Ένας 72χρονος Γεωργιανός, ο οποίος κατείχε τον τίτλο του «Vor V Zakone» (μτφ. «κλέφτης του νόμου») είναι –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- ο αρχηγός του μεγάλου κυκλώματος διαρρηκτών που «ξηλώθηκε» από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας. Η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε με 12 συλλήψεις (11 Γεωργιανοί που αποτελούσαν την εγκληματική ομάδα κι ένας Ιρακινός κλεπταποδόχος), ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της συμμορίας σε τουλάχιστον 47 κλοπές – διαρρήξεις από οικείες στην Αττική.
Το χαρακτηριστικό του 72χρονου «Vor V Zakone» ήταν το μπαστούνι που κρατούσε –και είχε πάνω χαραγμένο τον «τίτλο τιμής» του- ως ένδειξη ισχύς στα κυκλώματα της γεωργιανής μαφίας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο ηλικιωμένος άνδρας καθοδηγούσε τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, χωρίς κανείς να τον αμφισβητεί και όλοι υπάκουαν στους «νόμους» που ο ίδιος είχε θεσπίσει ως παλιός μαφιόζος. Ο 72χρονος Γεωργιανός λάμβανε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες, τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.
Σε αυτόν, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έδειχναν καθημερινά τον πλήρη σεβασμό τους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να τον συναντήσουν, προκειμένου να του παραχωρήσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, προερχόμενα από τις κλοπές και να κερδίσουν την εύνοια του.
Ο «επιχειρησιακός αρχηγός»
Την ίδια ώρα, το νο2 στην ιεραρχία της εγκληματικής ομάδας ήταν ο «επιχειρησιακός αρχηγός» που είχε αναλάβει να σχεδιάζει και να εκτελεί –σε συνέργεια με τα άλλα μέλη- της κλοπές και τις διαρρήξεις. Τη συγκεκριμένη κομβική για την οργάνωση θέση, κατείχε ο 33χρονος Γεωργιανός, ο οποίος εφοδίαζε τα μέλη της εγκληματικής ομάδας με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία και κανόνιζε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα αποσταλούν στην αλλοδαπή τα κλοπιμαία αντικείμενα. Ο ίδιος συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός στις διαρρήξεις, ενώ τέλος είχε τη δυνατότητα να στηρίζει οικονομικά τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη όταν αυτά είχαν τέτοια ανάγκη.
Άμεσοι συνεργοί του «επιχειρησιακού αρχηγού» ήταν τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη της εγκληματικής ομάδας, που στη «γλώσσα» της Αστυνομίας ονομάζονται «street level criminals» (μτφ. κακοποιοί του δρόμου). Ο λόγος για έμπειρους διαρρήκτες και «μπουκαδόρους» που σχεδόν καθημερινά δρούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της μετέβαιναν με τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, αρχικά στην περιοχή που είχαν επιλέξει, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των υποψήφιων οικιών και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων και ενοίκων. Κατόπιν στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοί από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στις διαρρήξεις αυτών. Βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά την οικία.
«Μετρ» στις διαρρήξεις
Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διαφόρους τύπους κλειδαριών και δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης. Η οργάνωση, καταφανώς με χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές της, απέκτησε 8 αυτοκίνητα, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε έτερα άτομα και τα οποία χρησιμοποιούσε στις παράνομες δραστηριότητές της.
Στην κατοχή τους και από τις έρευνες σε 10 οικίες και 2 καταστήματα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 4 πιστόλια, 2 περίστροφα, 259 φυσίγγια, συσκευή taser, 2 μαχαίρια, σπαθί, σιδερογροθιά, πλήθος κοσμημάτων, χρυσαφικών και ρολογιών, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος γυαλιών ηλίου και αρωμάτων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, πλήθος κλειδιών διαφόρων τύπων, πλαστική συσκευασία με αναβολικές ουσίες, το χρηματικό ποσό των 8.347 ευρώ και 11 αυτοκίνητα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 47 διαρρήξεις – κλοπές από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της, να υπερβαίνει τις 434.000 ευρώ. Το σύνολο των συλληφθέντων έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Τέλος, ρόλο κλεπταποδόχου της οργάνωσης είχε ένας 41χρονος Ιρακινος, ο οποίος διατηρούσε μάλιστα επιχείρηση εμπορίας συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια.