Με αθρόα συμμετοχή πεζοπόρων από την Ηλεία, την Πάτρα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Πεζοπορία της εθελοντικής ομάδας «Πεζοπορίες με Πανσέληνο» του Φυσιολατρικού Συλλόγου «Επτάλοφος», στο πανέμορφο παραλιακό μονοπάτι της Χελώνας Καρέτα-Καρέτα στον Κυλλήνιο Κόλπο.
Η πεζοπορία αυτή, ήταν η πρώτη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19, που ενθουσίασε τα μέλη που συμμετείχαν ενώ η διαδρομή αφορούσε 13 χιλιόμετρα περπάτημα στην αμμουδιά. Πρόκειται για μια διαδρομή που διαγράφεται στο παραλιακό μέτωπο Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά, Μιμώζα, Νεοχώρι, Μυρσίνη, Λεχαινά, Λίμνη Κοτύχι, Βάρδα, Μανολάδα και Κουνουπέλι. Την ανίχνευση και χάραξη της διαδρομής αυτής την έχει δημιουργήσει η Εθελοντική Ομάδα Πεζοπορίες με Πανσέληνο και Ηλιοβασίλεμα, τον Μάρτιο του 2021, σημείο όπου είχαν βρεθεί 40 νεκρές χελώνες καρέτα- καρέτα, καθώς και ο αγωγός που υπήρχε τότε με τα τοξικά απόβλητα του συνοικισμού Μιμόζα.
«Σύμφωνα με την άποψη ειδικών η διαδρομή αυτή θεωρείται η πιο κατάλληλη στον κόσμο για περπάτημα στην αμμουδιά ξυπόλητος. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή το περπάτημα δίπλα στο κύμα γιατί πιο μέσα υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τ’ αυγά της χελώνας καρέτα καρέτα. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια η χελώνα Καρέτα-Καρέτα γεννούσε τ’ αυγά της στον Κυλλήνιο κόλπο εξ’ ου και το όνομα Χελωνάτα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Επτάλοφος» και επικεφαλής της πεζοπορίας, Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος, που ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα, για την παραχώρηση λεωφορείου που μετέφερε τους πεζοπόρους από το σημείο τερματισμού στα αυτοκίνητά τους, καθώς και για τα κεράσματα από την Εταιρεία Διαχείρισης Λίμνης Κοτυχίου. Επίσης ο κ. Αχιλλεόπουλος, απηύθυνε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης, Ανδρέα Αποστολόπουλο για τα καρπούζια και πεπόνια που προσέφερε στους πεζοπόρους κατά την παραμονή τους στο χωριό.
Κι άλλες νεκρές χελώνες
Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πεζοπόροι της ομάδας Πεζοπορίες με Πανσέληνο και Ηλιοβασιλέματα, του Φυσιολατρικού Συλλόγου «Επτάλοφος», που πραγματοποίησαν την 1η Πανελλήνια Πεζοπορία τους στον Κυλλήνιο Κόλπο. Αν και η διαδρομή ήταν αν μη τι άλλο, πανέμορφη, αυτή σημαδεύτηκε, με την εικόνα από νεκρές χελώνες που κείτονταν στην παραλία προκαλώντας την δυσαρέσκειά τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στον Κυλλήνιο Κόλπο εντοπίζονται νεκρές χελώνες Καρέτα- Καρέτα, καθώς τον περασμένο Μάιο, ακόμα 40 χελώνες Καρέτα-Καρέτα, είχαν εντοπιστεί νεκρές στο σημείο.
«Στην 1η Πανελλήνια πεζοπορία στο παραλιακό Μονοπάτι της Χελώνας Καρέτα-Καρέτα, οι πεζοπόροι της εθελοντικής ομάδας Πεζοπορίες με Πανσέληνο στη διαδρομή βρήκαν πέντε χελώνες νεκρές Καρέτα-Καρέτα. Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την Ηλεία, καθώς είναι περισσότερες οι νεκρές χελώνες στον Κυλλήνιο κόλπο από όλη την Ελλάδα, λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος», ανέφερε ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου «Επτάλοφος», Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος.
Ο κ. Αχιλλεόπουλος, που ήταν επιεφαλής της ομάδας πεζοπόρων την περασμένη Κυριακή, επεσήμανε ότι θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να «σκύψουν» πάνω σε αυτό το σοβαρό ζήτημα ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση στην προστασία της Χελώνας Καρέτα-Καρέτα.
«Οι Βουλευτές του Νομού, η Περιφ. Δυτικής Ελλάδας, η Εισαγγελία Ηλείας και Αχαΐας αυτεπάγγελτα οφείλουν και πρέπει να παρέμβουν. Η Πολιτεία πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία από την μόλυνση στη θάλασσα του Κυλλήνιου Κόλπου (Χελωνάτα), εκεί που για εκατομμύρια χρόνια γεννάει τ’ αυγά της η χελώνα Καρέτα-Καρέτα. Επιβάλλεται να πάρουν τ’ αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των παραλιών, την προστασία του περιβάλλοντος, της Χελώνας Καρέτα-Καρέτα στον Κυλλήνιο κόλπο (Χελωνάτα). Παρακαλούμε όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, της Ελλάδας, τους συλλόγους προστασίας του περιβάλλοντος, να παρέμβουν στην προστασία της Χελώνας Καρέτα- Καρέτα στον Κυλλήνιο κόλπο και να γίνει το θέμα παγκόσμιο», επεσήμανε.