Κοινωνία

Γάτες: Τι προκαλεί αυτό το απόκοσμο, νυχτερινό ουρλιαχτό τους

Σύμφωνα με το topetmou.gr και την Στέλλα Πανοπούλου, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ξεκαρδιστικοί και αξιολάτρευτοι. Για παράδειγμα, το τιτίβισμα που βγάζει όταν βλέπει τα πουλάκια από το παράθυρο, ή τα παρακάλια της όταν πεινάει, που είναι σα να λέει “μανούλα, μη με έχεις νηστικό!” Υπάρχουν όμως και κάποιοι ήχοι που μπορούν να κάνουν το αίμα σας να παγώσει – ειδικά όταν τους ακούτε ξαφνικά στις 5 η ώρα τα χαράματα. Αναφέρομαι σε αυτά τα σπαραχτικά ουρλιαχτά που φαίνεται να βγαίνουν από τα τρίσβαθα της κολάσεως και σας ταράζουν τον ύπνο. Όχι, δεν πρόκειται για τέρας από ταινία τρόμου. Είναι απλά η γνωστή, γλυκιά γατούλα σας. Τι προκαλεί, άραγε, αυτόν τον ήχο στις γάτες;

Γιατί θέλει να τραβήξει την προσοχή σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γάτες δεν είναι νυχτόβια ζώα, αλλά ζώα “του λυκόφωτος” – είναι, δηλαδή, πιο ενεργά κατά τη δύση και την ανατολή του ήλιου. Η γάτα σας έχει συνηθίσει να επικοινωνεί μαζί σας με νιαουρίσματα, εάν όμως θελήσει να τραβήξει την προσοχή σας την ώρα που κοιμάστε, αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν βάλει τα δυνατά της. Εάν η γάτα σας θέλει να τραβήξει την προσοχή σας επειδή βαριέται, πεινάει, είναι αγχωμένη, θέλει να της ανοίξετε την πόρτα ή να της καθαρίσετε την άμμο, υπάρχει περίπτωση να παράξει διάφορους περίεργους ήχους.

Πριν πέσετε για ύπνο, σιγουρευτείτε ότι η γατούλα σας έχει όλα όσα χρειάζεται – νερό, ένα αναπαυτικό μέρος να ξαπλώσει, καθαρή άμμο. Εάν είστε σίγουρος/η ότι η γάτα σας προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας έχοντας αποκλείσει τους υπόλοιπους πιθανούς λόγους, διαβάστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να ηρεμεί και να κοιμάται τη νύχτα. Αφήστε της αρκετά παιχνίδια και ένα ονυχοδρόμιο για να ακονίζει τα νύχια της στον χώρο της. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι έχετε παίξει και ασχοληθεί αρκετά με το αιλουροειδές της οικογένειας, έτσι ώστε να έχει εκτονωθεί και κουραστεί πριν τον ύπνο. Η ιδανική μορφή παιχνιδιού είναι αυτή που προσομοιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες κυνηγούν και τρέφονται στη φύση. Παίξτε για 15-20 λεπτά με ένα παιχνίδι που κρέμεται από ένα καλάμι, και μετά ταΐστε τη γάτα σας έτσι ώστε να νιώθει ότι τρώει το θήραμα που κατάφερε να πιάσει. Η εκτόνωση αυτή θα βοηθήσει τη γάτα σας να κοιμηθεί πιο εύκολα και ήσυχα.

Γιατί νιώθει ανασφαλής

Είναι αρκετά σύνηθες για τις γάτες να βγάζουν τέτοιους ήχους όταν νιώθουν πως απειλούνται. Η γάτα σας μπορεί να έχει δει μια άλλη γάτα έξω από το παράθυρο, ή κάποιον περαστικό που μπορεί να την αγχώνει. Ακόμα, υπάρχει περίπτωση ένα νέο κατοικίδιο στο χώρο της γάτας να προκαλεί αυτή την αντίδραση στρεσάροντάς την. Στις περιπτώσεις αυτές, η γάτα ανησυχεί ότι κάποιος θα εισβάλει στην περιοχή της.

Προσπαθήστε να ηρεμήσετε τη γάτα σας – χειριστείτε την προσεκτικά, καθώς πολλές γάτες που νιώθουν ανασφάλεια μπορεί να γίνουν επιθετικές. Εάν συνεχίζει να είναι σε ένταση, οδηγήστε την ένα ήσυχο, σκοτεινό, ασφαλές μέρος χωρίς περισπασμούς για να ηρεμήσει. Συνιστάται να κλείνετε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια ώστε η αγχώδης γάτα σας να μην μπορεί να δει έξω πράγματα που ενδέχεται να την ταράξουν. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε συνθετικές φερομόνες για να τη βοηθήσουν να ηρεμήσει.

Γιατί έχει οίστρο

Αν η θηλυκή γάτα σας είναι σε ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης και βρίσκεται σε οίστρο, είναι πολύ πιθανό να βγάζει ήχους σαν ουρλιαχτά, συνήθως αναζητώντας επαφή και ανασηκώνοντας το πίσω μέρος του σώματός της. Αυτοί οι ήχοι έχουν τον σκοπό να καταλάβουν τα αρσενικά που βρίσκονται γύρω ότι η γάτα βρίσκεται σε οίστρο. Συχνά, οι αρσενικές γάτες μπορεί να ανταποκριθούν βγάζοντας παρόμοιους ήχους.

Η έγκαιρη στείρωση της γάτας σας θα την ανακουφίσει από την ταλαιπωρία που βιώνει, θα την προστατεύσει από μελλοντικά σοβαρά προβλήματα υγείας και θα αποτρέψει τη γέννηση μωρών τα οποία μπορεί να είναι ανεπιθύμητα και να καταλήξουν στον δρόμο.

Γιατί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Η γάτα σας μπορεί να ουρλιάζει επειδή πονάει κάπου, εάν π.χ. έχει αρθρίτιδα ή προβλήματα με το στομάχι. Η ορμονική διαταραχή που προκύπτει από υπερθυροειδισμό μπορεί επίσης να οδηγήσει τη γάτα στο να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Άλλα συμπτώματα του υπερθυροειδισμού είναι η απώλεια βάρους, η αύξηση της όρεξης, και η υπερκινητικότητα. Μπορεί, ακόμα, μια νεφροπάθεια να παρουσιάζεται με τη μορφή ουρλιαχτών, με συμπληρωματικά τα συμπτώματα της απώλειας βάρους, όρεξης και ενέργειας, καθώς και της συχνής ούρησης. Τέλος, μια ηλικιωμένη γάτα μπορεί να βγάζει περίεργους ήχους επειδή έχουν φθίνει οι νοητικές της λειτουργίες και μπορεί να νιώθει μπερδεμένη ή ανασφαλής. Στην περίπτωση αυτή, ειδικά εάν η ηλικιωμένη γάτα σας έχει προβλήματα όρασης, μπορείτε να της αφήσετε ένα φως ανοιχτό για να βλέπει να μετακινείται μέσα στο χώρο.

Εάν η γάτα σας βγάζει απόκοσμους ήχους τη νύχτα, ενδέχεται να υποφέρει από κάποια ασθένεια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να γνωρίζετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρήζει θεραπείας.

Γιατί βρίσκεται σε υπερδιέγερση

Οι γάτες μπορούν εύκολα να βρεθούν σε μια κατάσταση έντασης όταν εισπράττουν σωρεία ερεθισμάτων από το περιβάλλον τους. Μια γάτα μπορεί να πάθει υπερδιέγερση μετά από έντονο παιχνίδι, αλλαγές στο σπίτι, ή καυγά με κάποιο άλλο ζώο.

Αφήστε τη γάτα να ηρεμήσει σε ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα την ενοχλούν. Μπορείτε να δοκιμάσετε να της δώσετε catnip το οποίο συχνά βοηθάει στον ύπνο.

Συμπερασματικά: οι γάτες μπορούν να βγάζουν απόκοσμους ήχους τη νύχτα για διάφορους λόγους. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η συμπεριφορά είναι ενστικτώδης και φυσιολογική, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσετε τον λόγο για τον οποίο η γάτα σας την επιδεικνύει, ώστε να μπορέσετε να την βοηθήσετε κατάλληλα στην περίπτωση που το χρειάζεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ