Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα προστατεύει τις αμοιβές των καλλιτεχνών στο Δημόσιο από πιθανές μειώσεις αλλά και η πολιτική βούληση για οριστική επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν, επί δεκαετίες, τον χώρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσηςαποτελούν τα βασικά σημεία των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τηνσημερινή διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το προεδρικό διάταγμα 85 το οποίο αποτελεί το νέο προσοντολόγιο του Δημόσιο και ξεσήκωσε αντιδράσεις στα καλλιτεχνικά σωματεία, κυρίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι επικυρώνει επισήμως το καθεστώς που ίσχυε, ανεπισήμως, τα τελευταία χρόνια, κατατάσσοντας στην επαγγελματική διαβάθμιση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) τους αποφοίτους δραματικών σχολών, ωδείων και σχολών χορού και κινηματογράφου που πήραν πτυχίο μετά το 2003.
Ένα από τα θετικά που βγήκαν από την σημερινή σύσκεψη αποτελεί η προαναγγελία νομοθετικής πρωτοβουλίας σύμφωνα με την οποία οι αμοιβές των ηθοποιών και των χορευτών – οι μουσικοί καλύπτονται από προηγούμενη νομοθεσία - που εργάζονται στο Δημόσιο θα εναρμονιστούν με αυτές των υπόλοιπων εργαζόμενων που έχουν κάνει ανώτερες σπουδές και βρίσκονται στην επαγγελματική διαβάθμιση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Επιπλέον, αποφασίστηκε να μπει άμεσα σε εφαρμογή το σύνθετο εγχείρημα της αναβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών αλλά και της διαβάθμισης των πτυχίων τους – ένα από τα βασικά αιτήματα των καλλιτεχνών - έτσι ώστε να οργανωθεί αποτελεσματικά το άναρχο τοπίο που έχει δημιουργηθεί, εδώ και δεκαετίες, στον συγκεκριμένο χώρο, υποβαθμίζοντας συνολικά το επίπεδο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το νέο αυτό πλαίσιο θα στηθεί από μικτές επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και προσωπικότητες κύρους από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καλλιτέχνες
Παρά το γεγονός ότι βγήκαν κάποιες καλές ειδήσεις από την διυπουργική σύσκεψη αλλά και την επιλογή του πρωθυπουργού να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το θέμα, τα καλλιτεχνικά σωματεία κρίνουν πως πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν πράξη οι σημερινές κυβερνητικές εξαγγελίες.
Αυτό που κατά κύριο λόγο ζητούν είναι να αποσυρθούν από το επίμαχο προεδρικό διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, να αφαιρεθεί δηλαδή η επαγγελματική διαβάθμιση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους, η οποία, όπως επισημαίνουν, δημιουργεί προβλήματα στην δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών αλλά στη γενική μισθολογική τους αντιμετώπιση ως εργαζόμενων και στον ιδιωτικό τομέα, και να παραμείνουν αδιαβάθμιστοι μέχρι να μπει σε λειτουργία το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προανήγγειλε σήμερα η Κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει εξαγγελθεί, για αύριο, από τις 11:30 ως τις 14:30, στάση εργασίας, σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια, και μοτοπορεία, από το Πεδίον του Άρεως προς το υπουργείο Παιδείας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 - Στάση Εργασίας των εργαζομένων στον Πολιτισμό
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 Στάση Εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio, τα εργαστήρια από τις 11:30 το πρωί ως τις 14:30 το μεσημέρι.
Στην ΑΘΗΝΑ στις 11:30 θα αρχίσει η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία μέχρι το Υπουργείο Παιδείας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι (με τον ηλεκτρικό ή τον προαστιακό στάση Νερατζιώτισσα). Στο Πεδίον του Άρεως θα υπάρχει και πούλμαν για την μετακίνηση προς το Υπουργείο Παιδείας.
Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ καλούμε στις 10/01/2023, ώρα 12:00 στο ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, ΖΗΤΑΜΕ εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).
Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Η πολιτεία ν’ αναγνωρίσει έμπρακτα ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων. Απώτερος στόχος παραμένει η δημιουργία νέου Νομοθετικού Πλαισίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της αντιστοίχισης των πτυχίων. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που μας δημιουργεί η απουσία αντιστοίχισης των πτυχίων μας είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Τώρα ήρθε η στιγμή που πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη της.
Ο καλλιτεχνικός κόσμος όλης της χώρας ζητάει την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της αξίας της καλλιτεχνικής του παιδείας και των επαγγελματικών κεκτημένων του, στο βαθμό που τους αξίζει.
Στη Στάση Εργασίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ (Π.Ο.Θ.Α.)
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10 ΑΘΗΝΑ 10677 (6ος όροφος)