψεις, εξάλειψε κάθε ενδεχόμενο.

Επιπλέον, υπήρξε εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Αγριεύει η κόντρα-Μαζική εξέγερση χιλιάδων Σύριων κατά των Τούρκων στην Βόρεια Συρία με αφορμή το περιστατικό στην Καισάρεια

Εξαγριωμένοι Τούρκοι έβαλαν φωτιά σε  σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα που ανήκαν σε Σύρους μετανάστες στην Καισάρεια...