Κοινωνία

Βόρειες Σποράδες: Για άλλη μια χρονιά αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες- Υπάρχει αγωνία για τη λειτουργία ακτοπλοϊκών γραμμών

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σεζόν στα ελληνικά νησιά ενώ οι εργασίες είναι πυρετώδεις. Μάλιστα, στις βόρειες Σποράδες ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους τουρίστες όμως τα προβλήματα με τα δρομολόγια των πλοίων που δεν έχουν λυθεί προκαλούν προβληματισμό στους ανθρώπους του τουρισμού.

Η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος μέχρι και ποντάρουν στην επισκεψιμότητα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το δρομολόγιο από την συμπρωτεύουσα στα νησιά των Βορείων Σποράδων γινόταν έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα μέχρι πέρυσι. Με αυτό το δρομολόγιο έφταναν στα τρία νησιά, τουρίστες από την Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σήμερα και ενώ είμαστε μια ανάσα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι αυτή η γραμμή θα επιδοτηθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ως άγονη,για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Το πόσο σημαντική είναι αυτή η γραμμή για τα νησιά το δείχνουν τα στοιχεία που μας δίνουν οι άνθρωποι του τουρισμού . Υπολογίζεται πως πέρυσι έφτασαν με αυτό το δρομολόγιο 70.000 έως 85.000 επισκέπτες. Αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στο 15% της επισκεψιμότητας της περιόδου. Παράλληλα ακόμη δεν υπάρχει σύνδεση ούτε από το Μαντούδι της Εύβοιας, ούτε από τον Άγιο Κων/νο που εξυπηρετούν τους επισκέπτες που είναι από την Λαμία και κάτω. Αυτά τα δρομολόγια και κυρίως αυτό από και προς Θεσσαλονίκη, ξεκινούσε κάθε χρονιά από τον Ιούνιο, κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος πιέζει για αποφάσεις.
Σήμερα από θαλάσσης μπορεί να επισκεφτεί κανείς τα νησιά μόνο από το λιμάνι του Βόλου! Οι κάτοικοι και οι άνθρωποι του τουρισμού λένε στο Πρώτο Θέμα πως η περίοδος που λειτουργούν αυτές οι γραμμές θα πρέπει να επιμηκυνθεί πλέον, καθώς πέρυσι οι Βόρειες Σποράδες έζησαν τουριστικά τον καλύτερο Σεπτέμβρη των τελευταίων ετών. Εκείνο τον μήνα κόπηκε το δρομολόγιο από και προς Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τονίζουν με νόημα πως «δεν μπορεί να θελουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που πετυχαίνουμε και κερδίζουμε τα τελευταία χρόνια και τα δρομολόγια αυτά να είναι επιδοτούμενα μόλις για τέσσερις μήνες».

 

Αισιόδοξα μηνύματα για την νέα τουριστική περίοδο


Παρά την κατάσταση με τα δρομολόγια φαίνεται πως και φέτος θα είναι μια καλή χρόνια για τις Βόρειες Σποράδες.

Η Σκιάθος μάλιστα φαίνεται να ανοίγει δυνατά την νέα περίοδο με ικανοποιητικές κρατήσεις για το Πάσχα που φέτος πέφτει στις αρχές Μαΐου. «Το φετινό Πάσχα κατά καλή μας τύχη συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ανήμερα του Πάσχα θα έρθουν στο αεροδρόμιο 7 πτήσεις από το εξωτερικό», σημειώνει ο αντιδήμαρχος τουρισμού Αλέξανδρος Ευσταθίου. Πέρυσι έφτασαν στο νησί με αεροπλάνο 240.000 επισκέπτες.

 

Όμως θετικά είναι τα μηνύματα και για το Καλοκαίρι. «Είναι καλές οι τάσεις για το φετινό Καλοκαίρι. Πάνε καλά οι κρατήσεις και για τους Έλληνες. Αναμένουμε πτήσεις από σκανδιναβικές χώρες και Αγγλία, ενώ φαίνεται να ανοίγει και η Γαλλία με την Ιταλία», περιγράφει ο πρόεδρος ξενοδόχων Σκιάθου Πάνος Ανδριτσόπουλος.

Στο νησί της Σκοπέλου φαίνεται πως οι κρατήσεις για το Πάσχα είναι σε μέτρια επίπεδα. «Υπάρχει ενδιαφέρον για το Πάσχα αλλά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ξεκινούσαν νωρίτερα τα δρομολόγια. Το καλοκαίρι νομίζω πως θα πάμε πολύ καλά, ίσως και καλύτερα από πέρυσι καθώς έχουμε σημαντικές κρατήσεις», λέει η Μαρία Διαμάντη, πρόεδρος των ξενοδόχων Σκοπέλου.

Οι άνθρωποι του τουρισμού στην Αλόννησο λένε πως το Πάσχα θα είναι υποτονικό και ένας από τους λόγους είναι η ακτοπλοϊκή συνδεσιμότητα που ακόμη δεν έχει «τρέξει». Το Καλοκαίρι πάντως φαίνεται πως θα είναι πολύ καλό σε κρατήσεις. «Έχουμε καλή ροή κρατήσεων και θα είναι μια πολύ καλή σεζόν. Αυτό που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως τα τελευταία χρόνια ο Σεπτέμβριος ανταγωνίζεται σε κρατήσεις και τον Αύγουστο και αυτό δείχνει πως ανοίγει η τουριστική περίοδος», αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Ιωάννα Βαφίνη.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...