Κοινωνία

"Φωτιά" στις κρατήσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Διανύουμε ήδη ένα πολύ δυνατό τουριστικό καλοκαίρι και όλα δείχνουν πως πάμε για νέο μεγάλο ρεκόρ στα φετινά έσοδα από τον τουρισμό και στις αφίξεις. Θα είναι μια ισχυρή τονωτική ένεση στα κρατικά ταμεία, απαραίτητη μετά από δύο χρόνια μεγάλων απωλειών λόγω της πανδημίας.

Τα στοιχεία για το πεντάμηνο που δημοσιεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι εισπράξεις έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 552,9%και οι σχετικές εισπράξεις κατά 547,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 81,7% και το 87,8% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019. Τα έσοδα, ειδικότερα, μέχρι και τον Μάιο φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ από μόλις 387 εκατομμύρια πέρσι, ενώ μόνο τον Μάιο οι εισπράξεις έφτασαν τα 1,41 δισ. επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών του χώρου πως η σεζόν ξεκίνησε με ανεβασμένες προσδοκίες.

Οι εκτιμήσεις για τα φετινά έσοδα έχουν αναθεωρηθεί πλέον προς τα πάνω, φτάνοντας ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ, με την αγορά να βλέπει πως τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019, όταν στο τουριστικό καλάθι είχαν μπει πάνω από 18 δισ. ευρώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό είχαν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιστροφή των τουριστών

Οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν πάρει φωτιά, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για κρατήσεις και τον Σεπτέμβριο. Ήδη οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού προσθέτουν κλίνες και επεκτείνουν τα προγράμματά τους, ενώ γίνονται συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες για την παράταση της τουριστικής περιόδου και τον χειμώνα. 

Κρήτη, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ζάκυνθος αλλά και νότια Πελοπόννησος έχουν γεμίσει ήδη με ξένους τουρίστες και μέχρι τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία θα είναι fully booked. 

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και τα επίσημα στοιχεία της Fraport, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη καταγράφουν ρεκόρ τουριστικής ροής το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου: Η Ρόδος υπερδιπλασίασε το ποσοστό αύξησης που σημείωνε κατά τους πρώτους μήνες της σεζόν σε 18% με 173.205 επιβάτες, έναντι 146.605 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2019. Η άνοδος σε σύγκριση με το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, φτάνει το 13% στη Κω, όπου έφτασαν 83.667 τουρίστες σε μόλις δέκα ημέρες, από 73.766 τη χρονιά πριν την πανδημία. 

Τη Μύκονο επισκέφθηκαν 49.713 τουρίστες από το εξωτερικό, περισσότεροι κατά 37% για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (36.281). Τέλος, η Σαντορίνη υπερδιπλασίασε το ρεκόρ του 2019 και πέτυχε αύξηση της τάξης του 62% μέσα στον Ιούλιο με 58.071 επισκέπτες έναντι 35.799 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου για το 2019. Οι αφίξεις στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ξεπερνούν ήδη τα 2 εκατομμύρια μέσω 13.006 απευθείας διεθνών πτήσεων στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένης της Καρπάθου) μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Ένα εκατομμύριο σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 973 χιλιάδες, το υψηλότερο νούμερο από την αρχή της φετινής σεζόν.

Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Αυστρία. Ακολουθούν το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Κύπρος και η αγορά των ΗΠΑ.

Στα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση, μετά την Αθήνα, έπονται το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Όλο τον Ιούλιο η κίνηση ήταν ανοδική. 947 χιλιάδες ήταν οι θέσεις τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, 954 χιλιάδες την εβδομάδα που διανύουμε και ακόμη 961 χιλιάδες θέσεις την επόμενη εβδομάδα.

"Οι προορισμοί που είναι πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών μας από το εξωτερικό –μετά τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης– είναι τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Η ανταπόκριση στο brand "Ελλάδα” είναι τεράστια, όχι μόνο στους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς μας, αλλά και σε εναλλακτικούς προορισμούς", είπε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η φετινή τουριστική σεζόν να συμπίπτει με το τέλος της χρονιάς, τον Δεκέμβριο. 

Τη ίδια ώρα, η επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece ανήλθε τον Ιούνιο στα 4,61 εκατ., έναντι 4,46 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η διεθνής κίνηση παρουσίασε άνοδο 4,6%, στα 3,93 εκατ. επιβάτες. 

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, τα αεροδρόμια της Fraport Greece διακίνησαν 10,3 εκατ. επιβάτες, έναντι 10,92 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας πτώση μόλις κατά 5,7%, φανερώνοντας το κλείσιμο της "ψαλίδας" σε σχέση με το 2019. Η διεθνής κίνηση παρουσίασε μείωση 1,4%, στα 7,72 εκατ. επιβάτες και η εγχώρια κίνηση μείωση 16,8%, στα 2,57 εκατ. επιβάτες.

Παράλληλα, ο τζίρος των καταλυμάτων τον Μάιο σημείωσε άλμα, ξεπερνώντας το μισό δισ. ευρώ –26 εκατ. περισσότερα από τον Μάιο του 2019– ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ