Κοινωνία

Σαφάρι Ιταλών-Ισπανών για αγορά του χρυσού ελληνικού Ελαιόλαδου-Πετούν οι τιμές στην Ευρώπη στα 9 ευρώ στον έμπορα

Με την τιμή του Ελαιόλαδου να ανεβαίνει διαρκώς φτάνοντας στο ράφι στα 10 ευρώ με προοπτική τα 12 ευρώ, η χώρα μας δέχεται “ καταδρομικές επιχειρήσεις”, από Ιταλούς και Ισπανούς για την αγορά της τρομερής ποιότητας ελληνικού Ελαιόλαδου αφού οι ίδιοι έχουν θέμα φέτος στην δική τους παραγωγή.

«Πριν από μερικές εβδομάδες, οι Ιταλοί πήγαν πόρτα – πόρτα για να αγοράσουν τις ελιές μας», λέει ο Μανώλης Βουγιορεσλής, το οποίο επιβεβαιώνει και η Νίκη Κελίδου αναφέροντας: «Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θέλουν να αγοράσουν ελιές εδώ». Αρκετά για να τροφοδοτήσει μια πληθωριστική σπείρα, που τροφοδοτείται από την αύξηση του «κόστους παραγωγής, ιδίως λόγω των τιμών της ενέργειας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.gr.

Οι ξένοι ως γνωστόν, αγοράζουν το ελληνικό ελαιόλαδο και το αναμιγνύουν με ντόπια δικά τους λάδια, πουλώντας τα μετά σε άλλες χώρες με ετικέτα δική τους.

Στην Λακωνία, πωλήθηκε σε Ιταλούς εμπόρους βυτίο 20 τόννων έξτρα παρθένου ελαιολάδου προς 8,30 ευρώ το κιλό από 7,5 ευρώ που ήταν η τιμή την περασμένη εβδομάδα.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αναθεωρούνται επί τα χείρω και οι προβλέψεις για μια ακόμη κακή χρονιά στην Ισπανία, -εκεί παράγεται το μισό ελαιόλαδο παγκοσμίως- αλλά και στην Ιταλία. Σε όλη την Ευρωπη μιλάνε για αχαρτογράφητα νερά.

Οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία πωλούν στους μεταποιητές το ελαιόλαδο σε κιλά, ενώ σούπερ μάρκετ και καταναλωτές το αγοράζουν σε λίτρα. Ένα λίτρο ελαιόλαδο ισοδυναμεί με 915 γραμμάρια προϊόντος.
Φέτος το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, για αυτό και οι ίδιοι βγήκαν στην αγορά για να βρουν τις ποσότητες που θέλουν να  πουλήσουν στις δικές τους αγορές.  

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ελαιοπαραγωγών, ανακοίνωσε ότι οι τιμές  χονδρικής, έχουν ήδη αυξηθεί σε  9 ευρώ και  ότι η προοπτική είναι να αυξηθούν και άλλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για φέτος η ελληνική παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 120.000 τόνους, φτάνοντας τους 220.000 τόνους.

Στην θέμα της ανόδου των τιμών και της καταστροφής των ελαιοδέντρων στον Έβρο αναφέρθηκε και η γαλλική εφημερίδας “Liberation”, κάτι που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον για το προϊόν αυτό που τόσο πολύ έχουμε παραμελήσει στην χώρα μας.

Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα που είναι “ λογγωμένα” που λένε και στα χωριά, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ένα πάρα πολύ καλό εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Πληροφορίες και συζητήσεις αναφέρουν ότι φέτος πολλοί θα είναι αυτοί που θα μεταβούν στα χωριά τους να μαζέψουν τις ελιές τους, ενώ άλλοι ετοιμάζονται να φροντίσουν τις δικές τους ελιές για παραγωγή του χρόνου, υπολογίζοντας στην άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γλυκιά εκδίκηση από το πανάρχαιο δέντρο της Ελιάς, που έθρεψε μαζί με το αμπέλι τους Έλληνες από την εποχή του πολέμου της Τροίας μέχρι και σήμερα.
   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...