Σε κίνδυνο ήρθαν ασθενείς στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις περιγραφές των γιατρών για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλεία.
Με καζάνι που βράζει μοιάζει για δεύτερη μέρα η Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο της έντασης να χτυπάει κόκκινο και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Οι γιατροί μιλούν για επεισοδιακές καταστάσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ιδρύματος και τονίζουν πως από τα γεγονότα κινδύνευσαν ασθενείς. Συγγενείς του 16χρονου που δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καταδίωξης, έδειχναν οργισμένοι και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας. Κάποιοι μπήκαν μέσα στο νοσοκομείο, με μικρά παιδιά που νοσηλεύονταν να δείχνουν φοβισμένα και τους γιατρούς να μην μπορούν κατά διαστήματα να κάνουν τη δουλειά τους.
Έκκληση για κοσμιότητα και σεβασμό στο χώρο του νοσοκομείου κάνουν οι γιατροί του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, όπου χθες σημειώθηκαν επεισόδια σε όλη τη διάρκεια της μέρας για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό. Συγκεντρωμένοι που βρέθηκαν από νωρίς χθες έξω από το νοσοκομείο έκαψαν κάδους και πέταξαν αντικείμενα φωνάζοντας «δολοφόνους» τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί από αυτή την εικόνα και το τεταμένο κλίμα τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή ασθενών, καθώς επηρεάστηκε η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. «Προκαλούν ανείπωτη θλίψη τα γεγονότα που έγιναν χθες. Τα επεισόδια έβαλαν σε επικινδυνότητα τη λειτουργία του νοσοκομείου. Δε μπορούσε να πραγματοποιηθεί το επισκεπτήριο. Στην παιδιατρική οι μικροί ασθενείς φοβήθηκαν πολύ με τους κρότους και τις φασαρίες.
Είχαμε επεισόδια μέσα στην κλινική. Οι γονείς δε μπορούσαν να επισκεφτούν τα παιδιά τους. Το νοσοκομείο στην εφημερία του δε μπορούσε να δεχτεί ασθενείς οι οποίοι είχαν ανάγκη περίθαλψης. Φοβόταν να μπουν μέσα», αναφέρει ο παιδίατρος και διευθυντής της πρώτης παιδιατρικής κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Ζαφειρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, άτομα έμειναν όλο το βράδυ και εντός του νοσοκομείου, με τον κ. Ζαφειρίου να τονίζει ότι καταργείται η έννοια του νοσοκομείου. Ειδικότερα: «Μπορεί να υπάρχει ένα δίκιο. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω. Είναι όμως αμαρτία να γίνεται αυτό έναντι ενός ιδρύματος όπως είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο ανέκαθεν έχει περιθάλψει αυτούς τους ανθρώπους και θα συνεχίσει να το κάνει. Είμαστε πάντα κοντά τους.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παιδιά Ρομά μέσα στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε τέτοια διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται σε άλλο χώρο και όχι εκτός ακόμη και εντός του νοσοκομείου. Εγκυμονεί φόβους σε όλους τους ανθρώπους, ακόμη και στους γιατρούς. Προκαλεί μια τεράστια δυσλειτουργία. Βάζει σε επικινδυνότητα τους ίδιους τους ασθενείς και καταργεί την έννοια του νοσοκομείου. Χθες αν ήσουν άρρωστος δε μπορούσες να πας στο νοσοκομείο».
Κοσμιότητα και λογική ζητά από την πλευρά του ο διευθυντής της παιδοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσικόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι συμμερίζεται τον πόνο των συγγενών και φίλων όμως δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή άλλων ασθενών.