Κοινωνία

Πνιγμοί: Απίστευτο ρεκόρ θανάτων κάθε χρόνο στη θάλασσα

Είναι μάστιγα οι πνιγμοί ηλικιωμένων ανθρώπων στις ελληνικές θάλασσες. Από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι και τον Σεπτέμβρη που η θάλασσα είναι ακόμη ζεστή, δεν υπάρχει μέρα που να μην χάνει τη ζωή του είναι άνθρωπος μεγάλης ηλικίας.

Τις περισσότερες φορές, είναι πάνω από ένας. Τη Δευτέρα, δύο ηλικιωμένοιάνδρες έχασαν τη ζωή τους την ώρα που κολυμπούσαν στο νησί της Αμμουλιανής, στη Χαλκιδική και στην Επανομή στη Θεσσαλονίκη.

Το μεσημέρι, ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Αμμουλιανής 80χρονος. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε από γιατρό του νησιού και στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Εξάλλου, το πρωί η Λιμενική Αρχή Νέας Μηχανιώνας ενημερώθηκε για ανάσυρση 80χρονου, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, από τη θάλασσα στη περιοχή Αγελαδάρικο Επανομής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχικά, του έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από τον ιατρό του ασθενοφόρου οχήματος του ΕΚΑΒ, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Iπποκράτειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το φετινό καλοκαίρι, μπήκε με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο, κυρίως για όσα συνέβησαν στις αρχές του μήνα που διανύουμε. Μόνο μέσα σε τρεις μέρες, από Παρασκευή μέχρι Κυριακή (1-3 Ιουλίου) 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, την ώρα που έκαναν μπάνιο.

Ανω των 70 ετών

Από αυτούς οι περισσότεροι ήταν άντρες άνω των 70 χρονών, ενώ από τους 15 νεκρούς οι 6 ήταν αλλοδαποί που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, την Παρασκευή 1η Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους, τρεις άντρες. Ένας 72χρονος στη θαλάσσια περιοχή Οξυγόνο Λαυρίου, ένας 70χρονος αλλοδαπός τουρίστας στο Ποσείδι της Χαλκιδικής και ένας 65χρονος στο Περιγιάλι Λευκάδας. 

Την επόμενη μέρα το Σάββατο 2 Ιουλίου, στην Αρτέμιδα Αττικής ένας άντρας 89 χρονών, μια γυναίκα 69 χρονών στη θαλάσσια περιοχή Πλαγιών του Δήμου Προποντίδας Χαλκιδικής, ένας αλλοδαπός τουρίστας 75 χρονών στην Κυανή Ακτή Χανίων, μια γυναίκα 77 χρονών στην παραλία Αγίου Γεωργίου Φανερωμένης στη Σαλαμίνα και άλλη μια γυναίκα 65 χρονών στη θαλάσσια περιοχή Νέας Περάμου Παγγαίου Καβάλας. 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου τρεις αλλοδαποί που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα, ο ένας 67 χρονών στη θαλάσσια περιοχή Σάρτη Χαλκιδικής, ο δεύτερος 71 χρονών στη θαλάσσια περιοχή δυτικού άκρου της παραλίας Ανισσαρά της Χερσονήσου Κρήτης και ο τρίτος ένας άνδρας 53 χρονών, ο οποίος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή Λαγανά Ζακύνθου, ο οποίος είχε επιβιβαστεί σε τουριστικό σκάφος για τη περιηγητικό πλου, και κατά τη διάρκεια μπάνιου στη θάλασσα έχασε τις αισθήσεις του.

Επίσης πνίγηκαν άλλοι τέσσερις άντρες 77χρονών στο Κοντοκάλι Κέρκυρας, 80 χρονών στο Παλιούρι Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, 82 χρονών στη θαλάσσια περιοχή ναυτικού Οχυρού Αράξου και ένας αλλοδαπός τουρίστας 77 χρονών στη Ράγια Πόρου Κεφαλλονιάς.

Πάνω από 350

Πάνω από 350 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση, υδάτινα σπορ, υδάτινη αναψυχή), με τους περισσότερους θανάτους να οφείλονται σε πνιγμό, αμέσως μετά σε παθολογικά αίτια και σε ατυχήματα, όπως και σε μη προσδιορισμένα αίτια.

Τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, άνω των 60 ετών, ενώ οι πιο πολλοί θάνατοι συμβαίνουν σε μη φυλασσόμενες από ναυαγοσώστη παραλίες.

Την τελευταία τετραετία (2017-2020) κατά μέσο όρο 349 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα  ενώ σύμφωνα με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας (2007-2019), το 77% των θανάτων οφείλονται σε πνιγμό, το 10% σε παθολογικά αίτια, το 1% σε θανάσιμα ατυχήματα και το 12% σε μη προσδιορισμένα ακόμα αίτια (ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση).

Ειδικότερα, το 2020, 259 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και καταγράφηκε για πρώτη φορά μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των θανάσιμων ατυχημάτων, γεγονός που οφείλεται στην πανδημία και στην πολύ μεγάλη μείωση των ξένων επισκεπτών. Το 2019 οι θάνατοι ανήλθαν σε 377, το 2018 σε 396 και το 2017 σε 329.

Το 70% (181) των θυμάτων ήταν άνδρες και το υπόλοιπο 30% (78) γυναίκες. Το 80% (208) των θανάτων αυτών αφορούσε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, το 18% αλλοδαπούς και 2% είναι αγνώστου εθνικότητας. Τα 203 ήταν άτομα άνω των 60 ετών (79%), 43 άτομα ηλικίας από 18-59 ετών, 4 παιδιά ηλικίας 13-17, 1 παιδί ηλικίας 0-6 και 4 αγνώστου ηλικίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...