Μετά τις πυρκαγιές σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα κιόλας η καταγραφή των ζημιών ώστε να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις για τους δικαιούχους.
Δυστυχώς οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές μετρούν τις πληγές τους και σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, θα έρθουν αντιμέτωποι με το μέγεθος της καταστροφής.
Δέσμευση του πρωθυπουργού
Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο θέμα, διαβεβαιώνοντας για όσους έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
«Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα».
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, Κατηγορίας 4, την Πέμπτη 21 Ιουλίου προειδοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίος, Σάμος, Ικαρία βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ενδέχεται να εκδηλωθούν πυρκαγιές σχετικά μικρότερης επικινδυνότητας (Κατηγορίας 3).
Σε ό,τι αφορά στην Πεντέλη, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ισχυρές δυνάμεις παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτροπή αναζωπυρώσεων και την κατάσβεση κατά τόπους μικρών εστιών φωτιάς. Προτεραιότητα έχουν Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.
Στην πυρκαγιά της Βένιζας Μεγάρων κάηκε ένας μικρός αριθμός σπιτιών πριν η εξάπλωση της φωτιάς τεθεί υπό έλεγχο και αποτραπεί η προέλασή της προς Αλεποχώρι. Επί τόπου και αμέσως αφ' ότου ξέσπασε η πυρκαγιά, επιχείρησαν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.
Η γενικότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για 56 δασικές πυρκαγιές στο διάστημα μεταξύ 19 και 20 Ιουλίου, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει όσα ανέφερε στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δηλαδή ότι «την τελευταία εβδομάδα είχαμε συνολικά 390 πυρκαγιές. Καθημερινά, το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Δυστυχώς οι καιρικές και τοπικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όποιος πιστεύει ότι στα πρώτα 3-4 λεπτά μπορούν να σβηστούν όλες οι πυρκαγιές είναι εκτός πραγματικότητας. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην πατρίδα μας. Σήμερα στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία επικρατούν ανάλογες συνθήκες με την Ελλάδα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».
Σε σχέση με τα πιθανά αίτια των πυρκαγιών, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος - είναι φανερό από τις συνθήκες της περιοχής. Κάθε άλλο ενδεχόμενο εξετάζεται. Η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης. Το βράδυ, μάλιστα, επιδεινώθηκε, γεγονός που είναι ασύνηθες κατά τους ειδικούς. Όλες οι δυνάμεις επιχείρησαν, συντονισμένα, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων το βράδυ -σε συγκεκριμένες ώρες- ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χιλιόμετρα την ώρα!»
Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης επικαλείται στατιστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν πολύ περισσότερα συμβάντα πυρκαγιών σε σχέση με την προηγούμενη 15ετια. Πάντως, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου «δόγματος» Πολιτικής Προστασίας, οι μεν πυρκαγιές στην Πεντέλη και τα Μέγαρα αντιμετωπίστηκαν εντός 10 λεπτών από τη στιγμή που ξέσπασαν, ενώ μέσω των έκτακτων ειδοποιήσεων του 112 απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις οικίες τους περίπου 100.000 άνθρωποι.
Η καταγραφή των υλικών ζημιών βρίσκεται εν εξελίξει και σήμερα Πέμπτη αναμένεται η σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, για συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησαν έλεγχοι και αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).
Ως το τέλος της ημέρας και ύστερα από αυτοψίες σε 30 κτήρια παρατηρήθηκαν τα εξής:
- Ο έλεγχος σε 19 κατοικίες έδειξε ότι οι 4 είναι κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες (χρήζουν επισκευών) και 7 είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να επανελεγχθούν.
- Ελέγχθηκαν 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι.
- Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες, εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη.
- Έλεγχος διενεργήθηκε σε 4 ιερούς ναούς, από τους οποίους οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινώς ακατάλληλος.
Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε Βόρεια και Ανατολική Αττική. Το ενισχυμένο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ, με περισσότερα από 400 άτομα και 150 οχήματα συν το επικουρικό προσωπικό, επανηλεκτροδότησε τάχιστα περισσότερους από 10.700 καταναλωτές από το σύνολο των περίπου 15.000 οι οποίοι επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές. Επιπλέον, επανηλεκτροδοτήθηκαν 180 από τους συνολικά 210 υποσταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά.
Αναφορικά με το φυτικό κεφάλαιο, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί συνεργείο εκτιμητών για άμεσες επισημάνσεις απώλειας, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες. Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς το αρμόδιο χωρικά Δασαρχείο Πεντέλης με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής Αθ. Ρέππα, βρέθηκε στο πεδίο, δίπλα στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής. Η αρχική εκτίμηση (από το σύστημα EFFIS) είναι πως η πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει πλήξει συνολικά 15.780 στρέμματα.
Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις
Αξίζει να επισημανθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών, έχει αναλάβει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Συγκεκριμένα, είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:
- Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
- Εκτός των 600 ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
- Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες, στη σύνθεση των οποίων περιλαμβάνεται ένα ή περισσότερα άτομα με αναπηρία.
- Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
- Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Με τη νομοθετική ρύθμιση οι ως άνω οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.