Κοινωνία

Η στολή του Νιλ Άρμστρονγκ έφτασε στη Θεσσαλονίκη- Εικόνες από έκθεση για το διάστημα

Εικόνες για το διάστημα εντυπωσιάζουν στη Θεσσαλονίκη ενώ «Η στολή του Νιλ Άρμστρονγκ είναι από μόνη της ένα σεμινάριο για ώρες» δηλώνει ο υπεύθυνος της έκθεσης.

Φωτογραφίζεται δίπλα στη στολή του πρώτου αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ που πάτησε στο φεγγάρι. Σε άλλο στιγμιότυπο κρατά μια βιόσφαιρα ή έναν μετεωρίτη που έπεσε στο Μεξικό, ενώ ξέρει απέξω και ανακατωτά τι τρώνε, πώς κοιμούνται και πώς αθλούνται οι αστροναύτες, όπως και σχεδόν όλους τους ήχους τους διαστήματος. Ο Σταύρος Σεκερτζής, Ηλεκτρονικός Μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη και με ειδίκευση στα πολυμερή υλικά, έχει κάτι παραπάνω από αγάπη για το διάστημα και τους πλανήτες.

Μάλιστα, έχοντας σκοπό να περάσει την αγάπη αυτή σε μικρούς και μεγάλους, δημιούργησε έναν επισκέψιμο χώρο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου κάποιος μπορεί να βρεθεί σε… άλλο πλανήτη μέσω VR και να μυηθεί στα μυστικά του διαστήματος.

«Όσοι βρεθούν στο χώρο μας μαθαίνουν για τα πειράματα της NASA μέσα από ζωντανές βιόσφαιρες και MS Space. Το Space to Ground είναι το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα κλειστών Οικοσυστημάτων» λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Σεκερτζής, σημειώνοντας ότι αυτό που τραβάει όλα τα βλέμματα και το σημείο στο οποίο το σύνολο των επισκεπτών στέκεται για να φωτογραφηθεί, είναι το αντίγραφο της στολής του αστροναύτη που πάτησε στην Σελήνη, του Νιλ Άρμστρονγκ.

«Η στολή εξάλλου, είναι από μόνη της ένα σεμινάριο για ώρες. Εντυπωσιακό είναι ότι έχει εικοσιένα λεπτά στρώματα από συνθετικό, νεοπρένιο και μεταλλοποιημένο πολυεστέρα, που προστάτευαν τους αστροναύτες από τις ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία. Η λύση δόθηκε με το νέο υπερσύγχρονο και επαναστατικό υλικό Beta, φτιαγμένο από γυάλινες μικροϊνες, επικαλυμμένες με Teflon. Εφηύραν μία “άρθρωση” από ενισχυμένο νεοπρένιο, που επέτρεπε στον αστροναύτη να μπορεί να κινεί τους ώμους, τα γόνατα, τους γοφούς και γενικώς τις κλειδώσεις του με σχετικά μικρή προσπάθεια», εξηγεί ο υπεύθυνος του χώρου.

Ο κ. Σεκερτζής που έκανε πολλά χρόνια την έρευνα, παρακολούθησε σεμινάρια στην Globus Ine test by NASA και προχώρησε στη συλλογή στοιχείων, σημειώνει ότι οι επισκέπτες δεν θα φύγουν μόνο με φωτογραφίες, αλλά θα μάθουν αρκετά σημαντικά πράγματα για το διάστημα. Στο Εργαστήριο μπορούν εξάλλου να φυτέψουν φυτά όπως οι Αστροναύτες με τεχνολογία πολυμερών, να δουν αλλά και να αγγίξουν σωλήνες MS Space που χρησιμοποιήθηκαν στον διαστημικό σταθμό Mir και στον διεθνή διαστημικό σταθμό, στα προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης φυτών στο Διάστημα.

«Θα μπορούν και να αγγίξουν, να ταΐσουν και να παρατηρήσουν ζωντανές βιόσφαιρες που ενσωματώνουν τις κυριότερες λειτουργίες του πλανήτη μας. Να δουν και να αγγίξουν τροφές αστροναυτών και να μάθουν το πρωτόκολλό τους όσον αφορά τη διατροφή και την υγιεινή κατά την διαμονή τους στο διάστημα, αλλά και κατά την εκπαίδευση τους στην γη. Θα δουν επίσης κομμάτια από άλλους πλανήτες όπως πέτρα από τον Άρη και τη Σελήνη που έπεσαν στη γη, αλλά και σημαντικούς μετεωρίτες, μέχρι και τoν Μετεωρίτη Planet Killer που έπεσε στη γη πριν 66 εκατομμύρια χρόνια».

Μέσα στο 2025 ο κ. Σεκερτζής θα παραλάβει ακόμα 126 μετεωρίτες από πολλά κράτη, ενώ σκοπός του είναι να καλλιεργηθεί διαδραστικά στους ανθρώπους από μικρή ηλικία το αίσθημα του σεβασμού προς το περιβάλλον και της ευθύνης για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – φύσης.

«Το μέλλον των παιδιών πρέπει να το διασφαλίσει στη γη η κάθε κυβέρνηση σε κάθε χώρα του πλανήτη μας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ