Ακόμα μία έγκριση για κατασκευή αιολικού σταθμού σε περιοχή NATURA είχε δοθεί τελικά αυτόν τον μήνα στα καμένα, και συγκεκριμένα στην επίσης πολύπαθη από τις φετινές πυρκαγιές Ροδόπη, εκτός από την έγκριση που αποκάλυψε η «δημοκρατία» την περασμένη εβδομάδα, η οποία δόθηκε στον Εβρο.
της Μαρία Παναγιώτου για το newsbreak.gr
Η νέα έγκριση (ΑΔΑ: ΨΜ500Ρ1Υ-ΟΛΧ), που αποκαλύπτουμε σήμερα, δόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου από τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, και αφορά κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού «παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 24 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24 MW, στη θέση ΛΟΦΟΣ – ΠΟΥΛΙΑ, και συνοδά έργα βελτίωσης υφιστάμενης οδοποιίας και διάνοιξης νέας και έργα εσωτερικού δικτύου ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Κέχρου, του Δήμου Αρριανών, Π.Ε. Ροδόπης», της εταιρίας E.S. ENERGY ΕΠΕ.
Έχει σημασία να υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος Αρριανών συμπεριλαμβανόταν στους τρεις δήμους (οι άλλοι δύο ήταν οι Δήμοι Ιάσμου και Κομοτηνής) για τους οποίους ενεργοποιήθηκε στη Ροδόπη η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 24 Αυγούστου. Οταν δηλαδή η πύρινη λαίλαπα κατέστρεφε στο πέρασμά της τεράστιες εκτάσεις στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.
Για το συγκεκριμένο έργο η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Ενέργειας είχε επισημάνει ότι «χωροθετείται εντός του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA, και συγκεκριμένα εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), με ονομασία “Κοιλάδα Φιλιούρη” και κωδικό GR1130011. Επιπλέον, ο υπό εξέταση ΑΣΠΗΕ εντοπίζεται εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά με κωδικό GR008».
Η εν λόγω διεύθυνση του ΥΠΕΝ, όμως, είχε δώσει την έγκριση της με το επιχείρημα πως το έργο επανασχεδιάστηκε και μειώθηκε η συνολική ισχύς του έργου. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, όπως ακριβώς συνέβη και με την έγκριση στον Εβρο στη θέση Μύτακας 1 και Μύτακας 2, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είχε κάνει αρνητική εισήγηση για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο συγκεκριμένο σημείο της Ροδόπης, και μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή πριν επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή περιβαλλοντικά εξαιτίας των πυρκαγιών.
Ανέφερε συγκεκριμένα η αξιολόγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (αρ. γνωμοδότησης 17243/29-8-2022): «Υπάρχει αξιόλογη χρήση της περιοχής εγκατάστασης των προτεινόμενων έργων από τα είδη όρνιο, μαυρόγυπας, χρυσαετός, φιδαετός, σφηκιάρης κ.ά. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσιευμένων εργασιών [βλ. Αναθεωρημένη Πρόταση Ορθής Χωροθέτησης Αιολικών Πάρκων (WWF Eλλάς 2013], (Vasilakis et al. 2017), αλλά και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ 1α) που εκπονήθηκε για την περιοχή, τα έργα εμπίπτουν σε ζώνες όπου δεν προτείνεται η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ».
Το γεγονός ότι αγνοήθηκε η εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις προστατευμένες περιοχές, επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά τον βαθμό υποβάθμισής του.
Μετά την προηγούμενη αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για την έγκριση αιολικού πάρκου στον Εβρο, είχε γίνει γνωστό ότι ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι ένα έτος η υλοποίηση των έργων και εργασιών στα καμένα.
Από το υπουργείο είχε ανακοινωθεί ακόμη ότι θα διενεργηθεί σχετική μελέτη για τις συνέπειες αυτών των έργων στη χλωρίδα και την πανίδα της συγκεκριμένης περιοχής μετά τις πυρκαγιές. Αναμένουμε πλέον να δούμε εάν η εν λόγω απόφαση θα αφορά και τις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, όπως ακριβώς είναι και η Ροδόπη.