Πραγματικά περίεργα πράγματα ακούμε και διαβάζουμε, σε πακιστανική ιστοσελίδα για την χορήγηση 500 ευρώ με στόχο την παραμονή οικογενειών στα Αντικύθηρα.
Το θέμα πήρε διαστάσεις και για αυτό έκανε ειδικά ρεπορτάζ πακιστανικό κανάλι για να ενημερώσει τους εν Ελλάδι Πακιστανούς μετανάστες.
Πρόκειται για παλαιότερη απόφαση της Μητρόπολης Κυθήρων και Μονεμβασιάς, η οποία σε συνεργασία με το δήμο και την τοπική κοινότητα δίνει επίδομα 500 ευρώ στέγη αλλά και τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες για να εγκατασταθούν στο μικρό νησί του Αιγαίου, ζωντάνεψε ξανά τις ελπίδες των ελάχιστων κατοίκων του νησιού.
Αφορά χορήγηση 500 ευρώ σε κάθε οικογένεια για τα 3 πρώτα χρόνια με στόχο την παραμονή της στο νησί, η οποία αν και εφόσον υπάρχει και εμπλέκεται η εκκλησία, θα αφορά Έλληνες ορθόδοξους στο θρήσκευμα πολίτες, με στόχο τον εμπλουτισμό με κατοίκους του νησιού.
Το ζήτημα αυτό, έκανε το γύρο πολλών ξένων ιστοσελίδων ειδικά στην Ασία, χωρίς να γνωρίζουμε τι σκοπούς είχε το ρεπορτάζ , το οποίο πάντως κίνησε το ενδιαφέρον πολλών καναλιών στην Ασία.
Το υπαρκτό πρόβλημα και οι λύσεις που δεν έρθει ακόμα για την χώρα μας
Είμαστε ως γνωστόν και με την βούλα της ΕΕ, η χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού, ενώ έχουμε αθρόες εισαγωγές μεταναστών, ειδικά στα νησιά μας, και πολλοί απαξιώνουν το ιερό θεσμό της οικογένειας, βάζοντας τον ελληνισμό σε μια καταστροφή πορεία συρρίκνωσης τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο πληθυσμός στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μειώνεται σε απόλυτα νούμερα από το 2010. Πλέον οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Ενώ το 2010 καταγράφηκαν 114.766 γεννήσεις έναντι 109.084 θανάτων δέκα χρόνια αργότερα καταγράφηκαν 84.717 γεννήσεις έναντι 131.084 θανάτων. Στη χώρα μας ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη και ένας από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Ενώ το όριο σταθερότητας αναπαραγωγής είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, στην Ελλάδα είναι 1,3.
Τα παραπάνω ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της επικείμενης μελέτης για το θέμα «της υγιούς και ενεργούς γήρανσης στην Ελλάδα», Μιλτιάδης Νεκτάριος στη διάρκεια εκδήλωσης για το δημογραφικό, την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Η διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση μίλησε για όλα τα δυσοίωνα σενάρια των ερευνών σε σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδας τονίζοντας ότι το δημογραφικό έχει τις ρίζες του σε παλαιότερες γενιές διότι από το 1940 έχουμε μειώσεις στους δείκτες γονιμότητας. «Αν δεν αλλάξουν οι σημερινές συνθήκες και οι βασικοί παράγοντες του προβλήματος τότε, όπως επισημαίνουν οι μελετητές, θα κάνουμε λόγο για μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα στο μισό. Την ίδια ώρα, από τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης ως σήμερα έχουν φύγει από την Ελλάδα χιλιάδες εργαζόμενοι και μάλιστα υψηλού μορφωτικού επιπέδου» σημείωσε αναφέροντας παράλληλα ότι στη στη χώρα μας τα ποσοστά εργαζομένων γυναικών είναι από τα χαμηλότερα και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Ως αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800.000 μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.