επίθεση καρχαρία
Κοινωνία

Οι καρχαρίες στην Ελλάδα και η «παγίδα» στα ρηχά νερά - Οι θανατηφόρες επιθέσεις στη χώρα μας

Αύξηση της παρουσίας καρχαριών και ειδικά λευκών καρχαριών έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στα ελληνικά νέρα

Ανησυχία προκαλεί η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες.

Ειδικά μετά τις δύο τελευταίες εμφανίσεις σε Γλυφάδα και Βόλο με τους καρχαρίες που «έκοβαν βόλτες» οι λουόμενοι «τρέμουν» σαν τα ψάρια να μπουν στη θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ένα καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων εντοπίστηκε στο λιμάνι του Βόλου το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, σκορπίζοντας τρόμο στην περιοχή ενώ στη Γλυφάδα, την περασμένη εβδομάδα ένας καρχαρίας «έκοβε βόλτες» στη μαρίνα, ενώ στο Βόλο έκπληκτοι πολίτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένας καρχαρίας κολυμπούσε στα ρηχά.

Αυτά τα μεγάλα θαλάσσια ζώα αποτελούν τρόμο για τους κολυμβητές καθώς έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία.

Η αναζήτηση τροφής οδήγησε τον γαλάζιο καρχαρία να βρεθεί στη Γλυφάδα τη Δευτέρα του Πάσχα, φαινόμενο που σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρή Τσιμπίδη, είναι απόλυτα συνηθισμένο.

Θοδωρής Τσιμπίδης: Γιατί βγαίνουν στα ρηχά οι καρχαρίες

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Θοδωρής Τσιμπίδης εξήγησε ότι οι εμφανίσεις των καρχαριών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς πρόκειται για ένα είδος το οποίο ζει χιλιάδες χρόνια στις θάλασσές μας, από τα ρηχά έως τα 1.000 μέτρα περίπου. Ενώ τόνισε ότι όσο οι καρχαρίες είναι νεαροί ζουν στα ρηχά και μεγαλώνοντας κατευθύνονται στα βαθιά.

«Έχουμε πάνω από 70 είδη καρχαριών. Το είδος που εμφανίστηκε στην Γλυφάδα δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά. Τα περισσότερα είδη καρχαριών στην ενήλικη ζωή τους ζουν στα ρηχά και μεγαλώνοντας πηγαίνουν στα βαθιά όπου και παραμένουν, για τον λόγο αυτό είδαμε τον καρχαρία στη Γλυφάδα. Έχει γίνει ξανά αντίστοιχο περιστατικό απλά δεν το έχουμε παρατηρήσει», ανέφερε αρχικά ο Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο καρχαρίας που εντοπίστηκε να κολυμπάει στα ρηχά στη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας, ανάμεσα στα σκάφη προκάλεσε πανικό. Όπως εξήγησε ο Θοδωρής Τσιμπίδης η εμφάνισή τους έχει να κάνει με την τροφή τους. Είναι μια περίοδος που γεννούν τα ψάρια, οπότε κατευθύνονται προς τα ρηχά.

Ωστόσο οι καρχαρίες δεν είναι επικίνδυνοι. Μάλιστα ο κ. Τσιμπίδης ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερωθούμε όλοι σχετικά με τη θαλάσσια ζωή. Για όσους ασχολούνται με τη θάλασσα, το θέαμα ενός γαλάζιου καρχαρία είναι σύνηθες, ωστόσο για εκείνους που δεν έχουν εξοικειωθεί σε πρώτη φάση πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι θα βλέπουμε πιο σπάνια καρχαρίες διότι αυτά τα είδη δεν θέλουν να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο. Αν ένας καρχαρίας δει ένα μεγάλο αντικείμενο δεν θα πάει να επιτεθεί, δεν κινδυνεύουμε από τους καρχαρίες, οι καρχαρίες κινδυνεύουν από εμάς», είπε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε περιστατικά ατυχημάτων κυρίως στην Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και την Αίγυπτο. Στις τέσσερις αυτές χώρες προκαλούν τα ζώα να βγουν στα ρηχά προκειμένου να τα φωτογραφίσουν, για τον λόγο αυτό έχουμε ατυχήματα.

Σε περίπτωση που κάποιος δει έναν καρχαρία, παραμένει ήρεμος και κατευθύνεται αργά προς την ακτή. Δεν πρέπει να προκαλέσουμε πανικό, δεν ωφελεί κάπου», συμπλήρωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι μας λείπει η γνώση για τον θαλάσσιο κόσμο», υπογράμμισε.

Οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από καρχαρίες

Από τις καταγεγραμμένες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

  • Το 1847 πλοίο του 36ου Τάγματος του Γουόρστερσαϊρ που έφτασε στην Κέρκυρα έχασε 19χρονο Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε επίθεση από καρχαρία καθώς κολυμπούσε στο βόρειο τμήμα του νησιού.
  • Το 1903 στην Κρήτη καταγγέλθηκαν δύο θάνατοι από επιθέσεις καρχαριών σε σφουγγαράδες.
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1948 καταγράφεται θανατηφόρα επίθεση από «γιγαντιαίο σκυλόψαρο», όπως περιγράφεται, σε ψαρά.
  • Στις 17 Αυγούστου του 1951 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας 16χρονη δέχεται επίθεση από καρχαρία και χάνει τη ζωή της. Γλιτώνει τραυματισμένος ο 17χρονος φίλος της.
  • Το 1956 στην Κέρκυρα μια 15χρονη δέχεται θανατηφόρα επίθεση από άγνωστο είδος καρχαρία.
  • Την 1η Ιουνίου του 1963 η Αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος Χέλγκα Πογκλ κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε, σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από την ακτή στον Παγασητικό κόλπο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η φίλη της Βίλκεν, η οποία περιέγραψε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.
  • Το 1981 καταγράφηκε επίθεση καρχαρία σε Αυστριακό τουρίστα στην περιοχή του Παγασητικού, χωρίς περαιτέρω στοιχεία.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...