«Νομίζω ότι έχουμε εισέλθει για τα καλά σε φάση ενδημίας. Βεβαίως θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα άτομα τα ευάλωτα, τους υπερήλικες και όσους παίρνουν ειδικά φάρμακα. Αλλά με την έννοια των «εκτάκτων μέτρων» νομίζω ότι έχουμε μπει σε μία φάση για την οποία έχω την αίσθηση ότι ανεπιστρεπτί μας οδηγεί στην ενδημία. Το έχω πει εδώ και καιρό αυτό», σχολιάζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας ενέκριναν μετά από συνεδρίασή τους οι επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ τη σχετική εισήγηση είχε κάνει προηγουμένως το Υπουργείο Υγείας.
Ο Θάνος Πλεύρης, έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η πλήρης κατάργησή τους θα αρχίσει να ισχύει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία.
Παρόλα αυτά, όπως είπε, “παραμένει η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν”.
Ποια μέτρα καταργούνται
Η ΚΥΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr αναμένεται πριν από το Πάσχα, ουσιαστικά καταργεί μεταξύ άλλων:
την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ
τα υποχρεωτικά εβδομαδιαία τεστ στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
τα όποια ελάχιστα μέτρα είχαν παραμείνει σε εστιατόρια και μπαρ (απολυμαντικά στα τραπέζια κ.α.)
“Νομιμοποιείται πλέον και αίρεται η «καταστρατήγηση» των μέτρων, τα οποία δεν τηρούνταν έτσι κι αλλιώς”, σχολιάζει με σκωπτική διάθεση ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τζανάκης.
Επίσης, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση της επιβεβαίωσης της νόσησης μέσω rapid test σε φαρμακείο ή δομή υγείας, για την έκδοση της πενθήμερης αναρρωτικής άδειας στους πάσχοντες από COVID.
Έτσι οι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν άδεια στους εργαζόμενους, μετά από τη διενέργεια self test στο σπίτι.
Ο κ. Τζανάκης, σχολιάζει περαιτέρω:
“Νομίζω ότι κάποια μέτρα δεν έπρεπε να υπάρχουν και κάποια που έπρεπε να τηρούνται δεν τηρούνταν. Π.χ. δεν τηρείται όλο αυτό το διάστημα η μάσκα στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και ιδιαιτέρως στα αεροπλάνα. Αυτό ήταν το σημαντικότερο μέτρο το οποίο καταστρατηγείτο κατά κόρον και είχε κάποια σημασία, όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά και για τις άλλες λοιμώξεις”, λέει.
Παραμένει ισχυρή η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων και ηλικιωμένων
Η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων έναντι της COVID-19, ωστόσο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είναι επιτακτική στην παρούσα φάση, και για τον λόγο αυτό, θα παραμείνουν τα μέτρα στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
“Χαίρομαι πάρα πολύ που παραμένει ισχυρή σύσταση για τις ευπαθείς ομάδες την οποία κι εγώ επικροτώ. Γιατί οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατεύονται από μόνοι τους και εθελοντικά με μάσκα όπου πηγαίνουν. Επίσης θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε τι θα γίνει και με τα θέματα της νοσηλείας των ανθρώπων τους οποίους βρίσκουμε θετικούς”, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει:
“Θα πρέπει να φυλάγονται όχι μόνο από τον κορονοίό, αλλά και από τις άλλες ιώσεις. Που είναι εξίσου επικίνδυνες γι’ αυτούς”.
Πού παραμένουν τα μέτρα covid
Νοσoκομεία και Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Kέντρα χρονίως πασχόντων
Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
Δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ
Oικοτροφεία
Ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων
Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια),
Δομές παιδικής προστασίας
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας
Στρατόπεδα
Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας
Τι πρέπει να αλλάξει και στη νοσηλεία των ασθενών με COVID
Σήμερα οι ασθενείς με COVID ως επί το πλείστον νοσηλεύονται ακόμη σε κλινικές COVID ανεξάρτητα από το υποκείμενο νόσημα από το οποίο πάσχουν.
Και αυτό το μέτρο θα πρέπει σιγά – σιγά να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ενδημικότητας, λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ της Κρήτης κ. Τζανάκης:
“Νομίζω ότι πρέπει να αρθεί το μέτρο στα νοσοκομεία με τη χωριστή νοσηλεία αυτών των ανθρώπων σε κλινικές COVID, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Πλην ίσως μερικών ευάλωτων ανθρώπων, όπως είναι οι αιματολογικοί άρρωστοι, οι νεφροπαθείς και ίσως και οι ογκολογικοί ασθενείς. Όλοι οι υπόλοιποι άρρωστοι θα πρέπει να νοσηλεύονται σε θαλάμους των κλινικών, όπου τα νοσήματά τους ανήκουν. Δηλαδή κάποιος που έχει οξεία κοιλία, ή έχει ειλεό, ή έχει χολοκυστίτιδα, ή έχει σπάσει το ισχίο του, ή έχει κάποιο γαστρεντερολογικό πρόβλημα, θα πρέπει να νοσηλεύεται στην κλινική που είναι το κύριο πρόβλημα υγείας του, ακόμη κι αν έχει κορονοϊό με τις σχετικές βέβαια προφυλάξεις απομόνωσής του από τους άλλους ασθενείς. Σε ιδιαίτερους θαλάμους δηλαδή, αλλά ωστόσο στις κλινικές, όπου το κύριο πρόβλημα του ασθενούς υφίσταται”, καταλήγει ο Καθηγητής.