Θα καταγραφούν οι εκκρεμότητες σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας.
Η σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, του οποίου προϊσταται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αυτή τη στιγμή, θεωρείται προκαταρκτική της Συνόδου των Πρυτάνεων, που θα ακολουθήσει το Δεκέμβριο. Πρόκειται να συζητηθούν κυρίως χρηστικά θέματα και να καταγραφούν εκκρεμότητες.
Η ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση για τις επείγουσες ρυθμίσεις και την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων για την συνέχεια της υλοποίησης του νόμου 4957/2022 - του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, δηλαδή.
Θα τεθεί το μείζον ζήτημα της υποβολής των σχεδίων των οργανισμών των ΑΕΙ.
Όπως επισημαίνει ο κ.Ζώρας, «αν και το κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να έχει το δικό του οργανισμό, ένα καταστατικό λειτουργίας δηλαδή, μέχρι σήμερα κανένα δεν έχει ολοκληρωμένο οργανισμό. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία: η επεξεργασία του σχεδίου οργανισμού γίνεται πρώτα από το υπουργείο Παιδείας, ακολουθεί το υπουργείο Εσωτερικών, μετά πηγαίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και επιστρέφει για έλεγχο στο υπουργείο Παιδείας. Το τελικό προϊόν της επεξεργασίας, φτάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τέλος, εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα. Εδώ και 20 χρόνια, η συγκεκριμένη διαδικασία εκκρεμεί. Πλέον, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια, προκειμένου να ‘τρέξει’ η διαδικασία. Οι οργανισμοί αυτοί εξασφαλίζουν στα πανεπιστήμια μία ευελιξία στη διαχείριση των θεμάτων τους, ενισχύουν το αυτοδιοίκητο. Για παράδειγμα, δίνονται αρμοδιότητες στη Σύγκλητο, περιγράφονται οι θέσεις – διοίκηση, διάρθρωση, απαιτούμενο προσωπικό - η ανάπτυξη του πανεπιστημίου, τα εργαστήρια…», εξηγεί για να προσθέσει: «Μέχρι τώρα, επτά πανεπιστήμια έχουν καταθέσει ολοκληρωμένα σχέδια οργανισμών – το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει προχωρήσει περισσότερο απ’όλα. Περιμένουμε και τα υπόλοιπα. Μπαίνει, επιτέλους, μία τάξη στα πανεπιστήμια».
Ένα ακόμη θέμα, που θα συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη του υπουργού με τους Πρυτάνεις, είναι το θέμα της στέγασης των φοιτητών. «Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες – προκηρύξεις, διαγωνισμοί - για την εξασφάλιση 8.500 κλινών σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η αρχή θα γίνει στην Κρήτη μέχρι το καλοκαίρι – εκεί θα μπει πρώτα ‘μπουλντόζα’» σημειώνει ο κ.Ζώρας και συνεχίζει: «Θέλουμε να παροτρύνουμε τα πανεπιστήμια, να προχωρήσουν στην αξιοποίηση μέρους της περιουσίας τους, όπως τα κληροδοτήματα, για να στεγαστούν οι φοιτητές. Ορισμένα, είναι υπό κατάληψη, όπως το κτίριο ‘Ευαγγελισμός’ στην Κρήτη – πρόκειται για ένα κτίριο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση φοιτητών. Το πρόβλημα με τα κληροδοτήματα είναι όταν δεσμεύονται από την επιθυμία του διαθέτη, όπου ορίζεται συγκεκριμένη χρήση».
Επιπλέον θέματα προς συζήτηση είναι η υποβολή των σχεδίων ασφάλειας των Α.Ε.Ι., η ενημέρωση για τα Οικονομικά των Ιδρυμάτων αλλά και θέματα τακτικού προϋπολογισμού , υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ όπως και θέματα Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στη σύσκεψη, δεν αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση γύρω από το θέμα των πρυτανικών εκλογών – σε τρία πανεπιστήμια, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία: το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. «Οι πρυτανικές εκλογές πάνε καλά μέχρι στιγμής, έχει κλείσει η πρώτη φάση. Καλό είναι, βέβαια, να μην διαιωνιστεί αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, που κάθε πρυτανική εκλογή γίνεται με διαφορετικό νόμο…», σχολιάζει ο κ.Ζώρας.
Σε ό,τι αφορά τα προς συζήτηση θέματα, σύμφωνα με τον ίδιο, «ούτε η πανεπιστημιακή αστυνομία βρίσκεται στην ατζέντα ενώ στην παρούσα φάση, δεν θα συζητηθούν και οι συμπράξεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων».