Για να καταλάβει την «ενδοχώρα» της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός πρέπει πρώτα να αποκτήσει τον έλεγχο κρίσιμων νησίδων στον ποταμό Δνείπερο. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει σήμερα η Μόσχα.
Επόμενος Στόχος: Οι Νησίδες του Δνείπερου
Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς ειδικούς, οι ουκρανικές γραμμές αμύνης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικές κατά την διάρκεια των πρόσφατων ρωσικών εφόδων στον ποταμό Δνείπερο και στην ευρύτερη περιοχή της Χερσώνας.
Πράγματι, οι Ρώσοι σημειώνουν σταθερή αλλά αργή πρόοδο στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ουκρανική αντίσταση, αλλά έχει να κάνει και με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες και πάνω από όλα με την γεωγραφία της περιφέρειας της Χερσώνας.
Οι αποβατικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τα ρωσικά στρατεύματα είναι πολύ επικίνδυνες, μιας και τα αποβατικά σκάφη γίνονται συχνά εύκολοι στόχοι των ουκρανικών drones. Αυτό περιπλέκει σημαντικά τις επιθετικές επιχειρήσεις των Ρώσων, όπως ακριβώς περιέπλεκε τις αντίστοιχες ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις στο παρελθόν.
Πάρα αυτά, οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του Δνείπερου και τώρα παρατηρούνται οι πρώτες ρωσικές έφοδοι έναντι νησίδων του εν λόγω ποταμού. Σύμφωνα με Ουκρανούς αναλυτές, οι στρατιώτες της Μόσχας πρέπει πρώτα να καταλάβουν αυτά τα μικρά νησάκια και έπειτα να εισχωρήσουν βαθύτερα εντός της ουκρανικής Χερσώνας.
«Οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν θέσεις σε αυτές τις νησίδες για να μπορούν να σφυροκοπούν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα την πόλη της Χερσώνας. Από τα μικρά νησιά του ποταμού Δνείπερου ο ρωσικός στρατός θα αποκτήσει την δυνατότητα να πλήξει την Χερσώνα με ολμοβόλα, με drones τύπου Mavic και με λοιπά μη επανδρωμένα αεροχήματα. Απώτερος στόχος του είναι να εκδιώξει όλον τον άμαχο πληθυσμό από την πόλη» πρόσθεσε ο Ουκρανός ειδικός.
Σύμφωνα με τις πηγές, το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει στην περιοχή δύναμη 4 χιλιάδων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων πεζοναυτών και αερομεταφερόμενων μονάδων.
«Με αυτούς τους στρατιώτες ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου και σταδιακά ξεκινάει επιχειρήσεις κατάληψης νησίδων με ταχύπλοα ή αποβατικά σκάφη. Στο παρελθόν αυτές οι προσπάθειες δεν είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικές» έκλεισε ο Ουκρανός αναλυτής.
Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως πλέον έχουν σταλεί στην περιοχή κάποιες από τις πιο επίλεκτες ρωσικές μονάδες ειδικών δυνάμεων, οπότε οι μάχες για τις νήσους του Δνείπερου ίσως έχουν άλλη έκβαση, αυτήν την φορά ευνοϊκή για την Μόσχα.