Κοινωνία

Ζάκυνθος: Η κακοκαιρία «χτυπά αλύπητα» το νησί! Κατολισθήσεις, Δρόμοι «ποτάμια», κινδύνεψαν 50 Ρομά, αποκόπηκε το χωριό Βασιλικός (Εικόνες- Βίντεο)

 

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στο νησί της Ζακύνθου η νέα κακοκαιρία που «χτυπά» από χθες, Τέταρτη το νότιο Ιόνιο.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια», ενώ στο νησί σημειώθηκε και κατολίσθηση στην εθνική οδό Ζακύνθου– Κεριού.

Υπενθυμίζεται πως το 112 έχει ήδη ηχήσει από χτες σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, όπου τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σήμερα, Πέμπτη.

Ξεκίνησαν να εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα σε Λαγανά, Καλαμάκι και Άγιο Δημήτρη. Γι’ αυτό χρειάστηκε να σταματήσει και η κυκλοφορία των οχημάτων για κάποιες ώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες από τις αρχές για την απορροή των υδάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών.

Απεγκλωβισμοί

Η πυροσβεστική προχώρησε σε τουλάχιστον δύο απεγκλωβισμούς οδηγών από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν λόγω της υψηλής στάθμης του νερού στο οδόστρωμα σε Αργάσι και Γαϊτάνι.

Κινδύνευσαν 50 Ρομά σε καταυλισμό κοντά στο αεροδρόμιο που πλημμύρισε καθώς χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν με μπουλντόζες προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε οικοτροφείο.

Κατολίσθηση στο Αργάσι

Παράλληλα, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στο Αργάσι και έκλεισε για λίγη ώρα ο δρόμος προς Βασιλικό.
 

Αναμένονται ακόμα πιο έντονα φαινόμενα

Το επεισόδιο βροχόπτωσης βρίσκεται στην κατηγορία 3 σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι αναμένουν ακόμη πιο έντονα φαινόμενα σήμερα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

Σήμερα η πιο δύσκολη ημέρα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη σήμερα, Πέμπτη (26/1) αναμένεται το δεύτερο στάδιο της σφοδρής κακοκαιρίας που τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει: «στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας, σήμερα. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ανατολικό - βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ)».

Δείτε φωτογραφίες

 

Πως θα προστατευτούμε από την κακοκαιρία

Με αφορμή την κακοκαιρία, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...