Κοινωνία

Συνεχίζεται η μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας στη Ρόδο- Αισιοδοξία για τις φωτιές στο Λουτράκι και τη Δυτική Αττική- Κίνδυνος πυρκαγιάς: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Μετά από μια δύσκολη νύχτα, στη Ρόδο τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού και εκεί επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχείρησαν χθες και θα επανέλθουν σε λίγη ώρα από τώρα πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονταν όλη τη νύχτα στα μέτωπα των πυρκαγιών και προσπαθούσαν να τα περιορίσουν. Αντίθετα, στη Λακωνια, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Λευκόχωμα στη Σπάρτη, βρίσκεται σε ύφεση χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής.


Μανδρα


Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στη Μάνδρα τις τελευταίες ώρες. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι έπεσαν αρκετά και αυτό επέστρεψε στους πυροσβέστες και στους εθελοντές να σβήνουν όσες εστίες είχαν απομείνει. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, πάντως, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Δερβενοχώρια

Στην ευρύτερη περιοχή των Δερβενοχωρίων, παραμένουν ενεργές εστίες φωτιάς οι οποίες, ωστόσο, κινούνται με αργό ρυθμό επειδή ακριβώς έχουν πέσει οι άνεμοι. Στην ευρύτερη περιοχή έντονη είναι η παρουσία της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντικών ομάδων που σβήνουν τα «καντηλάκια» που συνεχίζουν να καίνε. Στόχος είναι να κρατήσουν την φωτιά σε αυτά τα επίπεδα, ώστε, σε λίγη ώρα που θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα και να την «τελειώσουν». Μεγάλη αισιοδοξία υπάρχει και για την Πάρνηθα αφού ο πιο ισχυρός από τους εναπομείναντες πνεύμονες της Αττικής, δε φαίνεται, πλέον, να βρίσκεται υπό κίνδυνο.

Λουτράκι

Ήρεμη νύχτα χωρίς ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις, ήταν αυτή που πέρασε στο Λουτράκι. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ωστόσο, παραμένουν και εκεί στις θέσεις τους προκειμένου να προλάβουν οποιαδήποτε αναζωπύρωση, εάν και εφόσον αυτή προκύψει. Σε γενικές γραμμές, πάντως, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία πως εντός της ημέρας η φωτιά θα σβήσει εντελώς και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο της καταγραφής των ζημιών οι οποίες στην περιοχή του Λουτρακίου είναι τεράστιες.

Στη διάρκεια της νύχτας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου που είχε διακοπεί λόγω της φωτιάς. Συγκεκριμένα κανονικά, πλέον, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι το κόμβο της Επιδαύρου στο ρεύμα προς Κόρινθο.

 

Με το δεύτερο κύμα του καύσωνα «Κλέων» να βρίσκεται σε εξέλιξη, η πολιτική προστασία εξέδωσε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ συνιστά προσοχή στις μετακινήσεις των πολιτών.

Ο Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, εκδίδεται καθημερινά από τη ΓΓΠΠ και ισχύει για την επόμενη ημέρα από την έκδοσή του.

 

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...