Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η Εισαγγελία της Αθήνας είναι ένα βήμα προτού ασκήσει διώξεις σε βάρος του πατέρα Αντωνίου και των επτά συνεργατών του για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης στις δομές της Κιβωτού. Όμως, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αναμένονται εξελίξεις και για τα οικονομικά της οργάνωσης, καθώς ο εισαγγελέας, Ιωάννης Σέβης, αναμένεται να καλέσει τουλάχιστον 4 πρόσωπα σε ανωμοτί εξηγήσεις.
Οι δύο εισαγγελείς, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή, ολοκλήρωσαν την έρευνα, καθώς μετά τις εξηγήσεις που παρείχαν ο πατήρ Αντώνιος και οι υπάλληλοι της δομής, κάποιοι εκ των υπόπτων πρότειναν μάρτυρες υπερασπίσεώς τους. Η λήψη των πολύωρων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μαρτυρικών καταθέσεων καθυστέρησε την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία πέρασε στα χέρια άλλου εισαγγελέα.
Πρόκειται για την Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία μελετά το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης για να αποφασίσει σχετικά με την άσκηση διώξεων ή όχι. Η έρευνα διαβιβάστηκε, αφού - αν και αρχικά διεξήχθη από εισαγγελείς ανηλίκων λόγω της ηλικίας των καταγγελλόντων - όλοι οι ύποπτοι είναι ενήλικες. Πλέον, η τελική κρίση για την άσκηση διώξεων ανήκει στην κυρία Τριανταφύλλου, η οποία, αν προχωρήσει στην άσκηση διώξεων, θα καταστήσει επίσημα κατηγορούμενο τον πατέρα Αντώνιο και θα τον οδηγήσει σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα τον καλέσει σε απολογία, από την οποία θα κριθεί και η προσωρινή του κράτηση.
Κιβωτός του Κόσμου: Οι κατηγορίες για τον πατέρα Αντώνιο και τους εργαζομένους
Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία έχει καταστήσει 8 πρόσωπα ως υπόπτους για την υπόθεση, ενώ εκτός από τον πατέρα Αντώνιο ερευνώνται ένα πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας, ένα ζευγάρι από δομή στα Γιάννενα και τέσσερα πρόσωπα από δομές σε Χίο και Βόλο. Ο ιερέας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροήν, αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες αδυνάμων. Για το κακούργημα βρέθηκε στο… μικροσκόπιο της έρευνας έπειτα από καταγγελίες δύο αγοριών, ενώ λίγο καιρό αργότερα προστέθηκαν στη δικογραφία καταθέσεις που τον τοποθετούν μπροστά σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων εντός της δομής.
Πάντως, πριν από λίγες εβδομάδες ο πατήρ Αντώνιος έδωσε τη δική του εκδοχή μέσω του υπομνήματός του, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση που επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της “Κιβωτού”». Ο ίδιος άφησε αιχμές για σκοπιμότητες και χαρακτήρισε ψευδείς τις δύο καταγγελίες εις βάρος του. «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, ύστερα από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της “Κιβωτού”, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, φορείς και Μέσα. Δύο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη “αντέγραφε” τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης (!!!)», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Κιβωτός: Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας «καίει» τον πατέρα Αντώνιο
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». Στο πόρισμα. το οποίο και εκδόθηκε έπειτα από σχετικές έρευνες που έγιναν, αναφέρουν περιλαμβάνονται οι δαπάνες της «Κιβωτού του Κόσμου» τα τελευταία πέντε χρόνια που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αόρατες δαπάνες και κατασκευές με τις αρχές να διαπιστώνουν ότι κάποιες εργασίες είτε δεν έγιναν ποτέ είτε δεν ολοκληρώθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, τα στελέχη της οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώνουν για τον πατέρα Αντώνιο και εξόφθαλμη υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τρία πετρόκτιστα κτήρια σε μία έκταση 10 στρεμμάτων στα Ιωάννινα.
Τα συγκεκριμένα σπίτια αγοράστηκαν το 2015 εν μέσω capital controls και ενώ αρχικά οι διαπραγματεύσεις ήταν με κάποιον εκπρόσωπο της «Κιβωτού», το συμβόλαιο υπογράφηκε από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. Τα εν λόγω κτήρια αγοράστηκαν με σακούλες σούπερ μάρκετ, τα οποία εμπεριείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά.
Μάλιστα, για την ανοικοδόμηση και την ανακατασκευή τους δαπανήθηκαν άλλες 250.000 ευρώ με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με μετρητά σε σακούλες σούπερ μάρκετ. Τα, περίπου, 400.000 ευρώ που δαπανήθηκαν δε φέρεται, σύμφωνα με το «πόρισμα – κόλαφος» να έχουν τραβηχτεί από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, που ανήκε στον πατέρα Αντώνιο, στην πρεσβυτέρα, στην «Κιβωτό» ή από κάποιο στέλεχος της ΜΚΟ.
Την ίδια ώρα, στο σχετικό πόρισμα συμπεριλαμβάνονται και δαπάνες της «Κιβωτού» την τελευταία πενταετία, οι οποίες υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ενδείξεις αόρατων προμηθειών και κατασκευών. Από πρόχειρες αυτοψίες, που έγιναν από τις Αρχές, διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι κάποιες από τις εργασίες είτε δεν έγιναν ποτέ, είτε ήταν ημιτελείς.