Κοινωνία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ για υπόθεση Λύτρα: Χαρακτηριστικό παράδειγμα γυναίκας η οποία προσπαθεί σιωπηλά να φωνάξει βοήθεια

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα αλλά και στα 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

«Αυτή η υπόθεση είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας γυναίκας η οποία προσπαθεί σιωπηλά να φωνάξει βοήθεια. Πολύ έξυπνα αξιωματικός υπηρεσίας του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Ομόνοιας, παρόλο που η παθούσα που αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ατύχημα που προκάλεσε τις σωματικές βλάβες της, όπως και ο κατηγορούμενος, ο συλληφθείς, στη συνέχεια ο αξιωματικός υπηρεσίας πολύ εύστοχα τη ρωτά αν θέλει panic button. Της εξηγεί λοιπόν τη πως μπορεί να χρησιμοποιήσει το παρακάτω και φυσικά το θύμα, επειδή φαίνεται ότι υπάρχει φόβος, απαντά θετικά, δέχεται να λάβει την εφαρμογή.

Αυτό μας δείχνει ότι παρόλο που η γυναίκα φοβάται να καταγγείλει, θέλει να προστατευτεί, φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα και τη ζωή της. Το panic button είναι ένα από τα εργαλεία που έχει βοηθήσει πάρα πολύ την Ελληνική Αστυνομία. Περισσότερες από 2.000 γυναίκες μέσα σε ένα χρόνο έχουν ζητήσει αυτή την εφαρμογή, ενώ σχεδόν 350 γυναίκες την έχουν ενεργοποιήσει».

Δημογλίδου: 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας


Για τη σωστή αντιμετώπιση του περιστατικού από την Αστυνομία η κα Δημογλίδου σχολιάζει: «Είναι σε θέση το προσωπικό των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας να αντιληφθεί τέτοια περιστατικά. Περιστατικά όπου το θύμα φωνάζει ουσιαστικά με κλειστό το στόμα, καλεί σε βοήθεια.

Ήταν ένα τέτοιο περιστατικό και γι’ αυτό βλέπουμε συνεχώς τέτοια περιστατικά, γεννάται η ανάγκη για τη δημιουργία νέων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Πλέον κάθε νομός θα έχει ένα γραφείο και θα μπορεί να εξυπηρετηθεί η γυναίκα, χωρίς να πρέπει να το αναζητήσει σε μια άλλη περιοχή. Επίσης βοηθά πολύ την Ελληνική Αστυνομία, καθώς οι γυναίκες εμπιστεύονται πολύ τα γραφεία αυτά».

Για το αν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μιλάνε πλέον ευκολότερα


Αναφορικά με το αν οι γυναίκες μιλάνε πιο εύκολα, τώρα πια, όταν πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Αν σκεφτείτε ότι τα θύματα του 2023, ολόκληρου του έτους, οι γυναίκες που έχουν καταγγείλετε ενδοοικογενειακή βία ήταν περίπου 9.800, ενώ τώρα μόνο το πρώτο πεντάμηνο, από 1η Ιανουαρίου έως και το τέλος του Μαΐου, είναι περισσότερες από 6.300 οι γυναίκες που έχουν καταγγείλει περιστατικά, ενώ εβδομαδιαία και στην αποτίμηση που κάνουμε και υπάρχει και σχετικό δελτίο τύπου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βλέπουμε πολλά περιστατικά αλλά και πολλές συλλήψεις.

Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα καταγγέλλει εντός των ορίων του αυτόφωρου όταν κακοποιείται δεν περιμένει και αυτό βοηθά πολύ την αστυνομία, καθώς ο δράστης συλλαμβάνεται».

Υπόθεση Λύτρα: Tο βασικό που βοήθησε την αστυνομική έρευνα είναι ότι η γυναίκα αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο


Αναφερόμενη και πάλι στην υπόθεση ξυλοδαρμού της γυναίκας του Απόστολου Λύτρα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει: «Φυσικά εδώ το βασικό που έχει βοηθήσει την έρευνα της αστυνομίας και στη συνέχεια του ανακριτή είναι ότι η γυναίκα αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, καθώς δεν θα μάθαινε κανείς ότι έχει κακοποιηθεί και στη συνέχεια ότι ο γιατρός που την εξέτασε αντιλήφθηκε ότι τα τραύματα δεν μπορεί να προέρχονται από ένα ατύχημα από πτώση σε σκάλα και ενημέρωσε, χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως υποχρεούται από τον νόμο να κάνει, την Ελληνική Αστυνομία.

Αλλά ακόμη και σε δεύτερη φάση οι αστυνομικοί, παρόλο που επιμένει και το θύμα και ο δράστης ότι πρόκειται για ατύχημα, καταφέρνουν να αποσπάσουν πληροφορίες που μας οδηγούν στο ότι η γυναίκα τελικά κακοποιήθηκε από τον σύζυγο».

Ερωτηθείσα αν οι γυναίκες εμπιστεύονται τις δομές η κα Δημογλίδου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι περίπου 20 γυναίκες εβδομαδιαία ζητούν από την αστυνομία να μεταφερθούν σε κάποιο σημείο της αστυνομίας.

Αναφερόμενη στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είπε ότι στο πλαίσιο των μέτρων είναι τα 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού που υποδέχεται τα θύματα, η επέκταση του punic button σε όλη τη χώρα και φυσικά τα safe houses.

Τι είπε για το ενδεχόμενο χρήσης του σπρέι πιπεριού ως μέσο άμυνας


Ερωτηθείσα τέλος για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης του σπρέι πιπεριού στη χώρα μας η κα Δημογλίδου απάντησε ότι προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι. «Δεν ξέρω τι θα αποφασιστεί από τους αρμόδιους ωστόσο μέχρι να νομιμοποιηθεί και εφόσον νομιμοποιηθεί, δεν πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή κανενός γιατί η κατοχή του θαωρείται παράνομη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ