Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Λέσβο μετά τον πρωινό διπλό σεισμό 4,7 και 4,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Καθώς, η περιοχή στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς, οι σεισμολόγοι είναι προσεκτικοί, χωρίς όμως να εκφράζουν ανησυχία. Αν και ακόμη είναι νωρίς για να πουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, η μετασεισμική ακολουθία δίνει μεγάλες πιθανότητες να είναι ο κύριος σεισμός.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο περιγράφουν στο MEGA, ότι ακούνε ένα «μουγκριτό», παρότι η γη δεν κουνιέται. «Αυτό το μουγκριτό δεν θα το ξεχάσω έχω νιώσει και άλλους σεισμούς, όπως έγινε και ο σεισμός στη Βρυσά πριν κάποια χρόνια, τον νιώσαμε ήταν πιο δυνατός, αλλά επειδή εδώ είμαστε στο επίκεντρο είναι αυτό το μουγκρητό το οποίο και τώρα που μιλάμε ανά διαστήματα ακούμε τη γη να μουγκρίζει χωρίς να κουνιέται».
Άλλη κάτοικος, αναφέρει ότι οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και ανησυχούν μήπως υπάρξει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός. Και εκείνη, αναφέρθηκε στο βουητό που ακούγεται.
Μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας σημείωσε πως ρήγμα της Αγίας Παρασκευής είναι που έδωσε σήμερα τα ξημερώματα τους ισχυρούς σεισμούς.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, με εντολή του Πρωθυπουργού βρίσκονται σε επιφυλακή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το φαινόμενο καθώς, αν και φαίνεται καλή η κατάσταση προς ώρας, υπάρχουν φόβοι για νέες -δυνατές ενδεχομένως- σεισμικές δονήσεις, καθώς το εν λόγω ρήγμα είχε δώσει στο παρελθόν -το 1867- έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.
Σημείωσε παράλληλα, πως, «τριάντα τρία σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές, δύο παλιά σχολεία έχουν μικρές ρωγμές και κάποιες κατολισθήσεις στους δρόμους αλλά μικρής έκτασης. Φαίνεται ότι εξελίσσεται καλά η ακολουθία αλλά λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει από το σεισμό του 1867 στην περιοχή όπου είχαμε πολλά θύματα και κατέρρευσαν πολλές οικίες, δίνουμε μια ιδιαίτερη προσοχή είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».
Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λέσβο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε δύο χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ.