Κοινωνία

Ληγμένα εκρηκτικά στα σκουπίδια - Οι φωτοβολίδες από τα χέρια ναυτικών στα πανηγύρια και τα γήπεδα

Ένας 31χρονος νεκρός αστυνομικός στο Ρέντη από ναυτική φωτοβολίδα, πριν από τρεις περίπου εβδομάδες και ένας 33χρονος νεκρός από ναυτική φωτοβολίδα, μόλις χθες στο καρναβάλι του Αγίου Νικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιστατικά που βύθισαν στο πένθος όλη την Ελλάδα και προκάλεσαν ερωτηματικά για το πόσο εύκολο μπορεί κανείς να προμηθευτεί φωτοβολίδες.

Σύμφωνα με τον νόμο, μόνο οι ναυτικοί μπορούν με τη σχετική άδεια να  αγοράσουν από τα αντίστοιχα καταστήματα φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης, που προορίζονται για ναυτική χρήση και συγκεκριμένα για την αποστολή ενός ορατού σήματος κινδύνου στη θάλασσα, σε καταστάσεις όπου απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

Τι γίνεται όμως όταν λήξουν; Οι ναυτικές φωτοβολίδες που διαθέτουν τα σκάφη όταν λήγουν οδηγούνται στην ανακύκλωση;

Αμέσως μετά τα επεισόδια στου Ρέντη ιδιοκτήτες σκαφών κατήγγειλαν πως είναι συχνές οι κλοπές φωτοβολίδων από αφύλακτα σκάφη. Και σύμφωνα με τις πρόσφατες φωτογραφίες που δημοσίευσε ο προέδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών Σκαφών Γιώργος Βάλλης ίσως είναι πιο εύκολο να βρει κάποιος φωτοβολίδες και αλλά επικίνδυνα εκρηκτικά. Που; Στα σκουπίδια..

Ο δημοσίευσε φωτογραφίες και βιντεο πεταμένων ναυτικών φωτοβολίδων σε κεντρικό δρόμο στο Πόρτο Χέλι.

Στις εικόνες και το βίντεο, που εξασφάλισε αποκλειστικά ο κ. Βάλλης, διακρίνονται ναυτικές φωτοβολίδες, καπνογόνα και πυροσβεστήρες ανάμεσα σε μια σωρεία σκουπιδιών.

Ο κ. Βάλλης, αναφέρθηκε στον τραγικό θάνατο του 33χρονου Μανώλη Κριτσωτάκη από τη ναυτική φωτοβολίδα που έσκασε και σφηνώθηκε στα σωθικά του λέγοντας, ότι η χρήση της είναι αποκλειστικά διασωστική και ειδοποιεί για κίνδυνο, καθώς τα ληγμένα τα εκρηκτικά στα χέρια οποιουδήποτε είναι εξαιρετικά επικίνδυνα:

Όπως θα παρακολουθήσετε στο βίντεο, θα δείτε μια περιοχή γεμάτη σκουπίδια και ανάμεσα τους πεταμένα ”όπλα” όπως ληγμένες ναυτικές φωτοβολίδες και πυροσβεστήρες.

Δείτε το βίντεο

 


«Πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε αντικείμενα με εκρηκτικές ύλες. Η ναυτική φωτοβολίδα έχει εκρηκτική ύλη και όταν λήξει έχει επιπλοκή. Να μην αγγίζουμε ληγμένα εκρηκτικά. Είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι. Είναι εύκολο να προμηθευτεί κάποιος τέτοια υλικά και να έχει άδεια από καταστήματα είδη αλιείας. Όσοι προμηθεύονται τέτοιες φωτοβολίδες να διαβάζουν τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία» συνέστησε και τόνισε επίσης πως απαγορεύεται η ρίψη της στη στεριά" τονίζει ο κ. Βάλλης.

Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη άμεσων μέτρων. Όπως υποστηρίζει  "έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για την επικινδυνότητα των υλικών αυτών και ειδικότερα μετά το τραγικό συμβάν,
όπου συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του από ρίψη ναυτική φωτοβολίδας. Έχουμε στείλει επιστολή στο Υπουργείο και θα ξαναστείλουμε όσες χρειαστούν μέχρι να παρθούν μέτρα για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Είναι άμεση ανάγκη να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία όσον αφορά το που καταλήγουν τα ληγμένα μέσα διάσωσης, όπως είναι οι ναυτικές φωτοβολίδες και οι πυροσβεστήρες που στα χέρια του λάθος ανθρώπου, μετατρέπονται σε φονικά όπλα. Δείτε στο βίντεο πόσο εύκολα μπορεί να βρει κανείς ναυτικές φωτοβολίδες, καπνογόνα και πυροσβεστήρες.”

30.000 ναυτικές φωτοβολίδες κάθε χρόνο λήγουν και δεν συλλέγονται από τα σκάφη για ανακύκλωση

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τα σχετικά περιστατικά πληθαίνουν καθώς οι ναυτικές φωτοβολίδες που διαθέτουν τα σκάφη όταν λήγουν δεν οδηγούνται στην ανακύκλωση, αντίθετα παραμένουν στις μαρίνες.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υποναύαρχος εα Νίκος Σπανός και πραγματογνώμονας ναυτικών συμβάντων μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ προ μηνών μετά τη δολοφονία αστυνομικού στο Ρέντη

Όπως είπε ο ίδιος σύμφωνα με την νομοθεσία εφοδιάζονται όλα τα πλοία με τις εν λόγω φωτοβολίδες για περιπτώσεις κινδύνου.

Η χρήση της είναι μόνο για όσους έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μην κινδυνέψουν καθώς πρόκειται για ένα φονικό όπλο που περιέχει χημικά και παράγει φλόγα ίση με 30 χιλιάδες κεριά.

Αλλά περίπου 30 χιλιάδες φωτοβολίες λήγουν κάθε χρόνο και δεν ανακυκλώνονται με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να τις κλέβουν από τα σκάφη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ