Το κρούσμα εντοπίστηκε στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν μετά την ενημέρωση για εστίες της νόσου στις, απέναντι από τη Μυτιλήνη, περιοχές της Σμύρνης και του Τσανακαλέ.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα νωρίς το απόγευμα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος και ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης επιβεβαίωσαν το γεγονός του κρούσματος της νόσου και σημείωσαν ότι πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την εμφάνιση της νόσου σε κοπάδια της Λέσβου του 2017.
«Τότε, είπε ο κ. Κουφέλος, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι μας να μην δηλώνουν τα άρρωστα ζώα κι έτσι η ασθένεια εξαπλώθηκε και είχαμε πολλά κρούσματα. Σε ό,τι αφορά εμάς, θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πληγούν μέχρι το τελευταίο ευρώ».
Ας σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε ήδη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα στις πύλες εισόδου του νησιού, όπου έχουμε τουρίστες από την Τουρκία, με ειδική διαδικασία απολύμανσης ώστε να μην μεταφερθεί η ασθένεια από την Τουρκία στη Λέσβο.
Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης σημείωσε ότι η υπηρεσία πραγματοποιεί αυξημένους ελέγχους στα κοπάδια καθώς και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Επίσης πρόσθετα μέτρα λήφθηκαν στην περιοχή που εντοπίστηκε το άρρωστο ζώο, σε όλες τις εκτροφές που υπάρχουν εκεί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί άλλα ζώα με συμπτώματα. Τέλος η περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα μπήκε σε επιτήρηση με απαγόρευση μετακίνησης ζώων για ενάμιση μήνα.