H Έλσα Μπάρδα, κλινική ψυχολόγος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» για τα περιστατικά παρενόχλησης με αφορμή τις καταγγελίες της Άννας Κορακάκη που για χρόνια βίωνε το φόβο εξαιτίας ενός άνδρα που καταδίωκε τόσο αυτή όσο και τον σύντροφό της.
«Aν κρίνουμε από τα εγκλήματα (το φαινόμενο) γνωρίζει άνθηση. Για να κάνει κανείς κακό σε κάποιον θα πρέπει να υπάρξει παρενόχληση», δήλωσε η κ. Μπάρδα.
Μιλώντας για το ανησυχητικό φαινόμενο του stalking η κλινική ψυχολόγος δήλωσε πώς «είναι μοτίβο συμπεριφορών το οποίο αφορά επίμονες συμπεριφορές παρενόχλησης οι οποίες είναι κατευθυνόμενες από εμμονή απο συγκεκριμένο άτομο».
Όπως εξήγησε αυτό αφορά συνήθως καταστροφή περιουσίας, παρακολούθηση προσώπων: «Αυτό το φαινόμενο είναι πάρα πολύ συχνό. Μία στις έξι γυναίκες θα έχει βιώσει στη ζωή τους το συγκεκριμένο φαινόμενο. Το ποσοστό αυτό στους άνδρες είναι ένας στους επτά, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελέτης και Πρόληψης στις ΗΠΑ».
«Πολύς κόσμος δεν πάει να το δηλώσει γιατί περνάει αψήφιστα» είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ανεπιθύμητες συμπεριφορές που δεν ενθαρρύνει το θύμα» επισημαίνοντας ότι αργά ή γρήγορα θα κορυφωθεί η παρακολούθηση από τον δράστη.
«Τα κίνητρα δεν είναι πάντα ερωτικά» πρόσθεσε η κλινική ψυχολόγος διευκρινίζοντας ότι λόγω στρες τα θύματα μπορεί να σωματοποιήσουν το φόβο τους και να αποκτήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Αν κλιμακωθεί αυτός ο τρόμος μπορούμε να δούμε ακόμα και βιασμό, σωματική βλάβη ακόμα και ανθρωποκτονία», τόνισε η κ. Μπάρδα για το φαινόμενο του stalking. Kαι όπως αποκάλυψε η ειδικός ψυχικής υγείας ο stalker είναι συνήθως κάποιος οικείος του θύματος.