Κοινωνία

Γ. Τούντας : «Μηδενική ανοχή» με βάρβαρα μέτρα στη Σαγκάη βιαστική χαλάρωση στην Αθήνα

“Από όσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα που μας έρχονται ως πληροφορίες και χρησιμοποιώντας και την κρίση μας, στην Κίνα υπάρχει ένα αυταρχικό καθεστώς το οποίο υιοθετεί πιο εύκολα αυταρχικές μεθόδους αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

Δεν είναι Δύση, δεν είναι δυτικός πολιτισμός, δεν είναι Δημοκρατία, άρα εκεί έχουν υιοθετήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας μια στρατηγική “μηδενικής ανοχής” στα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ελάχιστα κρούσματα να υπάρχουν, τα μέτρα που παίρνουν είναι εξαιρετικά αυστηρά», τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκανε λόγο για απάνθρωπα και βάρβαρα μέτρα, λέγοντας ότι «είμαστε τυχεροί που ανήκουμε στον δυτικό κόσμο και έχουμε μια Δημοκρατία, η οποία παρά τα προβλήματα που έχει κάθε δημοκρατικό καθεστώς, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε σε σχέση με άλλα καθεστώτα», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες ότι «κάτι» κρύβουν οι Κινέζοι για νέα μετάλλαξη, αντέτεινε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τις εκτιμήσεις των διεθνών Οργανισμών, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια νέα μετάλλαξη». «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί τα κινέζικα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά από αυτά που χρησιμοποιεί ο υπόλοιπος κόσμος, άρα προστατεύουν λιγότερο. Και έστω και όταν υπάρχουν λίγα κρούσματα – τα οποία είναι κανόνας παντού, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χώρες αλλού με λίγα και αλλού με περισσότερα – εκεί τα λίγα αντιμετωπίζονται με αυτό τον αυταρχικό τρόπο», διευκρίνισε.

«Άρα έχουμε και μειωμένη αποτελεσματικότητα από πλευράς εμβολιασμών, έχουμε αναπόφευκτα και κάποια κρούσματα, είτε λίγα είτε περισσότερα κατά περίπτωση, που οδηγούν σε μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε δει ότι κάθε λίγους μήνες παρουσιάζεται μια καινούργια μετάλλαξη, μια καινούργια παραλλαγή. «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν εκατομμύρια ιοί γύρω μας και μέσα μας οι οποίοι μεταλλάσσονται συνεχώς. Οι μεταλλάξεις που γίνονται, οι περισσότερες δεν τις παίρνουμε χαμπάρι, διότι δεν έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μας. Περίπου κάθε 6 μήνες εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη στον κορονοϊό η οποία ανατρέπει τα δεδομένα. Μια τέτοια μετάλλαξη είναι πολύ πιθανόν και τους επόμενους μήνες. Και για αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, για τον λόγο αυτό ο ίδιος είναι επιφυλακτικός με την «βιαστική χαλάρωση των μέτρων». «Νομίζω ότι λίγο το γεγονός της πίεσης από την τουριστική περίοδο και την οικονομία, λίγο η κόπωση του κόσμου, λίγο η ανάγκη του να ξεσκάσει, οδηγεί σε μια εσπευσμένη χαλάρωση ορισμένων μέτρων. Είμαι υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων που θίγουν άμεσα την Οικονομία η οποία έχει ανάγκη από ανάσες, αλλά το να φοράμε μάσκες περισσότεροι από ότι τώρα μας λένε ότι θα φοράμε δεν νομίζω ότι επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα. Το να διατηρούμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού για ένα διάστημα ακόμη δεν νομίζω ότι επηρεάζει την οικονομική ή τουριστική δραστηριότητα», εξήγησε.

«Αντιθέτως, όσο περισσότερο ελέγξουμε αυτό το επιδημικό κύμα το οποίο είναι σε αποδρομή και αυτό είναι θετικό, και όσο πιο γρήγορα αυτή η αποδρομή γίνει εμφανής στο εξωτερικό, τόσο περισσότερα θα εισπράξουμε μετά από τις αφίξεις τουριστών και το τουριστικό εισόδημα. Θεωρώ ότι ακόμα και αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε την οικονομία, με το να χαλαρώνουμε τα μέτρα και να καθυστερούμε την αποδρομή του επιδημικού κύματος, πλήττουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε ο κ. Τούντας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ