Κοινωνία

Δίκη για Μάτι: Απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

Να απαλλαγεί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων για την Ρένα Δούρου όσο αφορά την κατηγορία πως δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής «αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της περιφέρειας ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος και είχε ανατεθεί σε εταιρία. Οι εργασίες σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εκτελεστεί».

Απαλλακτικός ήταν ο εισαγγελέας σχετικά με τις κατηγορίας για μη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, τη μη παροχή ενημέρωσης στη κοινό με ιδιαίτερη πρόνοια σε ευπαθείς ομάδες και τη μη λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. «Από τη στιγμή που δε δόθηκε εισήγηση από την πυροσβεστική, η περιφέρεια δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Αν είχε δοθεί θα φορούσε Μαραθώνα και Ραφήνα, άρα τότε την απόφαση θα έπρεπε να λάβει η περιφερειάρχης. Ουδέποτε γεννήθηκε η υποχρέωση της 15ης κατηγορούμενης για τη λήψη αυτής της απόφαση, άρα η κατηγορία είναι άνευ αντικειμένου».

Νωρίτερα, δριμύς ήταν ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, που αγορεύει για δεύτερη συνεδρίαση, για το γεγονός ότι ο κόσμος στο Μάτι δεν ενημερώθηκε για τον επικείμενο κίνδυνο στις 23 Ιουλίου 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε αυτό το γεγονός απαράδεκτο και αδικαιολόγητο και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η μοναδική οδηγία που δόθηκε στους κατοίκους ήταν «κάντε ό,τι μπορείτε σώστε ό,τι σώζεται» γεγονός που αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου που η φωτιά είχε μπει πλέον στο Μάτι.

Ο κ. Μανιάτης ήταν κάθετος για το ότι υπήρχε χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης αν ο μηχανισμός ενημέρωνε και κινητοποιούσε έγκαιρα τους πολίτες.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές», επεσήμανε ο κ. Μανιάτης.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε και στην έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως αποδείχθηκε πως έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό.

«Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δημαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά», είπε ο κ. Μανιάτης.

Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλέστηκε και την κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού ο οποίος καταθέτοντας στο δικαστήριο είπε ότι επί της ουσίας οι οδηγίες ήταν «να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα.»

Ο ίδιος μάρτυρας είπε -όπως τόνισε ο εισαγγελέας- πως «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν».

Επιπλέον ο εισαγγελέας επικαλέστηκε καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λόγο για μεμονωμένες αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης αλλά για παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού.

Λόγω αυτού, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε ο πρώην διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης, να κριθεί ένοχος καθώς δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε. «Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος», τόνισε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως «κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μανιάτης επισήμανε πως «υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλείς τους ενημέρωναν έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Από την άλλη, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή τεσσάρων ακόμα κατηγορουμένων των Χρ.Λαμπρη, Χρ.Δροσοπουλου, Γ.Πορτοζούδη και Στεφάνου Κολοκούρη.

Η αγόρευση συνεχίζεται και όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο στη 1.30 θα διακόψει για την Πέμπτη λόγω των έκτακτων μέτρων για την κινητοποίηση των αγροτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...