Όπως ανέφερε ο καθηγητής μας απασχολούν τόσο τα κουνούπια όσο και οι σκνίπες, καθώς και εκείνες μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες και μάλιστα ενδημικές άγνωστες στον κόσμο.
«Τα κουνούπια μεταφέρουν ελονοσία, η οποία στην Ελλάδα έχει εκριζωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά κατά καιρούς έχουμε κάποιες μικροεξάρσεις. Είχαμε το 2011 στην περιοχή της Λακωνίας. Η ελονοσία είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, τον οποίο έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δηλαδή το κουνούπι πρέπει να τσιμπήσει συγκεκριμένα πτηνά που είναι μολυσμλένα και μετά να τσιμπήσει άνθρωπο για να το μεταδώσει. Ύστερα υπάρχουν ασθένειες οι οποίες ευτυχώς προς το παρόν δεν τις έχουμε στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν τα κουνούπια που μπορούν να τις μεταδώσουν. Είναι ο ιός του δάγκειου πυρετού, κάποιοι πιο εξωτικοί όπως ο τσικουνγκούνια» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Ερωτηθείς για τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών απαντά: «Υποψιάζομαι πως ο κόσμος εννοεί τα κουνούπια που μόλις τους τσιμπήσουν εμφανίζουν κάποια αντίδραση. Αυτή η αντίδραση τις περισσότερες φορές είναι αλλεργικής φύσης. Το κουνούπι όταν τσιμπάει ρίχνει σάλιο το οποίο έχει αντιπηκτική ιδιότητα. Αυτό το σάλιο έχει διάφορες πρωτεϊνες οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν τοπική αντίδραση. Αυτή δεν ίναι αντίδραση μολυσμένου κουνουπιού».