Κοινωνία

Αλέξης Γκόλφης: Ο Έλληνας «Χριστός» και η τραγική ιστορία του

Έχουν περάσει περισσότερο από 15 χρόνια από τον χαμό του Έλληνα τηλεοπτικού «Χριστού» Αλέξη Γκόλφη. Η ιστορία του όμως συγκλονίζει ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για τον ηθοποιό που γνώρισε τεράστια επιτυχία και δόξα αλλά η ιστορία της ζωής του κατέληξε να είναι τραγική. Ο Αλέξης Γκόλφης, ο Έλληνας «Χριστός» της σειράς «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» διέγραψε μια λαμπρή τηλεοπτική πορεία. Μια πορεία που έμελλε να μη μοιάζει καθόλου με το τραγικό τέλος του.

Η σειρά «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» και η μεγάλη επιτυχία

Η δημοφιλής σειρά προβλήθηκε τις χρονιές 1975-76 από την ΕΡΤ η σειρά «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη. Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και η σειρά γυρίστηκε σε 50 επεισόδια. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που επιλέχθηκε για πρωταγωνιστής. Είναι ο Αλέξανδρος Γκολφινόπουλος ή απλά Αλέξης Γκόλφης όπως ήταν το καλλιτεχνικό του όνομα. Ο Γκόλφης γεννήθηκε το 1948 μέσα σε μικροαστικό περιβάλλον. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα παιδικά του χρόνια αλλά είναι γνωστό ότι από μικρή ηλικία θέλησε να γίνει ηθοποιός παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένειά του.

Τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική θα τα κάνει με τον θίασο Χατζίσκου και θα ανέβει νωρίς νωρίς στο θεατρικό σανίδι. Ακολούθησαν και άλλες συμμετοχές μέχρι που έρχεται η μεγάλη επιτυχία. Ήταν το 1975 όταν ο Βασίλης Γεωργιάδης θέλησε να μεταφέρει τηλεοπτικά για τη συχνότητα της ΕΡΤ το καζαντζακικό αριστούργημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Η δραματική σειρά που θα συντάραζε το κοινό της χώρας μας και θα σημείωνε ποσοστά τηλεθέασης-ρεκόρ θα προβαλλόταν σε πενήντα 45λεπτα επεισόδια, φέρνοντας στην ελληνική τηλεόραση τις περιπέτειες ενός μικρασιατικού χωριού κατά το 1921, όταν οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης αναβίωναν κάθε εφτά χρόνια τα Πάθη του Ιησού επιλέγοντας για την αναπαράσταση μια χούφτα χωριανούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γεωργιάδης επέλεξε για τον ρόλο του τηλεοπτικού Χριστού, λοιπόν, τον Αλέξη Γκόλφη. Αυτή η λιτή μορφή του , τού θύμιζε πολύ βιβλική φιγούρα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα από τα ποιοτικότερα τηλεοπτικά προϊόντα της εποχής και αναμφίβολα μια από τις σειρές-ορόσημο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Έλληνας «Χριστός» είχε αρχίσει να γίνεται τόσο διάσημος που δεν περνούσε πλέον πουθενά απαρατήρητος. Το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» ήταν εξάλλου το δημοφιλέστερο σίριαλ της σεζόν 1975-1976 που αποθεώθηκε από κοινό και κριτική και σημείωνε τηλεθέαση που άγγιζε ακόμα και το 80%.

Η τραγική ιστορία μετά το τέλος της σειράς

Τα πράγματα όμως δεν συνεχίστηκαν με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε αυτή την επιτυχία ο Γκόλφης. Την εποχή που γυριζόταν το σίριαλ-σταθμός, δίνει μια συγκλονιστική συνέντευξη σε ένα νεανικό περιοδικό της εποχής, όπου εξομολογείται: «Εκείνο που με συναρπάζει πραγματικά είναι η ίδια η μορφή του Χριστού όταν προσπαθώ να τον πλησιάσω με τον νου και την καρδιά. Και συχνά αισθάνομαι πως με συντρίβει καθώς προσπαθώ να την ενσαρκωθώ. Πώς να ενσαρκωθείς καλλιτεχνικά, θεατρικά μια τιτανική μορφή όπως του Ιησού; Είτε Θεός, είτε Θεάνθρωπος, είτε και μόνο άνθρωπος, όπως θέλουν να τον βλέπουν εκείνοι που αρνούνται να θρησκεύονται ή όσοι ανήκουν σε άλλα θρησκεύματα, ο Ναζωραίος προβληματίζει κατά τρόπο συντριπτικό κάθε καλλιτέχνη που αποτολμά να τον υποδύεται στη σκηνή ή την οθόνη.»

Μετά το τέλος της σειράς, δε συνεχίστηκε η ίδια επιτυχία. Ο Αλέξης Γκόλφης όχι μόνο δεν είχε προτάσεις για σοβαρούς ρόλους, αλλά έμπλεξε με καταχρήσεις. Ακολούθησαν μόνο μερικές σποραδικές δουλειές που είχαν πάντα το άρωμα των τιμητικών εμφανίσεων, καθώς το όνομα του Γκόλφη θύμιζε σε όλους κάτι.

Γι’ αυτό και μετά τη δημοφιλή σειρά, η επόμενη δουλειά του ήρθε περίπου 15 χρόνια αργότερα. Πήρε μέρος αργότερα και σε μια χούφτα τηλεοπτικών σειρών μετά το 1990. Από αυτές ξεχωρίζουν τα σίριαλ «Ξενοδοχείο Αμόρε» (MEGA – 1990), «Λόγω τιμής» (MEGA – 1996) και «Η συκοφαντία του αίματος» (ΕΤ1 – 1999). Εξίσου άτυχος στάθηκε και στην προσωπική του ζωή, αφού όταν έχασε τη μητέρα του βρέθηκε κυριολεκτικά στον δρόμο.

Αλέξης Γκόλφης: Ο Έλληνας «Χριστός» και το τραγικό τέλος

Τα επόμενα χρόνια ήταν καταστροφικά και ο Αλέξης Γκόλφης έζησε το δικό του γολγοθά. Ειδικά μετά το θάνατο της μητέρας του έμεινε ολομόναχος και έμπλεξε με αλκοόλ και ναρκωτικά. Ζούσε σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στα Πατήσια και ζητιάνευε για να μπορέσει να επιβιώσει. Βυθίστηκε στη θλίψη. Έτρωγε από τα συσσίτια του δήμου και της ενορίας του, ενώ οι περίοικοι έλεγαν πως τον έβλεπαν συχνά να ψαχουλεύει στα σκουπίδια. Ο περίφημος καζαντζακικός «Μανωλιός» δεν θύμιζε πια σε τίποτα το αλλοτινό αστέρι της υποκριτικής και μεγάλο αγαπημένο του γυναικείου φύλου.

Στις 3 Αυγούστου του 2007 ο Αλέξης Γκόλφης, ο Έλληνας «Χριστός» βρέθηκε ημιλιπόθυμος στην Πλατεία Κολιάτσου και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εκεί άφησε ο 59χρονος ηθοποιός την τελευταία του πνοή δύο μέρες αργότερα, αν και η τραγικότητα της ύπαρξής του δεν είχε κάνει ακόμα φινάλε. Η σορός του παρέμεινε στα αζήτητα του νεκροτομείου μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2007, όταν και γνωστοποιήθηκε τελικά ο θάνατός του. Όχι από κάποιον συγγενή. Εκείνη τη μέρα έτυχε να δει το πτώμα του ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης. Ο ίδιος ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαίρη Ιγγλέση με την οποία έπαιζε ο Γκόλφης στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Έτσι τον αναγνώρισε…

Μια τραγική ιστορία ζωής με ένα ακόμη πιο τραγικό τέλος…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ