Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Αντιπρόεδρος Βουλής: Ετοιμαστείτε για απογείωση των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων-Μετά το λάδι σε λίγο θα βάζουν λουκέτα στα τυριά

Επίσκεψη στο φαρμακείο θυμίζουν πλέον τα ψώνια στα  Σούπερ Μάρκετ με την σύμφωνη γνώμη της ΕΛΣΤΑΤ η οποία αναφέρει ότι τα βασικά είδη κινούνται κυριολεκτικά στα σύννεφα.

Εξωπραγματικές αυξήσεις έχουμε πλέον ειδικά στα τυροκομικά και γαλακτομικά προϊόντα εδώ και αρκετές ημέρες χωρίς απολύτως δικαιολογία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει αντίστροφη εικόνα στα Σούπερ Μάρκετ.

Οι φωτιές το Καλοκαίρι έπληξαν και την τιμή του κρέατος. Τον Οκτώβριο το χοιρινό, αυξήθηκε κατά 13,26%, το μοσχάρι κατά 9,14%, και τα αμνοερίφια κατά 7,06%.

«Λύση στον γρίφο της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση». “Ασφαλώς δεν είναι γρίφος και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως οφείλεται στα καρτέλ τραπεζών, ενέργειας και Σουπερμάρκετ, τα οποία απομυζούν τους Έλληνες, καθώς και στην πλήρη έλλειψη ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά”, αναφέρει ο πολιτικός Βασίλης Βιλιάρδος  Αντιπρόεδρος της Βουλής, οικονομολόγος στην ΑΣΟΕΕ.  

Ο ίδιος αναφέρει: “η ακρίβεια σε σύγκριση με τον Οκτώβρη του 2021 από τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, είναι τεράστια – όσον αφορά το γενικό δείκτη, από το 103,75 στο 117, δηλαδή 13,25% αύξηση, ενώ σε σχέση με τα τρόφιμα από το 103,04 στο 130,04, ήτοι άνοδος των τιμών κατά 27%!

Με το μέσο ονομαστικό μισθό στην Ελλάδα κατά 23,9% χαμηλότερο το 2022 από το 2009 και με τις τιμές των τροφίμων αυξημένες κατά 29%, κατανοεί κανείς πως το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων έχει καταρρεύσει - τουλάχιστον κατά 52,9% το 2022, σε σχέση με το 2009, ενώ η κατάρρευση συνεχίζεται και το 2023.

Όλα αυτά παρά το ότι στην Ευρώπη ο πληθωρισμός υποχωρεί πια – ενώ οι μισθοί στην ΕΕ είναι πολύ υψηλότεροι, με την Ελλάδα να έχει καταντήσει στην τρίτη θέση από το τέλος.

Εάν λοιπόν συγκριθεί η ακρίβεια ως ποσοστό επί των μισθών, θα διαπιστωθεί πως στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια και εκτός ελέγχου.

Με δεδομένο δε το ότι, οι χαμηλοί μισθοί σημαίνουν χαμηλή ζήτηση, οπότε χαμηλότερες τιμές, είναι ξεκάθαρο πως στην Ελλάδα οι αυξήσεις οφείλονται στην εγχώρια αισχροκέρδεια και δεν είναι καθόλου εισαγόμενες.

Εύλογα, αφού λυμαίνονται τους Έλληνες τα καρτέλ της ενέργειας, των τραπεζών, των Σουπερμάρκετ κλπ.

Στα πλαίσια αυτά, αντί η κυβέρνηση να ελέγξει την αγορά και να εξασφαλίσει τον ανταγωνισμό, επιλέγει τις θεατρινίστικες κινήσεις – με αστεία πρόστιμα σε πολυεθνικές και με επισκέψεις του υπουργού ανάπτυξης, καθώς επίσης του πρωθυπουργού στα Σουπερμάρκετ, με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων! Την ίδια στιγμή σχεδιάζει την αύξηση των φόρων των ελευθέρων επαγγελματιών, αργότερα των αγροτών και διαφόρων άλλων”, καταλήγει ο ίδιος.

Πληροφορίες αναφέρουν για άνοδο των τιμών στο επίπεδο του 9,9% μόνο τον Οκτώβριο σε σύγκριση με αύξηση 3,4% του γενικού δείκτη, στα βασικά τρόφιμα που καταναλώνει ο Έλληνας πολίτης χωρίς υπάρχουν καν ούτε ίχνη υποχώρησης.  

Στην τεταμένη κατάσταση προστέθηκε και η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Ο ίδιος έθεσε ξεκάθαρα και ωμά ζήτημα επανεξέτασης και των φοροαπαλλαγών.

Πρόκειται για την επανεξέταση των 1.047 φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στο κράτος σχεδόν 13 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το διεθνές περιβάλλον είναι πλέον σε πολεμική διέγερση και όχι απλά ασταθές, η χώρα μας δεν έχει ξεκινήσει καν την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών φέτος η σοδειά έχει μείωση τουλάχιστον 30% σε όλα τα νωπά προϊόντα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι φωνάζουν για δυσβάστακτη φορολογία και μηδαμινά κίνητρα, και η κινητήριος δύναμη της Ελλάδος, η αγροτική παραγωγή είναι σε εξαθλίωση, μετά τα εγκλήματα 30 και πλέον ετών.

Με αυτό το σκηνικό, οτιδήποτε σε μορφή παγκόσμιας κρίσης λάβει χώρα, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Μέση Ανατολή και εξαπλωθεί, θα προκαλέσει καταστάσεις Γάζας στην ελληνική επικράτεια.

Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουν οι υπεύθυνοι σε κυβέρνηση και υπουργεία τόσο το καλύτερο για όλους μας, αφού με σύστημα food pass δεν σώζεται κανένας, όταν εισάγουμε το 75% των προϊόντων που καταναλώνουμε.             

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ