Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Ποιες είναι οι χώρες με τις πιο ευτυχισμένες γυναίκες; - Η θέση της Ελλάδας κατά τον γενικό δείκτη



Η θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο στερέωμα δεν πάει πίσω.

Η χώρα μας βρίσκεται 51η μεταξύ των 177 χωρών της έρευνας, ανάμεσα στην Αρμενία, την Ταϊλάνδη, την Μογγολία και το Τουρκμενιστάν.

Μάλιστα, μπροστά από την Ελλάδα βρίσκεται η Βόρεια Μακεδονία (44η θέση - 0,798), ενώ μας έχει αφήσει πίσω και η Αλβανία (45η θέση - 0,796). Στην ίδια λίστα η Κύπρος βρίσκεται στην 63 θέση (0,739), ενώ η Τουρκία είναι 99η (0,665).

Στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται Δανία, Ελβετία και Σουηδία.

Συμπερίληψη
Από άποψη συμπερίληψης, η εικόνα μας έχει τόσο μελανά όσο και φωτεινά σημεία: Ο δείκτης εκπαιδευτικού επιπέδου μας βρίσκεται στο 11.1, όπου πάλι μας ξεπερνάνε ενδεικτικά η Αλβανία (11,7), η Αρμενία (11,3) και η Μολδαβία (11,9). Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για την οικονομική συμπερίληψη των γυναικών, που βρίσκεται στο 93,4%.

Τα ποσοστά πρόσβασης σε κινητό είναι 93%, αλλά τα ποσοστά απασχόλησης και εκπροσώπησης στη Βουλή είναι πενιχρά, με 55% και 21% αντίστοιχα.

Δικαιοσύνη
Σε αυτόν τον τομέα ευτυχώς οι Ελληνίδες απολαμβάνουν 100% άνευ προκατάληψης δικαστική εκπροσώπηση. Ωστόσο, η πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη θα μπορούσε να είναι καλύτερη (3,365), καθώς δεν αγγίζει τα επίπεδα των κορυφαίων χωρών όπως η Δανία (3,960).

Τα επίπεδα μητρικής θνησιμότητα είναι 7.7 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις, όπου μας ταπεινώνουν αναφορικά χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία (3 θάνατοι) κα η Σλοβενία (4,5 θάνατοι).

Ένας ακόμα δείκτης, αυτός της μεροληψίας του γιού, δηλαδή του αριθμού αγοριών που γεννιούνται ανά 100 κορίτσια, η χώρα μας βρίσκεται σε επίπεδα που θα περίμενε κανείς από μία συντηρητική χώρα, στα 106,4 αγόρια ανά 100 κορίτσια.

Ασφάλεια
Το ποσοστό της βίας κατά των γυναικών από τους συντρόφους τους είναι στην Ελλάδα 5%, αν και σε αυτό τον δείκτη δε διακρίνονται ούτε οι κορυφαίες χώρες όπως η Σουηδία (6%) και η Φινλανδία (8%). Ως προς την κοινωνική ασφάλεια, στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 56% των γυναικών δε βρίσκεται σε επισφαλή θέση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης της πολιτικής βίας κατά των γυναικών. Ο δείκτης αυτός προσμετρά τα περιστατικά τέτοιου είδους ανά 100.000 γυναίκες σε κάθε χώρα. Από τις 51 πρώτες χώρες της λίστας, η Ελλάδα είναι αυτή με τα μεγαλύτερα ποσοστά τέτοιας βίας (0,038 περιστατικά ανά 100.000).

Τέλος, σχετικά με την εγγύτητα των γυναικών σε συγκρούσεις και πολέμους, αναμενόμενα ο δείκτης για τη χώρα μας παραμένει στο 0.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...