Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Antonov: Σε εγρήγορση οι Αρχές - Τα τελευταία λόγια του πιλότου - Τα σενάρια για τα αίτια (βίντεο)

Νεώτερη ενημέρωση

Ενα πρόβλημα ενδεχομένως στον κινητήρα και που αρχικώς δεν ανησύχησε ιδιαίτερα το πλήρωμα ή τουλάχιστον δεν το οδήγησε στην άμεση απόφαση για προσγείωση, εξελίχθηκε ραγδαία σε σημείο που ήταν πέραν από τις δυνατότητες του πληρώματος η αντιμετώπιση του, εκτιμά ο  ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός, ειδικός σε αεροπορικά δυστυχήματα και εκδότης του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα», για τα πιθανά αίτια της πτώσης του Antonov στην Καβάλα.

Πιθανότατα η εξέλιξη της φωτιάς σε έναν από τους δύο κινητήρες ήταν ραγδαία, εκτίμησε εξηγώντας πως υφίσταται σύστημα πυρόσβεσης του Antonov αλλά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «μη φανταζόμαστε ένα αεροπλάνο σαν πυροσβεστική υπηρεσία» αφού συνήθως υπάρχουν δύο φιάλες ανά κινητήρα που είναι κατ’ ουσίαν δύο μεγάλοι πυροσβεστήρες κι αν εξαντληθούν δεν υπάρχει πλέον τρόπος για πυρόσβεση εφόσον η φωτιά έχει επεκταθεί.

«Η φωτιά είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα αεροσκάφος», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης συνόψισε το χρονικό της μοιραίας πτήσης και τα υπάρχοντα στοιχεία που γνωρίζουμε επισημαίνοντας πως το Antonov, πετώντας εντός του ελληνικού εναέριου χώρου – όπου και η Ελλάδα είναι πλέον υπεύθυνη για τον έλεγχο του αεροσκάφους –  ενημέρωσε αρχικά πως θα επιστρέψει, εξαιτίας προβλήματος που παρουσιάστηκε, στον τόπο απογείωσης του και εν συνεχεία αφού προφανώς η βλάβη κλιμακώθηκε εξέπεμψε σήμα κινδύνου ζητώντας να προσγειωθεί αναγκαστικά στην Καβάλα.

«Αυτό εξηγείται ως εξής: Με τέτοιο φορτίο δεν θέλεις να προσγειωθείς σε μια τρίτη χώρα» αναφέρει συγκεκριμένα εξηγώντας επί της ουσίας πως σύμφωνα με τους διεθνής κανονισμούς η προσγείωση αεροσκάφους με επικίνδυνο φορτίο συνεπάγεται την εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με ελέγχους και δυνητικά αυτό μπορεί έστω και προσωρινά για τυπικούς λόγους να κατασχεθεί μέχρις ότου επικυρωθεί πως δεν είναι παράνομο.

Το μοιραίο Antonov, κατευθυνόμενο πλέον προς την Καβάλα κατεβαίνει από τα 21.000 που ήταν το ύψος πτήσης με το οποίο ερχόταν από την Σερβία, στα 15.000 πόδια και σε χρονικό διάστημα τριών- τεσσάρων λεπτών χάνει απότομα ύψος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη αυτό δεν αποτελεί δείγμα προσπάθειας προσγείωσης του αεροπλάνου αλλά κλιμάκωσης της βλάβης που εκδηλώθηκε πιθανώς είτε γιατί επεκτάθηκε η φωτιά είτε για χάθηκε η ισχύς και σε έναν επιπλέον κινητήρα.

«Χάνει 13,5 χιλιάδες πόδια δηλαδή περίπου 4 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να καταλήξει» επισημαίνει προσθέτοντας πως όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουμε δει, δεν πέφτει από τον ουρανό σαν πέτρα, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με άλλα αεροσκάφη, αλλά ολισθαίνει.

«Οργώνει το χωράφι για περίπου 250-300 μέτρα» εξηγεί πιο συγκεκριμένα αναφέροντας πως σε αυτή τη φάση το Antonov ήδη έχει αρχίσει να διαλύεται και ενδεχομένως για αυτόν τον λόγο βρέθηκαν σοροί και εκτός του σημείου της φωτιάς.

Από εκεί κι έπειτα, με την συντριβή της ατράκτου σημειώνεται έκρηξη καυσίμων και πυρομαχικών.

«Ιδιαίτερα τα πυρομαχικά είναι διάσπαρτα», παρατηρεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, αυτό ο τύπος αεροσκάφους δύναται να προσγειωθεί και με δύο κινητήρες αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί ύψος κατά την πλοήγηση προς το αεροδρόμιο στο οποίο επιχειρεί να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση εφόσον φέρει βαρύ φορτίo.

Αρχικό κείμενο

Μια άνευ προηγουμένου τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, με την συντριβή του αεροσκάφους τύπου Antonov στην Καβάλα.

Μοιραίος απολογισμός της συντριβής είναι και τα οκτώ μέλη του πληρώματος να χάσουν τη ζωή τους. Μάλιστα το βράδυ της Κυριακής, μια μέρα μετά το τραγικό δυστύχημα, ολοκληρώθηκε η ανάσυρση και των οκτώ σορών.

Από την άλλη πλευρά, παρά τους αρχικούς φόβους, στο σημείο της συντριβής δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τελευταία λόγια του πιλότου

Το Star έφερε στο φως της δημοσιότητας τον δραματικό διάλογο του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους με τον Πύργο Ελέγχου, λίγα λεπτά πριν την συντριβή.

«Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω» λέει αρχικά ο πιλότος, ενημερώνοντας για το πρόβλημα. Ο Πύργος Ελέγχου απαντά: «Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;».

Ο πιλότος του Antonov 12 λέει πώς δημιουργούνται και αλλά προβλήματα στο αεροσκάφος και ότι θα προσπαθήσει να προσγειώσει το αεροσκάφος στην Καβάλα. Το αεροσκάφος έχει αρχίσει ήδη να χάνει ύψος.

Ο πιλότος φαίνεται ότι ψάχνει να βρει πεδιάδα να το προσγειώσει. Ο Πύργος Ελέγχου ζητά ενημέρωση. Ο πιλότος απαντά πώς χάνει το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο. Δεν φτάνει ποτέ ως το αεροδρόμιο. Μετά σιωπή. Το στίγμα έχει χαθεί και το Antonov 12 έχει πέσει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε το βίντεο του Star

https://tv.in.gr/uploads/20220717/215333_17_07_2022-19_54_star.mp4?_=2

Σε εγρήγορση οι Αρχές – Παραμένουν αποκλεισμένες περιοχές

Σε εγρήγορση βρίσκεται η τοπική κοινωνία αλλά και η αυτοδιοίκηση στην Καβάλα, μετά την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Antonov.

Αν και μετά από τις έρευνες στον τόπο της συντριβής, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες, ωστόσο οι Αρχές απέκλεισαν αρκετές περιοχές καθώς συντρίμμια του Antonov αλλά και πυρομαχικά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση.

Σημειώνεται πως αργά το απόγευμα της Κυριακής, και σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκαν οι επτά από τις οκτώ σορούς των επιβαινόντων στο αεροσκάφος, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τα ειδικά συνεργεία εντόπισαν και την τελευταία.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε πως μετά την έρευνα του στρατού δεν έχουν βρεθεί τοξικές ουσίες στον τόπο της συντριβής.

Δείγματα εδάφους

«Έχουν ληφθεί δείγματα εδάφους ώστε να γίνουν οι αναλύσεις των χημικών παραμέτρων. Αυτές θα πάνε στο Γενικό Χημείο του Κράτους και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πάρουν δείγματα και από το νερό και από το έδαφος και από τον αέρα ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων».

Σύμφωνα με τον κ. Χουβαρδά, η περιοχή θα παραμείνει αποκλεισμένη για αρκετό καιρό, «καθώς πρέπει να γίνει εκκαθάριση όλων των δειγμάτων που έχουν βρεθεί. Προτεραιότητα είναι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να μπορούν να μπουν στις περιοχές ώστε να αποκαταστήσουν τη ρευματοδότηση».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...