Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Τραγωδία στα Τέμπη: Συνεχίζεται η απολογία του σταθμάρχη-"Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο", είπε μετά τη σύγκρουση (upd)

Νεώτερη ενημέρωση

«Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι», φέρεται να είπε ο σταθμάρχης μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, την ώρα που συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες πληροφορίες για την τραγωδία.

Η δημοσιογράφος του STAR, Κατερίνα Ρίστα μετέδωσε αποκλειστικές πληροφορίες για τις πρώτες κινήσεις κι αντιδράσεις του σταθμάρχη αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων. «Έχω σύγκρουση», φέρεται να λέει ο σταθμάρχης στον σταθμάρχη των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος του είπε «Τι έκανες;», με τον κατηγορούμενο σταθμάρχη να απάντά: «Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι». Ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, κοίταξε αμέσως τον πίνακα κι είδε ότι το κλειδί ήταν γυρισμένο κι αντιλήφθηκε ότι κάτι συνέβη. 

Αρχικό κείμενο

Σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τρεις ώρες (άρχισε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι) βρίσκεται η απολογία του σταθμάρχη ο οποίος έκανε το μοιραίο λάθος που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών.

Ο σταθμάρχης είχε μεταφερθεί νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο, όμως η διαδικασία διεκόπη πριν ξεκινήσει, λόγω τεχνικού προβλήματος. Κατά τις 14:00 κλήθηκε να μπει στο γραφείο της ανακρίτριας για να ξεκινήσει η απολογία του.

Ο σταθμάρχης, υπενθυμίζεται, είχε ζητήσει χθες νέα προθεσμία διά του συνηγόρου του, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία για την υπόθεση τα οποία και θα εισφέρει στην έρευνα. Σύμφωνα με τον συνήγορο του σταθμάρχη, Στέφανο Παντζαρτζίδη, «είναι στοιχεία καθοριστικά και έπρεπε να ζητήσουμε νέα προθεσμία, ώστε να τα μελετήσουμε και να τα αξιολογήσουμε».

Ο σταθμάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαριά κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αδίκημα που διώκεται, με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ως κακούργημα και επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη έως ισόβια. Επίσης, αντιμετωπίζει και κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, τόσες, όσοι οι άνθρωποι που χάθηκαν, αλλά και κατηγορίες για σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, τόσες, όσοι θα είναι τελικά οι τραυματίες που βγήκαν ζωντανοί.

Προσερχόμενος το πρωί ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Παντζαρτζίδης δήλωσε: «Δεν μπορώ να πάρω άλλη αναβολή, θέλω να τελειώνει αυτό το θέμα για να σταματήσουν και οι παραφιλολογίες». Παράλληλα, σύμφωνα με τους συνήγορους του ο 59χρονος δηλώνει συντετριμμένος από την πρώτη στιγμή και αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης στον βαθμό που του αναλογεί. Φέρεται να είπε στον συνήγορό του ότι «έχω στις πλάτες μου τον θάνατο 35 ανθρώπων» όταν αντιλήφθηκε το λάθος του, αλλά παράλληλα επιδιώκεται να αποδοθούν ευθύνες για παραλείψεις ή λάθη σε όποιον ακόμη αναλογούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος κατηγορούμενος δεν απολογήθηκε το Σάββατο στον ανακριτή, αλλά ζήτησε νέα προθεσμία για σήμερα, αφού όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισής του προέκυψαν νέα δεδομένα που έπρεπε να μελετηθούν. 

Παράλληλα, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές διερευνούν με εισαγγελική εντολή, τις ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα καθώς δεν μένουν μόνο στις ευθύνες του σταθμάρχη αλλά και σε όσων τον τοποθέτησαν στην νευραλγική αυτή θέση, του βασικού σταθμάρχη στη Λάρισα χωρίς ο 59χρονος να έχει την απαιτούμενη εμπειρία.  Ο 59χρονος είχε μόλις 16 ημέρες υπηρεσία ως βασικός σταθμάρχης, ωστόσο τοποθετήθηκε στην συγκεκριμένη θέση για ένα ολόκληρο τριήμερο, ενώ μάλιστα η κίνηση των αμαξοστοιχιών λόγω του τριημέρου ήταν πολύ μεγάλη.

Ο σταθμάρχης αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες όπως την κακουργηματική πράξη της διατάραξης ασφαλείας των συγκοινωνιών αλλά και του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνήγορος του σταθμάρχη κ. Στέφανος Παντζαρτζίδης, ο πελάτης του «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ευθύνες να στραφούν και σε άλλα πρόσωπα.

Είχε κάνει ξανά το ίδιο λάθος μέσα στην ίδια μέρα ο σταθμάρχης


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του σταθμάρχη του Βόλου, Γιώργου Αποστολέρη, ο σταθμάρχης της Λάρισας είχε κάνει το ίδιο λάθος ξανά μέσα στην ίδια ημέρα. Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν σημειωθεί η ανείπωτη τραγωδία, είχε βάλει και άλλο τρένο σε λάθος γραμμή. Ωστόσο, σε εκείνη την περίπτωση το αντελήφθη εγκαίρως ο μηχανοδηγός του τρένου και πρόλαβαν το κακό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, μία άλλη τραγωδία απετράπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν την περασμένη Τρίτη, λίγη ώρα πριν το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων ο σταθμάρχης που κρατείται και θα απολογηθεί αύριο στον ανακριτή, είχε βάλει ξανά αμαξοστοιχία στη λάθος (στην αντίθετη) γραμμή.

Σύμφωνα με όσα τόνισε στο ίδιο μέσο ο σταθμάρχης του Βόλου, Γιώργος Αποστολέρης, ο 59χρονος είχε στείλει και τον Προαστιακό ανάποδα στη γραμμή. Ο χειριστής του προαστιακού ήταν αυτός που διαπίστωσε εγκαίρως το σφάλμα του σταθμάρχη Λάρισας και ευτυχώς το διόρθωσε, προτού συναντηθεί πάνω στην γραμμή με άλλο τρένο. «Λίγη ώρα πριν (τη σύγκρουση των δύο τρένων) το τρένο 2595 στη Λάρισα, μπήκε σε ανάποδη γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος -ο σταθμάρχης- βρισκόταν σε σύγχυση. Το άλλο τρένο που πήγαινε κανονικά στη γραμμή του, έκανε πίσω και ύστερα επανήλθε στην γραμμή», επισήμανε ο κ. Αποστολέρης.

Οι πρώτες στιγμές μετά τη σύλληψη


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο σταθμάρχης ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση αμέσως μετά τη σύλληψή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο συλληφθείς φέρεται να ψέλλισε σε όσους τον είδαν: «Κουβαλάω 35 φέρετρα στην πλάτη μου (σ.σ. αυτός ήταν ο απολογισμός των νεκρών εκείνη την ώρα)».

Όπως έκανε γνωστό σήμερα με ανακοίνωση του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε αργία τίθεται ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη για υπηρεσία στον σταθμό της Λάρισας.

«Την πάτησα» – Οι πρώτες κινήσεις του σταθμάρχη μετά τη σύγκρουση

Πληροφορίες για τις κινήσεις του σταθμάρχη λίγο μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤΑλέξανδρος Καλαφάτης. Όπως είπε ο δημοσιογράφος, συνομίλησε με έναν συνάδελφο του σταθμάρχη ο οποίος ήταν μαζί του τις ώρες που ακολούθησαν τη σύγκρουση. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο συνάδελφός του, ο σταθμάρχης άρχισε να μπαινοβγαίνει στο σταθμαρχείο εμφανώς αγχωμένος, νευρικός, άρχισε να καπνίζει μέχρι που άρχισαν να φτάνουν στο σταθμαρχείο της Λάρισας οι πρώτες πληροφορίες για τους νεκρούς.

«Όπως καταλαβαίνετε όσο περνούσε η ώρα αυξάνονταν οι πληροφορίες, αυξάνονταν ο αριθμός των νεκρών, μέχρι που κάποια στιγμή, τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρισε και του είπε ότι “την πάτησα” προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι έχει κάνει ένα τραγικό λάθος» πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Σε ερώτηση της Σταυρούλας Χριστοφιλέα για το αν ρώτησε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης τον συνάδελφο του σταθμάρχη για το αν υπήρχε δεύτερο άτομο στη βάρδια ο δημοσιογράφος είπε ότι η απάντηση που πήρε από τον συγκεκριμένο μάρτυρα που μίλησε off the record ήταν ότι δεν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης και ήταν μόνος του στην υπηρεσία. Ωστόσο ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι είχε ειπωθεί ότι επειδή ήταν άπειρος ενδεχομένως άλλοι συνάδελφοί του να μπορούσαν λίγο να έχουν και αυτοί τον νου τους προκειμένου να μη γίνει κάποιο λάθος.

Ένταση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας που απολογείται ο σταθμάρχης

Νωρίτερα, προκλήθηκε ένταση το μεσημέρι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας όπου απολογείται ο σταθμάρχης. Σύμφωνα με το tinealarissa.gr δικηγόρος που ήρθε για να εκπροσωπήσει κάποιες από τις οικογένειες θυμάτων τα έβαλε με δημοσιογράφους θεωρώντας ότι τον ειρωνεύτηκαν και κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι θα τους μηνύσει. Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις δημοσιογράφοι και ένας οπερατέρ προσήχθησαν στο τμήμα έπειτα από μήνυση που έκανε εναντίον τους ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...