Κι όμως είναι αληθινό! Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από το οποίο μεσοσταθμικά διέρχονται καθημερινά 80.000 με 100.000 άτομα, όχι απλώς δεν διαθέτει απινιδωτή σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης ή εργαζόμενος στην περιοχή υποστεί καρδιακό επεισόδιο αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbeast εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα έχει γίνει σχετική δωρεά μηχανήματος απινίδωσης, την οποία όμως το Κεντρικό Λιμεναρχείο προτάσσοντας γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει παραλάβει έως σήμερα. Το θέμα είναι εις γνώσιν τόσο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη όσο και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχου Γιώργου Αλεξανδράκη αλλά και του κεντρικού λιμενάρχη Πειραιά, αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. Σπυρίδων Ευαγγελίδη που πρακτικά δεν έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες αποδοχής της δωρεάς με αποτέλεσμα μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να χάσει τη ζωή του ένα ακόμη άτομο από καρδιά που ενδεχομένως να είχε σωθεί εάν υπήρχε ο απινιδωτής.
Η προσφορά της Ειδικής Ομάδας Αλληλεγγύης – Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (Ε.Ο.Α.), ένας καθαρά εθελοντικός οργανισμός που έχει συσταθεί από ανθρώπους που έχουν ως στόχο την προσφορά προς τον συνάνθρωπο, πρότεινε να προσφέρει στα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά μαθήματα πρώτων βοηθειών και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών – εννοείται αφιλοκερδώς, όπως το πράττει εδώ και χρόνια σε μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, της Περιφέρειας Αττικής, δήμων, σχολείων, κ.λπ. Αν και το σεμινάριο ήταν άκρως ενδιαφέρον και χρήσιμο για μια τέτοια οργανική κρατική μονάδα, από το Γραφείο Προσωπικού, Επιστασίας και Εθιμοτυπίας απάντησαν πως ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική συνάντηση εκδήλωσαν μόλις δύο γυναίκες υποπλοίαρχοι, κάτι που προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στα μέλη της Ε.Ο.Α.
Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όμως προκάλεσε το γεγονός ότι στο λιμάνι του Πειραιά δεν υπάρχει απινιδωτής. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Εθνικού Χάρτη Απινιδωτών (https://kidssavelives.gr) δεν υπάρχει πουθενά όχι μόνο στο λιμάνι αλλά ούτε καν στην πόλη απινιδωτής. Ο πλησιέστερος είναι στη… Δραπετσώνα (στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου «Ι. Βάζος») που κι αυτός όμως είναι διαθέσιμος καθημερινά 08:00-22:00 όλους τους μήνες εκτός του Αυγούστου, μήνας που στον Πειραιά καταγράφεται η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή κίνηση όλου του χρόνου.
Έτσι η Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (Ε.Ο.Α.), αναζήτησε χορηγό που θα μπορούσε να προμηθεύσει στο κράτος έναν απινιδωτή. Πράγματι, γνωστή ιδιωτική εμπορική εταιρεία με ναυτιλιακά είδη προσφέρθηκε να δώσει το ποσό και ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής αγοράστηκε. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι το πρόβλημα πλέον είχε λυθεί, στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν το πιο εύκολο κομμάτι της διαδικασίας, καθώς το δύσκολο είναι όπως φαίνεται, η αποδοχή της δωρεάς από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, προκειμένου το μηχάνημα να τοποθετηθεί στο χώρο του 1ου Λιμενικού Φυλακίου (Ακτή Τζελέπη) όπως είχε συμφωνηθεί.
Το μηχάνημα κοστίζει 850 ευρώ, αλλά τους απάντησαν… τι προβλέπει η νομοθεσία για δωρεές προς το κράτος άνω των 40.000 ευρώ
«Παρακαλούμε, για την διαδικασία της αποδοχής σας την εν λόγω δωρεάς, μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών σας, ώστε στη συνέχεια να διοργανώσουμε την ανάλογη τελετή παράδοσης – παραλαβής του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή» αναφερόταν μεταξύ άλλων σε έγγραφο που έστειλε η πρόεδρος της Ε.Ο.Α. Ευαγγελία Γκόβα με τον γενικό διευθυντή της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Παναγιώτη Χατζημαλλή προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στις 18 Νοεμβρίου (σ.σ. όλα τα έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση της ιστοσελίδας και κάθε ενδιαφερόμενου).
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απάντησαν στις 20 Νοεμβρίου τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τις δωρεές προς το κράτος που ξεπερνούν σε αξία τις 40.000 ευρώ προκειμένου «να επισπευσθούν οι διαδικασίας και η αποφυγή άσκοπης αλληλογραφίας». Ο απινιδωτής όμως κοστίζει μόλις … 850 ευρώ, κάτι το οποίο γνώριζαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε επικοινωνία που είχαν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας. Οι μέρες περνούν και λύση στο πρόβλημα της αποδοχής της δωρεάς δεν έχει υπάρχει.
Όπως τονίζει ο κ. Χατζημαλλής, «ξαναπήραμε τηλέφωνο τους υπεύθυνους του Λιμεναρχείου Πειραιά και μας είπαν, τι να κάνουμε, είναι θέμα γραφειοκρατίας, θα πρέπει να περιμένετε. Αντίστοιχη απάντηση λάβαμε και από το γραφείο του υπουργού κ. Πλακιωτάκη». Οι μέρες περνούν, άνθρωποι συνεχίζονται να χάνονται άδικα, απινιδωτής εξακολουθεί να μην υπάρχει στο λιμάνι του Πειραιά και το κράτος εξακολουθεί κωλυσιεργεί, ακόμη κι αν πρόκειται όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, να αποδεχθεί ένα μηχάνημα που θα έσωζε ζωές, χωρίς να καταβάλλει από μέρους του ούτε ένα ευρώ.