Στη φωτιά της Πεντέλης αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι έγινε σωστή διαχείριση που έγινε από πλευράς πυροσβεστικής, αστυνομίας και εθελοντών.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο Mega, αυτή η πυρκαγιά είχε πολλές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες, ανέλυσε τους λόγους της γρήγορης επέκτασής της παρά την άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής κατά την έναρξη, αλλά και το γιατί δεν υπήρξε νέο «Μάτι» λόγω της ετοιμότητας και της προετοιμασίας που υπάρχει στις αρμόδιες Αρχές.
«Νομίζω ότι όσον αφορά τη διαχείριση τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Δεν ήταν μια συνηθισμένη πυρκαγιά, είχε πολλές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες. Εξελίχθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Από τη στιγμή που αντιλήφθηκαν οι εθελοντές την έναρξη, μέχρι την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων πέρασε ελάχιστος χρόνος. Η ιδιομορφία αυτής της πυρκαγιάς ήταν ότι υπήρχε πολλή καύσιμη ύλη, δένδρα και δάσος, μετά πήγε σε μια περιοχή εύκολη που είχε μόλις αναδασωθεί και την κατέκαψε, και έφτασε εκεί όπου γίνεται η μίξη του δάσους με τον αστικό ιστό», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο γιατί η φωτιά πήρε έκταση, και πώς το μικροκλίμα που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με καύσιμη ύλη και ισχυρούς ανέμους της έδωσαν έκταση. «Η φωτιά ήταν δύσκολο να σβήσει στον αστικό ιστό γιατί πρέπει να γίνει εκκένωση, να μπουν στη συνέχεια τα πυροσβεστικά κι έπειτα να γίνουν επιλεκτικές επεμβάσεις. Σε όλα αυτά συνέβαλε το γεγονός ότι είχαμε έναν πολύ ισχυρό άνεμο που άλλαζε διευθύνσεις, με ριπές 100χλμ/ώρα. Η ισχύς των ανέμων, μαζί με το ανάγλυφο και τον προσανατολισμό του ανάγλυφου, ήταν αυτά που έδωσαν μεγάλη έκταση στην πυρκαγιά καθώς επίσης και οι μικροζωνικές κλιματικές συνθήκες που αναπτύχθηκαν από σημείο σε σημείο», τόνισε.
Σχετικά με την εξάπλωση της φωτιάς, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ακόμα πως το υψηλό θερμικό φορτίο, σε συνδυασμό με τον αέρα, δημιουργούσε καύτρες που «όργωναν» την περιοχή. «Στις 4:00 το πρωί, από τον λόφο του Αστεροσκοπείου, μέτρησα 35 εστίες της πυρκαγιάς σε όλη την έκταση. Πριν φτάσει στον οικιστικό ιστό, δημιουργήθηκαν τεράστια θερμικά φορτία από τη φωτιά. Δημιουργούσε καύτρες που ανεξέλεγκτα «όργωναν» όλη την περιοχή από την Ανθούσα μέχρι εκεί όπου έφτασε», ήταν τα λόγια του.
Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν φοβήθηκε ότι θα υπάρξει νέο Μάτι, επειδή η φωτιά έκαιγε σε αστικό ιστό, ο κ. Λέκκας ήταν σαφής: «Ελπίζαμε ότι δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο με το Μάτι. Βέβαια, είχαν γίνει και κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες. Περιμέναμε τη φωτιά, ήμασταν σε πλήρη ανάπτυξη και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, της Αστυνομίας ήταν συντονισμένες αλλά και οι εθελοντικές οργανώσεις. Ήμασταν έτοιμοι αυτή τη φορά και δεν ήταν πιθανό να πάμε σε μια εκδοχή της περίπτωσης στο Μάτι».
Ρίχνουμε στους δήμους τις ευθύνες, αλλά δεν είναι έτσι
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το OPEN TV