Κοινωνία

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Η Ελλάδα θα γεμίσει μπλόκα - Που θα κλείσουν σήμερα - Διάλογο με ανοιχτούς δρόμους διαμυηνύει η Κυβέρνηση

Αποκλεισμό των εθνικών οδών και κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, αποφάσισαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς, στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, παρά τα σαφή μηνυματα που στέλνει η κυβέρνηση ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο και ότι «οι αποκλεισμοί των δρόμων δεν ωφελούν κανέναν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη χθεσινή πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας αποφάσισαν, πέρα από την κάθοδό τους στην Αθήνα, να προχωρήσουν σε συντονισμένους αποκλεισμούς μικρής διάρκειας σε εθνικούς και επαρχιακούς αυτοκινητοδρόμους, για να προβάλουν με μεγαλύτερη δυναμική τα αιτήματά τους και να ζητήσουν τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών στις κινητοποιήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά το τέλος της σύσκεψης, αγρότες της Χαλκιδικής προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς. Νωρίτερα, σε ημίωρο αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες της Λάρισας. Οι αγρότες έφτασαν στο σημείο πεζοί όπου τους περίμεναν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κλείσουν τους δρόμους σε τρία σημεία:

  • Στις 17.00 θα κστήσουν μπλόκο στον Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ),
  • στην Καρδίτσα (Ε 65)
  • και στο Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου).

Οι αγρότες της Χαλκιδικής θα προχωρήσουν και σήμερα σε κλείσιμο των εθνικών ενώ σε δεύτερη φάση είναι και εκείνοι αποφασισμένοι να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους. 

Στο δρόμο παραμένουν για ακόμα ένα βράδυ και οι αγρότες στο Αίγιο οι οποίοι ετοιμάζονται να στήσουν τρία νέα μπλόκα σήμερα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να κλείσουν την Πατρών – Πύργου αγρότες που δεν είχαν βγει μέχρι σήμερα στους δρόμους, την Πατρών – Τριπόλεως ενώ επιθυμούν και το κλείσιμο της Πατρών- Αθηνών με απώτερο στόχο να μπουν τα τρακτέρ στο κέντρο της Πάτρας μέχρι την Παρασκευή πιο μαζικά.

Ωστόσο και για τους αγρότες του Αίγιο διαμηνύουν πως τα τρακτέρ τους είναι στραμμένα στην Αθήνα.

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης οι αγρότες πρέπει να έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει προς τον πρωθυπουργό. Τα έξι βασικά αιτήματα αλλά και ένα ξεχωριστό υπόμνημα με τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών – λόγω και του Ντάνιελ – πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ κι αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Ρ. Μαρούδας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Μητσοτάκης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις

Στην οικονομική ανάπτυξη, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, την επιστολική ψήφο και την εκπαίδευση εστίασε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (American-Hellenic Chamber of Commerce) Νικόλαο Μπακατσέλο στο πλαίσιο εκδήλωσης (Greek Economic Summit-GES) που οργάνωσε το Επιμελητήριο με τίτλο ''Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges'' (Προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας για τις αποζημιώσεις υπογράμμισε πως: «βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά». 

«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο. 

Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη υπογράμμισε: «Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση κατά την οποία χάθηκε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος».

Αναφέρθηκε στη «δημοσιονομική συνέπεια που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και από την υπέρβαση των στόχων να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία».

Ναι στον διάλογο 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...