Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Νύχτα αγωνίας σε Ροδόπη, Καβάλα και Εύβοια: Καίγονται σπίτια - Aνεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα

Ακόμη μία νύχτα αγωνίας θα περάσουν οι κάτοικοι σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη και Καβάλα, με τους ισχυρούς ανέμους να δημιουργουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λίγο νωρίτερα, δε, ένας άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο χωριό Άβαντας. Οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να μπαίνει στην κοινότητα και να απειλεί τα σπίτια και τις περιουσίες τους και φοβούνται τα χειρότερα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης μαίνεται, ακριβώς πάνω από το χωριό ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά μπήκε μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Το πύρινο μέτωπο έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς.

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και εθελοντών παραμένουν στη μάχη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τη φωτιά και να σώσουν περιουσίες.

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας. Η φωτιά μαίνεται από τις 14:00 το μεσημέρι σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα.

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια - Tρία ενεργά πύρινα μέτωπα

Μία πολύ δύσκολη νύχτα έχουν μπροστά τους οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που μαζί με τους κατοίκους προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν στη μεγάλη φωτιά της κεντρικής Εύβοιας.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα ενεργά πύρινα μέτωπα στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι και ο πονοκέφαλος των πυροσβεστών.

Το μέτωπο προς την Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με τη πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.

Ακόμη είναι και διάφορα μέτωπα από αναζωπυρώσεις, κυρίως στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά. Οι αναζωπυρώσεις μέσα σε λίγο χρόνο γίνονται τεράστια μέτωπα βοηθούμενα απο τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα μίνι συντονιστικό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες, για τις κινήσεις μέσα στη νύχτα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις πύρινες φλόγες και σε πολλές περιοχές τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος.

Στις περιοχές που έχουν κυκλώσει τα μέτωπα της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή νερού, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τοποθετούσαν γεννήτριες έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή νερού που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει πευκοδάσος, ελαιοπερίβολα αλλά και εγκατάστασεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει μία αποτίμηση των καταστροφών.

Οι επιτελείς των πυροσβεστών φοβούνται τον πολύ τον δυνατό αέρα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης «η μάχη μέσα το σκοτάδι είναι άνιση. Η φωτιά μέσα στη νύχτα μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις σε περίπτωση που δεν κοπάσουν οι άνεμοι».

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα και δίνουν τη μάχη 92 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 30 οχήματα ενώ μετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως υπάρχουν βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρα οχήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση στο Κούρσκ: Ήρθαν οι εξολοθρευτές Τσετσένοι κατά των Ουκρανών που έχουν καταλάβει στρατηγικό αγωγό φυσικού αερίου (Βίντεο)

Σώθηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος που χθες ήταν “ νεκρός” για δυτικά ΜΜΕ-Συγκροτήθηκαν ειδικές ρωσικές δυνάμεις που...