Προβληματίζονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στο ενδεχόμενο να προωθήσουν την τετραήμερη εργασία. Εν αντιθέσει με άλλες χώρες, (πχ Βρετανία), που επιλέγουν να κινηθούν πολύ πιο δυναμικά σε ένα καινούριο εργασιακό περιβάλλον, στην Ελλάδα οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί, διακρίνονται από επιφυλακτικότητα.
Επισήμως, έως τώρα τρεις επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της τετραήμερης απασχόλησης, έστω και πιλοτικά με 10άωρο ανά ημέρα και 40άωρο εβδομαδιαίως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Η αρχή έγινε με την Grant Thornton, με την τετραήμερη εργασία να εφαρμόζεται πιλοτικά τον ερχόμενο Αύγουστο. Η συνέχεια δόθηκε με την Terracom, που ειδικεύεται στην πληροφορική, με την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, να πραγματοποιείται για το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου. Μόλις χθες και η διαφημιστική Choose γνωστοποίησε ότι θα εφαρμόσει ανάλογο ωράριο, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για το τρίμηνο του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την Adecco, η πρόκληση για να επεκταθεί αυτό το μοντέλο απασχόλησης, που σε κάποιες χώρες συνδυάζεται και από μειωμένο εβδομαδιαίο ωράριο, σκοντάφτει στο υψηλό κόστος μετάβασης και στον κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για αλλαγές στην αγορά εργασίας, εντούτοις το σκέλος της τετραήμερης απασχόλησης στην Ελλάδα, παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο.
Τα παραδείγματα από εταιρίες της Νέας Ζηλανδίας, που επένδυσαν σημαντικά ποσά ώστε να πετύχουν πιο ικανοποιητική μετάβαση στην τετραήμερη εργασίας, επιτείνουν την διστακτικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων. Το σκέλος της παραγωγικότητας των εργαζομένων, όμως, προβληματίζει ακόμα περισσότερο.
Η Adecco αναφέρεται στο παράδειγμα της Ισλανδίας, της πρώτης χώρας που εφάρμοσε μοντέλο τετραήμερης εργασίας, κυρίως στον δημόσιο τομέα και διαπίστωσε ότι η παραγωγικότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, ή ακόμα καλύτερα βελτιώθηκε, στους περισσότερους χώρους εργασίας. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις, όπως η Treehouse που εφάρμοσε την τετραήμερη εργασία, ήδη από το 2013, με 32 ώρες απασχόληση την εβδομάδα. Τρία χρόνια μετά, το 2016, επέστρεψε στο προηγούμενο μοντέλο, δηλαδή στην πενθήμερη απασχόληση, επειδή διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν ήταν το ίδιο αποδοτικοί.
Σε όλα τα ανωτέρω, έρχεται και η περίπτωση της Βρετανίας, που δοκιμάζει τετραήμερη εργασία σε 70 επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι απασχολούν 3.300 εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα πείραμα διάρκειας έξι μηνών, το οποίο ξεκίνησε μόλις χθες. Θα εφαρμοστεί πλήρης καταβολή του μισθού, με το 80% του ωραρίου εργασίας και με στόχο να επιτευχθεί το 100% της παραγωγικότητας. Ήδη έχουν διαπιστωθεί αυξήσεις στις αιτήσεις ταλέντων για πρόσληψη, αλλά και βελτίωση στο κλίμα των επιχειρήσεων. Μένει να αποτυπωθεί στην πράξη, ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων δεν θα δεχτεί πλήγμα.