Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να κινείται σε υψηλά επίπεδα, και ενώ απομένουν μόλις λίγες ημέρες προτού να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε αναφέρει προ ημερών ότι θα καταρτιστεί υγειονομικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Όπως είχε υπογραμμίσει, και για τα σχολεία, επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών. Οι όποιες αποφάσεις, είπε ο κ. Πλεύρης θα ληφθούν μετά από συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς που θα γίνουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Γενικότερα πάντως σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν γενικά μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Αν χρειαστούν θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε κατάστασης περιορισμού δραστηριοτήτων», είχε τονίσει.
Βασιλακόπουλος: «Θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με καλή επιδημιολογική εικόνα
Μιλώντας το Σάββατο στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το επίπεδο ανοσίας για τον κορωνοϊό στη χώρα, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων, είναι υψηλό και μάλιστα πολύ πιο υψηλό απο τις ΗΠΑ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο «μοντέλο των ΗΠΑ» για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν τελείως ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα, εκτιμώντας ότι και στη χώρα μας.
Ο ίδιος μιλώντας προ ημερών στο Mega τόνισε πως για το άνοιγμα των σχολείων «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, η χώρα βρίσκεται σε μία αποκλιμάκωση αυτού του κύματος, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε σε μία σταθερή αποκλιμάκωση με κάποια επιβράδυνση λόγω του 15Αύγουστου. Ειδικά στα τελευταία κύματα, δεν είχαμε σοβαρές νοσήσεις σε παιδιά, το πρόβλημα θα είναι όταν θα μεταφέρουν τα παιδιά τον ιό στις ευπαθείς ομάδες. Οι γονείς και οι παππούδες θα πρέπει να είναι προστατευμένοι».
Παράλληλα, είπε στην ΕΡΤ ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα – περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας – στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα».
«Έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή "Κένταυρος", όπου έχει εμφανιστεί, δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία», σημείωσε επίσης ο κ. Βασιλακόπουλος.
Οι νέες οδηγίες του CDC
Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα ή την εφαρμογή προγραμμάτων διαγνωστικών τεστ στα σχολεία ή στα κέντρα φροντίδας, για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.
Παράλληλα, δεν συστήνεται πλέον η καραντίνα για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά την έκθεση ποσοστού περίπου 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ στον κορωνοϊό, τους εμβολιασμούς, αλλά και νόσηση του πληθυσμού.
«Οι νέες οδηγίες αναγνωρίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά επίσης, μας βοηθούν να μετακινηθούμε σε ένα σημείο, στο οποίο η COVID-19 δεν διαταράσσει σοβαρά την καθημερινότητα στη ζωή μας», ανέφερε σε ανακοίνωση επιστήμονας των CDC.
Τα ίδια κέντρα ανακοίνωσαν ότι έχουν αναβαθμίσει τις οδηγίες τους, ότι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για δέκα ημέρες και να κάνουν διαγνωστικό τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, άσχετα από το καθεστώς του εμβολιασμού τους.
«Τόσο η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, όσο και ο εμβολιασμός συμβάλλουν ώστε να υπάρχει ένας βαθμός προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και έχουν νόημα, ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση από τις οδηγίες μας και τις συστάσεις μας επί τη βάσει του καθεστώτος εμβολιασμού την περίοδο αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επιδημιολόγος Γκρέτα Μασέτι των CDC.