Κοινωνία

Ελευσίνα: Σφοδρές αντιδράσεις για τον σταθμό LNG στον «Κρόνο»

Η συγκεκριμένη επιλογή εκ μέρους του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, με τους τοπικούς φορείς της Ελευσίνας να αντιδρούν σφοδρά από την πρώτη στιγμή, διαμηνύοντας ότι δεν συναινούν στη δημιουργία εγκαταστάσεων αλλά και στη μεταφορά και τη διακίνηση βυτιοφόρων LNG, από κανένα σημείο του παραλιακού μετώπου.

Τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την άσχημη και επιβαρυμένη κατάσταση που επιχειρείται να δημιουργηθεί στην παραλία Ελευσίνας φέρει και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. (διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Καμαρινάκης, πρόεδρος Δ.Σ. Γιώργος Κουμπέτσος), η οποία «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» υπογράφοντας τον Απρίλιο του 2021 Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ούτε διαβούλευση αλλά ούτε και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει σε τοπικό επίπεδο και την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει εδώ και καιρό για τους χειρισμούς των διοικούντων του ΟΛΕ σε διάφορα θέματα, στις 5 Ιανουαρίου 2023 ο ΟΛΕ Α.Ε. (υπ. αριθμ. 308 έγγραφό του) ζητούσε προς τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν το θέμα του LNG. Όλα αυτά, βεβαίως, περίπου μόλις δύο μήνες προτού ξεκινήσει ο ΔΕΣΦΑ τα δρομολόγια μεταφοράς βυτιοφόρων LNG από τη θέση «Κρόνος» από και προς τη Ρεβυθούσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικό ψήφισμα, μέσω του οποίου αντιτίθεται ξεκάθαρα στη δημιουργία λιμανιού επικίνδυνων φορτίων και διακίνησης LNG στον «Κρόνο», έχει εκδοθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας. Μάλιστα, την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 19:00, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Καλυμπάκι (θέση «Κρόνος»), από τον Δήμο Ελευσίνας και τα κινημάτων πολιτών «Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS», «Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας», «Παραλιακό Μέτωπο».

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας επιχειρώντας να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις για την πόλη, προέβη σε επικαιροποίηση του αρχικού ψηφίσματος που εκδόθηκε με την υπ’ αριθμ. 215/22 προηγούμενη απόφασή του σχετικά με τη φορτοεκφόρτωση βυτιοφόρων με LNG στον «Κρόνο», εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή του στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ – ΟΛΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «είναι εις βάρος της πόλης μας».

Τα μέλη του Δ.Σ. Ελευσίνας, στο -κατά πλειοψηφία- επικαιροποιημένο ψήφισμα, ζητούν:

– Από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ενεργήσει έτσι ώστε να βρεθεί άλλο μέρος εκτός του Δήμου Ελευσίνας, διότι ο Δήμος Ελευσίνας δεν συναινεί στη δημιουργία εγκαταστάσεων αλλά και στη μεταφορά και τη διακίνηση βυτιοφόρων LNG, από κανένα σημείο της παραλίας Ελευσίνας.

– Την ακύρωση Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΛΕ και ΔΕΣΦΑ.

– Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας να μην προβαίνει σε μονομερείς αποφάσεις, χωρίς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και να διασφαλίζει την απαραίτητη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, με δημόσια διαβούλευση.

– Να εκπονούνται και να κατατίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Ο.Λ.Ε. περιβαλλοντικές μελέτες για θέματα που αφορούν αποφάσεις που πλήττουν το περιβάλλον.

– Σε περίπτωση που δεν ανακληθεί το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο Δήμος Ελευσίνας, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας το Λιμάνι του «Κρόνου» εμποδίζοντας τη διακίνηση LNG, καθώς επίσης και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

2. Τη συμπλήρωση του ανωτέρω ψηφίσματος, επισημαίνονται ότι:

– Το Δημοτικό Συμβούλιο τάσσεται κατά σε οποιαδήποτε μελλοντική πολυετή παραχώρηση από τον Ο.Λ.Ε. έκτασης έναντι του «ΚΡΟΝΟΥ», στο Καλυμπάκι, σε κανένα ιδιώτη – επενδυτή, ενισχύοντας τη θέση της Δημοτικής Αρχής η οποία δεν συναινεί στη δημιουργία εγκαταστάσεων αλλά και στη μεταφορά και τη διακίνηση βυτιοφόρων LNG, από κανένα σημείο της παραλίας Ελευσίνας.

– Ζητά τη νομική υποστήριξη του Δήμου περί θεμάτων που αφορούν τη χωροθέτηση και την ασφάλεια των λιμανιών.

– Δεν δέχεται να μετατραπεί το κρηπίδωμα του «ΚΡΟΝΟΥ» σε λιμάνι επικίνδυνων φορτίων και διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και προτείνονται να πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας όπως:

• Η τοποθέτηση banner σε κεντρικά σημεία του Δήμου καθώς και σε χώρους που φιλοξενούνται εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. Χριστουγεννιάτικο χωριό, χώροι φιλοξενίας εκδηλώσεων της ΠΠΕ).

• Διανομή του σχετικού ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου (υπό τη μορφή ενημερωτικού φυλλαδίου) στην τοπική κοινωνία, ενημέρωση αθλητικών, εθνικοτοπικών Συλλόγων και σχολικών κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή Οικονόμου – Εγείρονται σοβαρά θέματα ασφάλειας

Την ίδια στιγμή, με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, το οποίο απέστειλε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου -μεταξύ άλλων- προς τους υπουργούς Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Σκρέκα, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το θέμα της διακίνησης φορτίου LNG από τη θέση «Κρόνος» στον λιμένα Ελευσίνας, κάνοντας λόγο για σοβαρά θέματα ασφαλείας που εγείρονται για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

«Επανειλημμένες φορές, είτε μέσω γραπτού, είτε μέσω προφορικού λόγου, σας έχουμε διαμηνύσει την άρνηση την δική μας, αλλά και των συμπολιτών μας, σχετικά με την διακίνηση φορτίου LNG από τη θέση Κρόνος στον Λιμένα Ελευσίνας», υπογραμμίζει σχετικά ο δήμαρχος Ελευσίνας και προσθέτει:

«Παρότι:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας έχει εκδώσει σχετικό ψήφισμα ενάντια στη συγκεκριμένη ενέργεια.

2. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας σας έχει ενημερώσει για την πάνδημη αντίδραση Δημοτικής Αρχής και συμπολιτών μας.

3. Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας στις 05/01 με το υπ. αριθμ. 308 έγγραφο του σας ζητά να επανεξετάσετε το θέμα του LNG.

4. Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας, αρνείται τον κατάπλου φορτηγού πλοίου που θα εκκινήσει την δοκιμαστική διαδικασία της μεταφοράς LNG από την Ελευσίνα.

Μέχρι σήμερα είσαστε αμετακίνητοι στην απόφασή σας».

Στην επιστολή του, ο κ. Οικονόμου κάνει λόγο για σοβαρά θέματα ασφαλείας που εγείρονται από τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε βαρέα οχήματα, μέσω του οικιστικού ιστού της πόλης της Ελευσίνας. «Ζητήματα που θα έχουν τις τραγικές συνέπειες των Τεμπών και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Οικονόμου.

«Η πόλη μας, όλα αυτά τα χρόνια, έχει σηκώσει αδίκως, ένα φορτίο που δεν της αναλογεί σχετικά με θέματα περιβάλλοντος. Πλέον κανείς από εμάς, δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, ούτε όμως να ακυρώσει την θετική πορεία που έχουμε σχεδιάσει για την πόλη μας, μετά την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», τονίζεται από τον δήμαρχο Ελευσίνας.

Η τοποθέτηση του δημάρχου Ελευσίνας Α. Οικονόμου για το LNG στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (22/3)

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...